Beslenme temel bir ihtiyaçtır, ancak yaşanan durumun psikolojik yükü bu ihtiyacı karşılamayı zorlaştırabilir. Depremzedelerimizin tahliye edilmesi ve bazılarının tanıdıklarının yanına yerleşmesinden dolayı bizlerin de dikkat edebileceği birkaç noktaya değinmek istedim. Umarım bu tavsiyeler size yardımcı olur.
İlk olarak depremzedelerin yaşadıkları durumdan dolayı iştah durumlarında değişiklikler yaşanabilir. Bu konuda onlara anlayışlı yaklaşmak ve baskı yapmamak gereklidir.
Öncelikli hedefimiz enerji ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. İştah değişikliği yaşamayan kişilerde dengeli beslenmeyi dikkate almalıyız. Yemek yemeyi reddeden depremzedeler için düzenli olarak enerji içeriği yüksek yiyecekler sunmalıyız. Tükettiği kadarında enerji ihtiyacını karşılamak birinci önceliğimiz olmalıdır. Yemek yeme esnasında yaşanılanlar hakkında konuşmamak daha sakin bir öğün geçirmelerine yardımcı olabilir.
Hazırladığımız yemekler yaşadıkları bölgenin kültürüne uygun olmalıdır. Sevdikleri yiyeceklere öncelik tanıyabilir, alışkın oldukları baharatları kullanabiliriz. Öğün esnasında iştah kontrol kaybı yaşıyorsa ‘yememelisin, sağlıklı şeyler ye’ gibi olumsuz yaklaşımlar uygulamamalıyız. Duygusal açlık bu süreçte karşılaşılabilecek bir yeme davranışıdır. Sürekli hale geldiyse uzmanlardan destek almayı unutmayınız.
Bebek, çocuk, yaşlı, kronik hastalığı olan, gebe ve emziren bir depremzedenin beslenmesini takip etmeli, yeterli-dengeli beslenmelerini sağlamalı, ilave öğünler sunmalıyız. Emziren anneler süt azalması yaşayabilir. Emzirmeye devam etmesi konusunda teşvik edilmelidir.
Bu süreçte çeşitli ve dengeli içerikte öğünler sunmak ve günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamak için süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık ve kurubaklagil gibi sağlıklı protein kaynaklarından faydalanmalarını sağlayabiliriz. Tahıl ürünlerinden (makarna, ekmek, çorba vb.) meyve-sebzelerden ve yağlı tohumlardan (zeytin, ceviz, fındık vb.) tüketmelerini sağlamak fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
Her zaman dediğimiz gibi beslenme durumumuz kişiye göre değişiklik gösterir. Bu süreçte birbirimize maddi manevi destek olmayı, bildiklerimizi paylaşmayı, ihtiyaçlarımızı birlikte karşılamayı unutmayalım. Umarım en kısa zamanda el ele verip yaralarımızı beraber sarabiliriz.
Sağlıklı günler geçirmek dileğiyle…