Biga Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Alper Şen başkanlığında toplanarak 17 gündem maddeli Nisan ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Ak Parti grubu ile Biga Belediye Başkanı Alper Şen arasında Biga Belediyesi’nin satışa çıkardığı taşınmazlar konusunda ayrılık yaşandı. ‘Satışlar olduğunda vicdanımız sızlayacak” diyen Ak Parti sözcüsü Halil Yağan’a; Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Mal da satılır, mal da alınır. Gün sonuna, dönem sonuna bakılır…” yanıtını verdi.

Belediye meclis üyeleri Fatmanur Karcı (CHP), Pınar Karabıyık (CHP), Fethi Altındiş (Ak Parti) ve Mehmet Bülbül (Ak Parti) mazeret dilekçeleri sunarak meclis toplantısına katılamadılar. Toplantıda 18 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

MALİ DENETİM RAPORU VE FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

2024 Mali yılı gelir giderleri ile ilgili denetim raporu meclise sunuldu. Denetim Komisyonu raporuna göre Biga Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesinde 689 milyon 71 bin 593 lira gelir elde ederken; 792 milyon 218 bin 179 lira gider ortaya çıktı.

2024 mali yılına ait faaliyet raporu Meclis Başkan Vekili Nurettin Yılmaz’ın başkanlığında meclisin onayın sunuldu. Karar oybirliğiyle onaylandı.

ENCÜMEN ÜYELERİ SEÇİLDİ

Biga Belediyesi Encümen Üyeliği seçimi gizli oylamayla gerçekleştirildi. Oylama sonucunda CHP’nin adayları Nurettin Yılmaz ve Ergun Liman Encümen Üyeliği görevine seçildiler.

İHTİSAS KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ

İhtisas Komisyonlarının görev süresi sona erdiği için yeniden seçim yapıldı. Yapılan seçim sonucunda ihtisas komisyonu üyeleri 1 yıllık olarak açık oylamayla belirlendi. İhtisas Komisyonları seçim sonrası şu isimlerden oluştu:

İmar Komisyonu: Mehmet Onur Gelmez (CHP), Hakan Arslantürk (CHP), Levent Şahin (CHP), İsmail Demir (Ak Parti), Hüseyin Mert Saruhan (Ak Parti).

Plan ve Bütçe Komisyonu: Erol Sezen (CHP), Nida Kömürcü (CHP), Samet Taşkın (CHP), Mehmet Bülbül (Ak Parti), İsmail Emir (Ak Parti).

Çevre Sağlığı Komisyonu: Pınar Karabıyık (CHP), Göksel Reyhanlı (CHP), Halil Yağan (Ak Parti).

Kültür ve Sanat Faaliyetleri Komisyonu: Duygu Tekin Elbi (CHP), Birol Özlenir (CHP), Ahmet Arslan (CHP), Serdinç Gündüz (Ak Parti), Nesrin Sirkeci (Ak Parti).

Gençlik ve Spor Komisyonu: Leven Şahin (CHP), Fatmanur Karcı (CHP), Samet Taşkın (CHP), Suat Demirel (Ak Parti), Fethi Altındiş (Ak Parti).

Meslek Kuruluşları ile İlişkileri Düzenleme Komisyonu: Nurettin Yılmaz (CHP), Birol Özlenir (CHP), Ergun Liman (CHP), Halil Yağan (Ak Parti), Mehmet Bülbül (Ak Parti).

BELEDİYE ŞİRKETİNİN SGK BORCU ÖDENECEK

Biga Belediye Başkanlığı ve Biga Kent Hizmetleri AŞ’ye ait olan taşınmazların Biga Kent Hizmetleri AŞ.’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan sigorta prim borçlarının ödenmesi için tapu devirleri ile ilgili iş ve işlemlerin yapılması için Encümen’e yetki verilmesi Ak Parti grubunun ret oyuna karşı oy çokluğuyla kabul edildi.

Biga Belediyesi’nin şirketi Biga Kent Hizmetleri AŞ’ye kayıtlı 7 adet aracın Biga Belediyesi’ne şartsız bağışı oy birliğiyle kabul edildi. Kurum içindeki mevcut araçların devri gerçekleştirildi.

MOLOZ DÖKÜM SAHASI BELİRLENDİ

Mülkiyeti Biga Belediyesi’ne ait olan Havdan bölgesinde yer alan sahanın moloz döküm sahası olarak belirlenmesi görüşüldü ve oybirliğiyle kabul edildi. Moloz döküm alanına hafriyat dökümleri gerçekleştirilecek.

SİRKECİ, SIFIR ATIK KONUSUNA DİKKAT ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başkanlığı yaptığı sıfır atık konusunda söz alan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Nesrin Sirkeci; “Çevre bilincini arttırmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek adına önemli bir gün olan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle Ak Parti grubu adına söz almış bulunmaktayım. Sıfır atık hareketi; Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi ve Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde 2017 yılında başlatılmıştır. Uluslararası Sıfır Atık Hareketi, dünyanın dikkatini çekerek bir farkındalık hareketi oluşturmuş ve küresel bir çevre seferberliğine dönüşerek 7 yılda 7 kıtaya yayılmıştır. 2022 yılında BM Genel Kurulu’nda 105 ülkenin desteğiyle 30 Mart Sıfır Atık günü olarak kabul edildi. Yine 2022’de BM Sıfır Atık Danışma Kurulu kurulması duyuruldu ve Emine Erdoğan hanımefendiye danışma kurulu başkanlığı teklif edildi. Sayın Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde sıfır atık hareketi dünyada her yıl büyüyerek daha çok insana ulaşmaktadır. Ne mutludur ki bize, Sıfır Atık Hareketi, Türkiye’nin öncülüğünde ülkemizin sınırlarını aşarak dünyada küresel bir farkındalık halkası oluşturmuştur. Bu yıl 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü temasında moda ve tekstilde sıfır atık konusu seçildi. Dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen etkinliklerde tekstil atıkları ve geri dönüşüme dikkat çekildi. Ülkemizde 2017 yılında başlayan sıfır atık projesi kapsamında atıkların geri dönüşümü ile ekonomiye önemli katkılar sağlanmıştır. Doğal kaynakların korunması ve çevre kirliliğinin azaltılması yönünde somut adımlar atılmıştır. Ülkemizde 205 bin binada sıfır atık yönetim sistemine geçilmiştir. 25 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verilmiş, 2017’de yüzde 13 olan atıkların geri kazanım oranı 2024 yılında yüzde 36,08’e çıkmıştır. 7 yılda sıfır atık hareketi ile 32,5 milyon ton kağıt ve karton, 9,1 milyon ton plastik, 3,1 milyon ton cam, 6,4 milyon ton metal, 23,4 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 74,5 milyon ton atık, ekonomimize kazandırılmıştır. Sıfır atık hareketi ile 552 milyon 700 bin ağaç kesilmekten kurtarılmış, 150 milyon ton sera gazının salınımı önlenmiştir. 227,3 milyar saat enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Yüzbinlerce kişiye istihdam sağlanarak ekonomiye katkıda bulunulmuştur. Sıfır atık hareketi ile sudan tasarruf sağlanmıştır. Petrolden tasarruf elde edilmiştir. Bu kazanımlar sadece maddi değil, geleceğimiz için de çok önemlidir.  Bu vesileyle sayın Emine Erdoğan hanımefendiye liderlik, ortaya koyduğu vizyon ve kararlılık için en içten şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“1’İNCİ ETAP BAŞLAYACAK”

Uzun süre önce yapımına başlanan ancak mevzuat değişiklikleri nedeniyle yapımı duran Biçay projesi ile ilgili bilgi veren Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Biçay ile alakalı çalışmalarımız da yavaş yavaş belirlenmeye başlayacak. 3 etaplı olarak tesisi faaliyete alma çalışmalarımızın 1’inci etabıyla ilgili birlik olarak makina ihalesine çıkacağız. Özellikle Biga’mız adına bunun çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Çok uzun zamandır vahşi depolama alanı olarak Yeniçiftlik’i maalesef kullanıyoruz. Bu vesileyle kademeli olarak da olsa kullanamadığımız bir tesis umarım kısa bir süre içerisinde faaliyete geçecek. Projenin ikinci ve üçüncü etaplarını da bitirip çalıştırmaya başladığımızda bölgemize ciddi bir katkı vermiş olacağız” dedi.

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ MKESAJI

Dünya Romanlar Günü’nü kutlayan Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Bugün Dünya Romanlar günü. Birlikte bu memleketi paylaştığımız ve yaşadığımız Roman vatandaşlarımızın ve onların meclisimizdeki temsilcisi Birol Özlenir hocamızın nezdinde günlerini ben de kutlamak istiyorum. Umarım birliğimizin ve uyumumuzun daha da artacağı nice Romanlar Günü’nü hep birlikte sağlıklı, huzurlu bir şekilde kutlamak bizlere nasip olacaktır” ifadelerini kullandı.

“VİCDANIMIZ SIZLAYACAK”

Biga Belediye Başkanı Alper Şen’in borç ödeme gerekçesiyle satışa çıkardığı arsaları gündeme getiren Ak Parti Grubu sözcüsü Halil Yağan; “Gündemdışı olarak daha tamamlayıcı olacağı için söz almak istedim. 5’inci gündem maddesinde borç karşılığı verilecek yerler listesi… Biga’mızın şu an sosyal ve kültürel anlamda tek faaliyet gösteren Atatürk Kültür Merkezi’miz var. Bu kültür merkezimizin yan tarafında olan 266 ada 30 parsel, aşağı yukarı 1300 metrekare bir alan. Bunun önünde de 266 ada, 19 parsel var, bu da yaklaşık 300 metrekare bir alan. Bu arsadan neden bahsettik. Bu arsa, 17 Nisan itibariyle belediyemizin sitesinde de görüleceği üzere satılacak. Bu iki alanın önemi, bence şu şekilde. Buralara yer kazandırmak için mücadele etmiş başkanlarımız oldu. Mevcut kültür merkezimiz şu anda gelen talepler doğrultusunda yetmiyor. Halkımızdan gelen şikayetler de var. Yenisine ihtiyaç var. Biz şu anda önündeki arsayı satıyoruz, arkasındaki arsayı da borç karşılığı devrediyoruz. Bir seçim süreci geçirdik. Benim hayalim aslında şuydu. Keşke bunun etrafındaki yerleri de toplayarak buraya bir bütün alan olarak baktığımızda, burası bir bütün kompleks halinde olabilecek bir yer. Biga’nın geleceği burası, gençlerimiz ve çocuklarımız açısından. Burası bizden çıktığı anda tekrardan yenisini alma şansımız yok. Bunu sattığımızda vicdanımız sızlayacak. Bu konuya dikkatinizi çekmek istedim” ifadelerini kullandı.

“KEŞKE 2021 YILINA KADARKİ…”

Satışların kurum üzerindeki en büyük kambur olarak gördükleri yaklaşık 200 milyon liralık sigorta prim borçlarından kurtulmak için olduğunu ifade eden Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Sayın grup sözcümüzün bahsettiği üzere evet, bir taşınmazımızdan, kurumumuzun geleceği adına feragat etme durumumuz var. Bu da bizim çok hoşumuza giden bir konu değil. Ama içinde bulunduğumuz durum ve gelinen tablolar içerisinde bizim herhangi bir gayrimenkulümüzden vedalaşmadan sigorta yükümlülüklerine karşı yapılan eksikliklerin kurumumuz adına tamamlanmasının söz konusu olmadığı günlerdeyiz. Keşke 2021 yılına kadarki sigorta yükümlülükleri ödenebilmiş olsaydı da biz de bu taşınmazımızla vedalaşmak durumunda kalmasaydık. Evet, o günün koşulları bunları ödememeyi gerektirdiyse, ne kadar normalse, bugünün koşulları da bunu bu rakama karşılık verme zorunluluğunu getiriyorsa, bu da son derece normaldir. Bu anormalse, o zaman 2021 yılından beri ödenmeyen sigorta primleri de normaldir. Aynısı. Bugün itibariyle yaklaşık 200 milyon TL2lik bir borçtan bahsediyoruz. Bu, bir süre daha devam ettiğinde bu kurumun ve Biga’nın adım atmasını engelleyecek tehlikededir. Biz öyle görüyoruz. Geldiğimiz ilk günden beri bu işi bir şekilde sarıp sarmalamamız gerektiğini bu mikrofondan, bu makamlardan ve başka ortamlarda herkese açık bir şekilde ifade ettik. Evet, şu an bu pozisyona geldik. Kurum üzerindeki en büyük kambur. Nasipse bu kamburdan kurtulacağız. Bununla birlikte biz şu bilinçteyiz de. Gerekliliğimizden dolayı böyle bir taşınmazdan vazgeçiyorsak, görev süremiz sonuna kadar aynı niteliklerde ya da aynı piyasa eşdeğer fiyatına haiz gayrimenkullerimizi de buraya bırakarak görev süremizi tamamlamamız gerekiyor. Bu bilinç hepimizde çok şükür var. Dönem sonuna bakmak lazım. Biz nasıl ki, bu borcun neden oluştuğuyla alakalı bugüne kadar bir şey söylemedik. Bunun Biga Belediyesi malını satıyor gibi basit bir anlayışla halkımızın gündemine getirilmesine aynı oranda doğru bulmuyoruz. Mal da satılır, mal da alınır. Gün sonuna, dönem sonuna bakılır” ifadelerini kullandı.

KENT KONSEYİ YENİDEN HALİMBEY KONAĞI’NA TAŞINDI

Toplantıda gündem dışı söz alan Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap da söz alarak Biga Kent Konseyi’nin Halimbey Konağı’na taşındığını meclis üyelerine aktardı. Biga Kent Konseyi, daha önce Halimbey Konağı’ndan Biga Belediye binasına taşınmıştı.

‘’Çanakkale Ruhu, Bağımsızlığımızın Teminatıdır” ‘’Çanakkale Ruhu, Bağımsızlığımızın Teminatıdır”

(Haber: Ahmet Tunç)

489024260 18130754173416292 3550419532717201269 N488679686 18130754152416292 8701346881249915352 N488650636 18130754167416292 2476992620947561703 NWhatsapp Image 2025 04 09 At 13.11.57489557348 18130754170416292 1502352962311958156 N489364642 18130754149416292 367342238871930017 N490143493 18130754140416292 7953669969244139444 N