Çanakkale’deki ekoturizm alanlarının büyüklüğü ortaya çıktı. Bugüne kadar ilde toplam 293 ekoturizm imar planının onaylandığı, onaylanmayı bekleyenlerle ekoturizm alanlarının toplam büyüklüğünün 19 milyon metrekareye yaklaştığı öğrenildi.
Konuyla ilgili olarak İl Genel Meclisi'nin CHP’li üyesi avukat Güneş Pehlivan ile ekoturizm dosyaları üzerine konuştu. Pehlivan, tarımsal fonksiyonu en yüksek bölgelerden biri olan Çanakkale’nin, Türkiye çapında tüm belediyeler ve özel idareler nezdinde yapılan en yoğun ekoturizm başvuru sayısına ve onaylanan ekoturizm imar planına sahip ili olduğunu hatırlattı.
'RANTA DÖNÜŞTÜ'
Ekoturizm imar planlarının, tarım arazilerinin ekolojik turizm amaçlı olarak imara açılmasından ibaret bir plan türü olduğunu ancak uygulamada, konut yapılmasına mevzuatın izin vermediği alanlarda, konut/lüks site yapmak veya tarla vasfındaki araziyi imarlı hale getirerek rant oluşturulmak istendiğini söyledi.
Pehlivan, “Bazı başvuru dosyaları açıkça konut kooperatifleri adına verilmiş, bu husustaki itirazlarımız sonucunda aynı başvurular, aynı isimlerle ama konut kooperatif yerine turizm kooperatifi üzerinden yapılmıştır. Yerleşim yerlerine, ulaşım hatlarına ve sosyal donatılara uzak bu alanlarda oluşturulacak yerleşimlerin su ve altyapı donanımı bulunmamaktadır. Bu planlama alanlarında ileriki aşamalarda karşımıza çıkacak sosyal ve teknik sorunlar, Çanakkale’nin geleceğinde büyük rol oynayacaktır” dedi
'TARIM ARAZİLERİNİ İMARA AÇMANIN TEK YOLU'
Ekoturizm imar değişikliği ile tarımsal arazilerin kaybedileceğini ifade eden Pehlivan, kaybedilen bu tarım arazilerini yeniden amaca uygun olarak düzenleme olanağı olmayacağını, ekoturizm planlı arazilerin, düzensiz nüfus yoğunlaşmalarına yol açacağını, su yönetimi sorununu daha da derinleştireceğini ifade etti.
Pehlivan, “Ekoturizmler, dünyadaki iyi modellerinin aksine Çanakkale’de, halihazırda tarım arazilerini imara açmanın tek yöntemi olarak karşımıza çıkar. Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı'nda 'ekoturizm' işaretli olarak belirlenmiş alanlar, yalnızca Ayvacık İlçesinin 4 köyü ve Yenice İlçesinin 2 köyü olarak konumlandırılmış olsa da İl Özel İdaresi yetkisinde bulunan adalar hariç 10 ilçenin tamamında gelişigüzel olarak yapılan ekoturizm imar plan başvuruları ne yazık ki onay süreçlerini tamamlamıştır” dedi.
Çanakkale’de şimdiye kadar 293 ekoturizm imar planının onaylandığını, bunlardan 256’ında imar uygulaması yapıldığını, belirten Pehlivan, “Çeşitli arazi büyüklüklerinde 1011 ekoturizm imar parseli oluşturulmuştur. 11 parsel için yapı kullanma izin belgesi alınmış, bunlardan sadece 5’inde işyeri ve çalışma ruhsatı alınmış, bu ruhsatı alan 5 tesisten yalnızca 2’si Turizm İşletme Belgesi almıştır. İşyeri ve çalışma ruhsatı almamış 6 tesisten 4’ünün konut amaçlı olarak kullanıldığı, diğer 2’sinin boş olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
'DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA 147 PLAN DAHA VAR'
Hala İl Özel İdaresi'nde değerlendirme aşamasında bulunan 147 yeni ekoturizm amaçlı imar planının olduğunu söyleyen Pehlivan, bunların onaylanması halinde Çanakkale’de ekoturizme açılmış arazi büyüklüğünün yaklaşık 19 milyon metrekare olacağı bilgisini paylaştı.
Pehlivan, şöyle devam etti: “Çanakkale Belediyesi’nin toplam yerleşim alanının büyüklüğünün 15 milyon metrekare olduğu düşünüldüğünde gelinen noktada ulaşılan boyut ortadadır. İmar planları bir amaca, ihtiyaca ve kamu yararına uygunluk doğrultusunda, şehir planlama ilkelerine uygun olarak yapılmalıdır. Çanakkale’de ekoturizm imar planları çerçevesinde bu ilkeler çoktan aşılmış olup, İl Genel Meclisi'nde de dile getirdiğimiz üzere, ne amaca ne de ihtiyaca uygunluktan bahsedilemez.”
(Haber Merkezi)