Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Valiliği ve TGA işbirliğinde, İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü tarafından organize edilen ve DHL Express ana sponsorluğunda düzenlenen, Cumhurbaşkanlığı 6.Uluslararası Yat Yarışları, Çanakkale etabıyla start verecek.
Biga'nın Bozlar Köyü sınırları içinde yapılması düşünülen Yat Üretimi İhtisas Serbest Bölgesi gibi devasa projelerin konuşulduğu bir dönemde yat yarışlarının Çanakkale'de yapılacak olması kamuoyunda olumlu karşılandı.
YAT YARIŞLARININ İLK MÜCADELESİ ÇANAKKALE ZAFER KUPASI İÇİN OLACAK!
Dünyanın dört bir yanından katılacak yarışçıların Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları’nın ilk mücadelesi, 23-25 Nisan 2025 tarihlerinde Çanakkale Zafer Kupası için olacak. 23 Nisan’da İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı önünden hareket edecek yarışçılar, Çanakkale’ye doğru yelken basacak. Çanakkale Zaferi’nin 110. Yıldönümü’nde düzenlenecek bu özel yarış, tarihimizin fedakârlık ve kahramanlıkla örülü destanına bir saygı duruşu niteliği taşıyacak.
ÇANAKKALELİLER UNUTULMAZ BİR YARIŞI CANLI İZLEME ŞANSI BULACAK!
25 Nisan günü Kilitbahir’den start alacak yarışmacılar, önce Seyid Onbaşı’yı selamladıktan sonra Yeni Kordon boyunca yarışacaklar ve Çanakkalelilere unutulmaz bir görsel şölen sunacaklar. Yarışın kazananları Çanakkale Zafer Kupası’nın sahibi olacak.
“ÇANAKKALE BOĞAZININ ÇOK ZOR ŞARTLARINDA BİR YARIŞI İLK DEFA DÜZENLEYECEĞİZ”
İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, bu yıl yarışlarda 4 etap planlandığını ve her birinin de çok güçlü hikayelere sahip olduğunu belirterek, “İlk olarak 23 Nisan’da İstanbul Boğazı’ndan başlayarak Çanakkale Boğazı’nda sona erecek bir açık deniz yarışı düzenleyeceğiz ve 25 Nisan’da bu sefer büyük kahramanlık destanının yaşandığı Çanakkale Boğazı’nda yelken açarak hem tarihi sorumluluğumuzu yerine getireceğiz hem de Çanakkale Boğazının çok zor şartlarında en üst düzey bir yarışı ilk defa düzenleyeceğiz. Bu iki yarıştan çıkacak sonuçlar ile Çanakkale zafer kupası sahibini bulacak” dedi.
İkinci etabın 19 Mayıs’ta Samsun’da, üçüncü etabın da 20 Temmuz’da Kıbrıs’ta düzenleneceğini belirten Yemlihaoğlu, “29 Ekim’de de artık gelenekselleşen Cumhuriyet Kupasında İstanbul Boğazı’nda bayraklarımızla donattığımız yelkenliler ile cumhuriyetin coşkusunu halkımızla beraber doyasıya kutlayacağız. Yarışı başarıyla tamamlayan ekip Cumhuriyet kupası şampiyonu olacak” diye konuştu.
“BÜYÜK BİR YAT LİMANIMIZ OLSAYDI; ÇOK DAHA FAZLA YARIŞÇI KATILABİLİRDİ”
Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yarışmaya katılacak ekiplerin yatlarını barındırmak için sınırlı bir kapasite olduğuna dikkat çekti. Kaşdemir yaptığı konuşmada; “Bu yat yarışlarını düzenlemeye başladığımız zaman, Çanakkale’de yat limanında ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu da ortaya çıkmış oluyor. Büyük bir yat limanımız olsa; çok daha fazla sayıda yatın buraya gelme imkanımız olacaktı. O yüzden belki de kısıtlamak zorunda kalacağız bazı yarışçıları. Liman Başkanlığımız ve Belediyemiz ile görüşerek orada imkan sağlanırsa daha fazla yatçımızın Çanakkale’ye gelmesini sağlayacağız. Desteklerinden dolayı şimdiden Liman Başkanlığımıza, Çanakkale Belediye Başkanlığımıza, Valiliğimize ve diğer kurumlara şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.
“İTALYAN, İSPANYOL VE DİĞER ÜLKELERDEN GELECEK EKİPLERİ GERİ ÇEVİRMEK ZORUNDA KALDIK”
Çanakkale’deki yat barınma sorununa dikkat çeken bir diğer isimde İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu oldu. Yemlihaoğlu yaptığı değerlendirmede; “Bu yarışı sahada takip ediyoruz; Çanakkale’de konaklamaya uygun, en zor şartları zorlasak bile 30 civarında bir yer var gelecek yatın konaklama imkanı için. Şuanda uluslar arası 16 ekibin biz kayıtlarını almadık. İtalya, İspanya ve diğer Akdeniz çanağındaki ülkelerden yarışçılar katılmak istiyorlardı. Çok maliyetli ve ciddi bir lojistik operasyon. Burada daha hazır şartlar oluştuğunda emin olun, diğer denizciler adına da konuşacak olursam; Kuzey ve Güney denizlerimizi bağlayan en önemli geçiş noktasıdır Çanakkale, tarih boyunca da böyleydi” ifadelerini kullandı.
“ÇANAKKALE YAT TURİZMİNİN BAŞKENTİ OLABİLECEK BİR LOKASYON”
Çanakkale’nin kültürel, tarihi ve coğrafi konumu nedeniyle Yat turizmi ve Yatçılık için eşsiz dünyada eşsiz bir konuma sahip olduğunu belirterek; “Çanakkale bu anlamda çok büyük potansiyele sahip. Yat turizmi ve en önemli geçiş noktası. İstanbul boğazından dahi çok daha önemlidir. Akdeniz, Kara Deniz ve Marmara’yı birbirine bağlayan çok kritik bir noktadır. Bunu destekleyen muazzam bir tarihi geçmiş, Çanakkalelilerin sıcacık üst düzey kültür ve üst düzey iletişim kurabilen bir şehir olması sebebiyle; Çanakkale Yat Turizminin Başkenti olabilecek bir lokasyon. Umarım biz bir ışık yakmış oluruz, ilerleyen süreçte eminim Çanakkale’nin kıymetli yöneticileri ve halkı bu konuda bir adım atarlarsa Çanakkale çok büyük turizm potansiyeline sahip bir şehir” ifadelerini kullandı.
“DAHA BÜYÜK ORGANİZASYONLAR İÇİN İLK ADIMI ATMIŞ BULUNUYORUZ”
Çanakkale Valisi Doç.Dr. Ömer Toraman ise; ilk kez düzenlenen bu yarışların önemli bir adım olduğunu ifade ederek; “Bu vesile ile eksikliklerimizi tespit etmiş oluyoruz. İnşallah daha ileri noktalara taşıyarak daha büyük organizasyonlar için gerekli altyapıyı oluştururuz hep beraber. Hiç bir şey yapmamaktansa bir yerden başlamak evladır. O yüzden bu çok güzel bir başlangıç, hem Çanakkale için hem yat sporuna gönül veren insanlar için önemli bir etkinlik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
(Haber Merkezi)