“Farkındalığı arttır, direnci durdur" “Farkındalığı arttır, direnci durdur"

Solaryum uzun yıllardır hepimizin adını duyduğunda esmerleşme makinesi olarak açıklayabildiğimiz bir sistem. İşin aslı öyle değil tabi ama bize en çok gösterilen tarafı bu olduğu için hepimizin aklında o şekilde kalmış. Evet tabiki esmerleşmeye etkisi net ama sadece esmerleşmek için kullanılan bir yöntem değil. O zaman artık Biga’da da bir solaryum merkezi var.

Gidelim soralım dedik nedir bu solaryum? Venüs Solaryum sahibi Eda Yaşar ile görüştüm. Her şeyi tek tek anlattı. Bakın solaryum nelere şifa oluyormuş...

30205ff5-7d08-4c19-ae94-1273db111ee2

Biga’ya solaryum makinesi getirmek nasıl aklınıza geldi?

Hemen hemen her yaz çektiğim güneş yanığı acısını çekmemek için solaryuma başlamak istemiştim ve Biga’da olmadığını öğrenince çok şaşırmıştım. Araştırmaya başladım. Bir Alman firması ile görüştüm ve birlikte bu işi yapmaya karar verdik. Daha sonra gördüm ki benim gibi çoğu insan bu sıkıntıdan dolayı Biga dışındaki solaryum merkezlerine gitmek zorunda kalıyormuş. Gelenlerin memnuniyeti beni çok mutlu ediyor ve iyi ki diyorum.

Eğitiminiz nedir?

Aslında Tekstil Mühendisiyim. Uzun yıllar özel sektörde çalıştım ve zorluklarını çok iyi biliyorum. Solaryum salonu açmaya karar vermemdeki en büyük etken özel sektörde çalışan annelerin yaşadığı sıkıntılar oldu.

Solaryumun bir yaşı var mı?

Evet. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 18 yaşından küçük olanların solaryuma girmesi konusunda kısıtlamalar mevcut.

Bronzlaşmanın dışında solaryumun kullanım amacı nedir?

Solaryumun asıl amacı güneşin, sağlığı teşvik eden etkilerinden faydalanabilmemiz için üretilmişlerdir. Düşük seviyelerde uygulandığı takdirde cilt daha koyu bir renk elde ederek diğer hücreleri korumak için yeni melanin pigmentlerinin oluşumunu sağlar.

1903 yılında güneş tedavisi uygulayan bir terapist Nobel Tıp ödülünü almış ve bunu takip eden yıllarda hastaneler güneş ışığını tedavi amaçlı kullanılabilecek şekilde kurulmaya başlanmıştır. Fakat 20'nci yüzyılın ikinci yarısında kozmetik amaçlı, bilinçsiz şekilde kullanımlardan dolayı cilt Kanseri vakası artmış ve bir grup zihniyet solaryuma gitmemeleri konusunda insanları uyarmaya başlamıştır. Günümüzde hakim olan, sağlık tedbiri olarak güneşten uzak durmamız yönündeki iddiaları destekleyen çok az bilimsel ya da tarihi kanıt bulunmaktadır. Cilt kanseri oluşumu, kapalı alanlarda çalışan insanlarda, açık havada çalışan insanlardan daha sık görülmektedir. Ayrıca sık sık gövde ve bacakların arka kısmı gibi, vücudun güneş ışığına ender maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Avrupa’da malign melanomlara daha çok kuzeyde kalan, fazla güneş almayan bölgelerde rastlanmaktadır.

Solaryumun tarihçesinden kısaca bahsettikten sonra faydalarına da bir göz atalım:

*Derinin alt tabakasına nüfuz ederek sedef hastalığının bazı türlerine iyi gelir.

*Vücuttaki melatonin seviyesini ayarlar, uyku düzensizliği ve depresyona karşı etkilidir.

*Vücudun endorfin (mutluluk hormonu) salgılamasını sağlar.

*Göğüs, bağırsak, prostat kanseri gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

 *Her ne kadar takviye olarak alsak da vücut tarafından emilimi zor olan D vitaminin sentezini destekler.

D vitamini;

*Kalbe giden damarların temizlenmesine yardımcı olur, dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı korur.

*Kan şekerini dengeleme özelliği olan bir vitamindir.

*Bağışıklık sistemini güçlendirir ve dolayısıyla hastalıklara karşı korur.

*Vücuttaki kalsiyum oranını dengelediği için kas ve kemik ağrılarına karşı etkilidir.

*Kemik hasarı, kemik erimesi ve iskelet sistemine bağlı hastalıkları önlemek için etkilidir.

*Güneş ışığından alınan D vitamini, cildi sivilceden uzak, yağdan arınmış, parlak ve canlı tutar.

*Kan basıncını dengeler, tansiyonun bedeninizdeki etkilerini en aza indirir.

d21b7b80-545b-4d93-97a6-5e90db60f2fc

Sağlık açısından en etkin faydası nedir?

Dr. Tim Jackson’un bir yazısında; “Uzun süre Uv ışınlarına maruz kalmak cilt kanseri riskini arttırabilir ancak optimum düzeyde tutulursa kanser riskini azaltabilir. Çünkü D vitamini kanser riskini azaltmada çok daha fazlasına yardımcı olur” yazmıştır. Yani en etkin faydası D vitaminidir.

Size gelip solaryum sayesinde herhangi probleminden kurtulan var mı?

Güneş alerjisi olanlar düşük dozlarda ve belirli aralıklarda UV ışınlarına maruz kalarak toleransını artırıp yazın daha rahat hareket edebilir hale geldiler. Sedef hastalığı olanlar, solaryum sayesinde büyük iyileşmeler gösterdiler. Kemik ağrılarıma çok iyi geldi diyenler de oluyor.

Solaryuma asla girmemesi gereken bir grup var mı?

Evet, kronik rahatsızlığı olup da ilaç kullananların doktoruna danışmadan solaryuma girmemeleri gerekiyor. Solaryuma girmeden önce bu tür bilgilerin teyit edildiği bir form doldurmak zorundalar. Aşırı beyaz tenliler, vücudunda çok fazla beni olanlar ve aile geçmişinde cilt kanseri vakası olanların solaryuma girmeleri uzmanlar tarafından önerilmiyor. Hamilelik / Emzirme dönemi süresince solaryuma girilmemelidir. Antibiyotik kullanımı sırasında da girilmemelidir.

e116ab30-cb53-4804-8414-f16a0516e5d9

Solaryumun mevsimi var mı?

Genellikle kış aylarında veya yaza girmeden önce tercih ediliyor. Kışın güneşten faydalanamadığımız için yaz başında ise güneş yanıklarına sebep olmaması açısından kullanılabilir.

1 seans kaç dakika sürüyor? Ve 1 seansta nasıl sonuç alınabilir?

Başlangıç seansları 3 veya 4 dakika sürüyor. Kişinin cilt yapısına göre bu süreler belirli aralıklarla 7 ile 9 dakikaya kadar arttırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü solaryum için önerilen maksimum süreyi tek seans için 20 dakika olarak belirlemiştir. Ancak bu süre o kadar fazla ki biz bunu iki haftaya yayıyoruz.

Bir seansta çok düşük sürelerde başlandığı için ilk başta çok fazla etkisi görülmeyebilir, ancak herkesin cildi aynı parmak izi gibi kendine özgüdür. Hemen de bronzlaşabilir, hiç etki de etmeyebilir veya kızaradabilir. Solaryum ile bronzlaşma güneş ile aynı efektlere sahiptir. Tek fark solaryumda ışınların optimal fayda sağlayacak şekilde kombine ve filtre edilmiş olmasıdır. Bu tür yanma, kızarma, kaşınma gibi sonuçlar çok normaldir ve nemlendirmek gerekir. Birkaç gün içinde yatışır ve seanslarınıza devam edebilirsiniz.

İki seans arası geçmesi gereken bir süre var mı?

Evet, minimum 48 saat olmalıdır. İlk seans sonrası vücut 24 saat süre boyunca yanmaya devam eder. Aynı güneşte akşama kadar kalıp akşam olunca yandığımızı anlamamız gibi.

Sonuçta kapalı bir makinenin içine giriyorlar. Panik atağı olan ya da kapalı ortamda kalamayacak birileri için bir çözüm uyguluyor musunuz? Neler oluyor makinenin içinde?

Evet panik atağı olan ve solaryuma girmek isteyen kişiler, ilk seansta makinenin kapağını kapatmadan yanında refakat edecek bir yakınıyla girebiliyorlar. Sonraki seanslarda artık korkulacak bir durum söz konusu olmadığını anlayınca kapak da tam kapanmadığı için ve istedikleri zaman açıp çıkabildikleri için bu sorunu aşmış oluyorlar. Makinenin içinde sadece lambalar yanıyor.

f2dab7ca-c6fd-47d0-a87d-487d755b0787

Makinenin hijyeni konusunda neler yapıyorsunuz?

Solaryum makinelerine özel hijyen solüsyonu ile her seans sonrası temizleniyor. Zaten UV ışınları kendi başına bir dezenfekte görevi gördüğü için herhangi bir enfeksiyon kapma riski olmuyor.

Solaryuma girmeden önce yapılması gerekenler hakkında bilgi verir misiniz?

Vücudunuzda dövme varsa solmaya karşı korunmalıdır. Seans öncesi makyajınızı ve vücudunuzdaki parfüm, kozmetik ürünleri tamamen temizlenmelidir. Takıların mutlaka çıkarılması gerekmektedir. Solaryum için özel üretilmiş ürünlerin dışında hiçbir ürün kullanılmamalıdır. Ciltte hassasiyet oluşturan, kalıcı makyaj, lazer, epilasyon, ağda, kese ve cilt bakımı gibi uygulamalardan sonra solaryuma girilmemelidir. Aynı gün içinde güneş banyosu yapılmamalı ve cilt nemli tutulmamalıdır. Göz kapakları UV ışınlarına karşı yeterli bir bariyere sahip olmadığından kontak lenslerin mutlaka çıkarılması gerekir ayrıca koruyucu gözlük takılmalıdır.

(Röportaj: Çiğdem Özden Demiray)

Editör: Ahmet Tunç