Biga ve çevresinde Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük kahramanlıklar sergileyerek destan yazan Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey, şehit edilişinin 105. yılında düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
Milli Mücadele döneminde Balıkesir'den Biga'ya gelerek bölgedeki asayişi sağlamak ve düşman kuvvetlerine karşı mücadele etmek için üstün gayret gösteren Kuvayi Milliye Komutanı Hamdi Bey, minnet ve saygıyla yad edildi.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
Şehit Kaymakam Hamdi Bey’i anmak için 17 Şubat 2025 Pazartesi günü saat 14.00’te Atatürk Kültür Merkezinde özel bir program düzenlendi. Hava muhalefeti nedeniyle şehitlikte gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik iptal edilerek tüm program tek çatı altında Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.
Törene; Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Demir, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve Edremit’ten gelen vatandaşlar katılım sağladı.
PROGRAM AKIŞI VE ÖNE ÇIKANLAR
Anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Biga Hamdibey MTAL Okul Müdürü Fuat Kaya’nın gerçekleştirdiği açılış konuşmasıyla devam etti.
Müdür Kaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan olan Kaymakam Köprülü Hamdi Bey'i, şehit edilişinin 105. yılında saygıyla anıyoruz.Köprülü Hamdi Bey, 17 Şubat 1920'de şehit edildiğinde henüz 34 yaşındaydı. Kısacık ömrüne sayısız kahramanlıklar sığdıran, gerçek bir vatansever olan Köprülü Hamdi Bey'in azim ve fedakârlıkları hepimize örnek olmalıdır. Durup dinlenme bilmeyen şahsiyetiyle Köprülü Hamdi Bey, kaymakamlık yaptığı Demirköy'den Edremit'e kadar önündeki bütün engelleri aşarak, şanlı Türk tarihine adını yazdırmıştır.Kurtuluş Savaşı'nın en önemli safhalarından Milli Mücadele ve Biga'nın kurtuluş mücadelesinde özel bir yeri olan Köprülü Hamdi Bey, vatansever arkadaşları ve bölgedeki köylülerimizle, Akbaş Cephaneliği baskınını gerçekleştirmiştir. Bu baskınla Anadolu'ya, cephane ve silah sevkiyatı başarıyla tamamlanmış, Anadolu'nun kurtuluş mücadelesinde önemli bir adım daha atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümsüz eseri "Nutuk'ta" Köprülü Hamdi Bey'den "Akbaş Kahramanı" olarak bahsetmektedir. Kuvvayi Milliye öncüsü, Milli Mücadelemizin eşsiz neferi, Biga'mızın o yıllarda huzurunu sağlayan Hamdi Bey'in şehit edildiği gün, son sözlerin şunlardır;"Kuvvayi Milliye yalnız ben değilim. Kuvvayi Milliye bütün millettir ve ölmeyecektir” şeklinde olmuştur. İşte bu büyük millet Hamdi Bey gibi büyük kahramanlarla dün, bugün olduğu gibi yarın da tarih yazmaya devam edecektir. Vatanımızın bağımsızlığı için canını feda etmekten kaçınmayan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, Köprülü Hamdi Bey, kahraman Mehmetçiklerimiz ve aziz şehitlerimiz, sonsuza dek kalbimizde yaşayacaksınız. Ruhunuz şad olsun.”
Tevfik Başarır camii uzaman imam hatibi Davut yasan Kuran Tilaveti yaptı. İlçe Müftüsü Kemal Karadeniz’in, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Köprülülü Hamdi Bey ve tüm şehitlerimiz için yaptığı duanın ardından liseler arasında düzenlenen “Adaletin ve Cesaretin Simgesi: Kaymakam Hamdi Bey” temalı kompozisyon yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi. Daha sonra Kuvvacı kitabının yazarı Fazıl Sayın, “Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey” başlıklı söyleşisiyle programa büyük katkı sağladı. Sayın, Hamdi Bey’in hayatını, Kurtuluş Savaşı’ndaki rolünü, Biga ve Edremit için yaptıklarını anlattı. Söyleşi, katılımcılar tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
KAYMAKAM HAMDİ BEY'İN HAYATI
1886 yılında Vardar’a bağlı Köprülü kasabasında doğan Hamdi Bey, Üsküp İdadisi’ni tamamladıktan sonra İstanbul Mülkiye Mektebi’ni bitirdi. Memurluk hayatına Kosova’da maiyet memuru olarak başladı. 1912’de Balkan Savaşları’nda yedek subay olarak orduya katılarak Sırplara karşı kahramanca mücadele verdi.
1913’te Edirne’nin Bulgar kuvvetlerinden temizlenmesiyle Edirne Polis Müdürlüğü’ne atanan Hamdi Bey, kısa süre sonra Demirköy Kaymakamlığı görevine getirildi. Daha sonra Malkara, Keşan ve Balıkesir Sındırgı kazalarında kaymakamlık yaptıktan sonra Edremit Kaymakamlığına tayin edildi. Ancak 6 Nisan 1919'da Damat Ferit Hükümeti tarafından görevinden azledildi. Bunun ardından Ayvalık ve Burhaniye’de kalarak bölgede dağınık halde bulunan Kuvayi Milliye birliklerini örgütledi. Balıkesir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nde aktif rol aldı ve Biga’daki karışıklığın giderilmesi, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin güçlendirilmesi ve Akbaş Cephaneliği'ne baskın düzenlenmesi görevini üstlendi.
26-27 Ocak 1920’de 150 vatansever arkadaşıyla Akbaş Cephaneliği’ni basarak çok sayıda silah ve mühimmat ele geçiren Hamdi Bey, bu cephaneleri Anadolu’daki Milli Kuvvetlere ulaştırmaya çalışırken Anzavur Ahmet ve adamları tarafından yakalandı. 17 Şubat 1920’de Yukarı İnova Köyü'nde hunharca şehit edildi. Son sözleri ise şöyle oldu:
“Kuvayi Milliye yalnız ben değilim. Kuvayi Milliye bütün millettir ve ölmeyecektir.” Emanetlerine Sahip Çıkıyoruz. Biga Şehitliği’nde metfun bulunan Kaymakam Hamdi Bey ve mücadele arkadaşları, Türk milletinin gönlünde ebediyen yaşayacak. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için canlarını feda eden Köprülülü Hamdi Bey, kahraman Mehmetçiklerimiz ve aziz şehitlerimiz sonsuza dek saygıyla anılacak.
(Haber Merkezi)