Bazen yaşadığımız mekanlarda sadece renk değişimiyle bile en pratik şekilde farklılık yaratabilirsiniz. Bu açıdan renkler biz mimarlar için çok etkili ve vazgeçilmez envanterlerdendir.
Mekânlar; sahip oldukları donatılar ve işlevler ile anlamlanır, renkler ile kullanıcılara psikolojik etkiler yapar ve kimlik kazanır. Renk, mekânın kullanıcı ile iletişim kanalıdır. İnsanların ve toplumların karakterini, kimliğini, sosyo-kültürel birikimini, psikolojisini, coğrafyasını yansıtan renkler, mekânlar aracılığıyla insanlara bütün bu birikimlerin farklı etkilerini yansıtır.
Biz içmimarlar mekanın rengine karar verirken, o mekanda yaşayacak kişilerin beğenileri ön planda tutarız. Bunun yanında mekanın büyüklüğü, kullanım amacı, aldığı doğal ışık ve aydınlatma gücü, sabit objelerin özellikleri (taş duvar, şömine v.s.) dekorasyon tarzı da etkili faktörlerdir. İç mekanda renk, iletilmek istenen iletileri anlatmakta çok önemli bir tasarım aracıdır. Form, boyut, tasarım algısını ciddi derecede etkiler.
Bazen yaşadığımız mekanlarda sadece renk değişimiyle bile en pratik şekilde farklılık yaratabilirsiniz. Bu açıdan renkler biz mimarlar için çok etkili ve vazgeçilmez envanterlerdendir.
Mekanın ruhu, kullanıcının beklentilerini ve ihtiyaçlarını yansıtır. Dolayısıyla mekan içerisindeki alanların önem sıralaması kişiye göre değişir. Kimisi için nefis tarifler denediği mutfak evin en keyifli alanıdır. Kimileri de günün temposundan sıyrıldığı için salonu en özel alan kabul eder. Kişinin meslek grubu, evde geçirdiği zaman dilimi, ailenin yaşam tarzı ve pek çok etken bu duruma tesir eder. Ancak elbette salon ve mutfağın gözde alanlar olduğu söylenebilir. Zira bu kısımlarda evin diğer noktalarına göre daha fazla vakit geçiriliyor.
SEZONUN RENKLERİ NELER?
Doğal etkilerin hakim olduğu bu sezonda kahveler ve yeşiller ön plana çıkıyor. Ayrıca krem rengi, sezon boyunca sık sık gördüğümüz ve göreceğimiz tonlar arasında diyebilirim. Pastel tonlar zamansızdır ve geçerliliklerini daima korurlar. Renk tonları ile mekanda derinlik algısı oluşturmak ve heyecan uyandıran dokular yaratmak mümkündür.
SALON, OTURMA ODALARI, GÜNLÜK YAŞAM MEKANLARI…
Genelde bu mekanlarda birçok malzeme bir arada kullanıldığı için hepsi için uyum sağlamak zordur. Genel konsepte zıt renklerden kaçınılmalı ve uyumlu renkler tercih edilmeli. Bunun yanında mekanda bu uyumun yaratacağı monotonluktan kurtarmak için de aksesuarlarda zıt ve dikkat çekici objeleri kullanmak daha doğrudur.
Salonlar ve oturma odaları için en kullanışlı ve en çok tercih edilen renkler sütlü kahve tonları ve toprak tonlarıdır. Birçok renklerde uyum sağlayan tonlar olmasının yanında aynı zamanda ferahlık, ve samimiyet katar.
Günümüz modern dekorasyonlu evlerinde de göreceğiniz gibi beyaz renk çok kullanılmaya başlandı. Mekana ferahlık kattığı gibi aynı zamanda ufak tefek obje değişiklikleriyle de istediğiniz zaman değişiklik yaratma şansınız olabiliyor. Bembeyaz boyalı bir salon düşünün, tabiî ki küçük metrekareli salonlardan bahsediyorum. Koltuğunuzu bile beyaz seçebilirsiniz. Bunları tamamlayıcı olarak koltuğun üzerine örteceğiniz farklı renkteki bir şal, ya da minderle, bir vazo ya da tabloyla mekanı renklendirebilirsiniz. Koltuğun üzerindeki minderlerin rengini değiştirerek bile kolayca bir farklılık yaratabilirsiniz.
Duvarda kullanılacak renk çok önemlidir. Çünkü diğer bütün renkler bu ana rengin altında kullanılacaktır. Mesela perde rengi seçerken duvar rengiyle hafif kontrast oluşturan tonlar tercih edilmelidir. Oturma grubu, halılar ve sandalye döşeme renkleri duvar renginin koyu birer gölgesiymiş gibi düşünülmeli. Bunun yanında dinlenme odaları ve oturma odalarında yine açık tonlarda mavileri, sarıları ve yeşilleri kullanabiliriz.
Bir sonraki görüşmemizde, uygulamalı biçimde görmek ister misiniz?
Kaynaklar: https://tr.pinterest.com/pin/128282289377434769/
http://modular.gedik.edu.tr/tr/download/article-file/1174010