KUPÜRLERDEN YANSIYANLAR

Yerel gazeteler neredeyse günümüze kadar “resmi ilan” sayesinde yaşamıştır. Resmi ilanlar, kasabadaki resmi dairelerin ihale, hizmet alma gibi konulardaki duyurularını içerir ve yerel gazetelerin esnafa teklif edemeyecekleri fiyatlara ilan yayınlamalarını sağlarlar.

Bu nedenle gazete yayınlamayı düşünen herkes eline kâğıt kalem alır ve kasabadaki yıllık resmi ilan potansiyelinin bir gazete çıkarmaya değip değmeyeceğini hesaplardı.

1985’te rahmetli Nazmi Özkalem ve Sami Kargı’nın ortak yayınladıkları Biga Anadolu gazetesinde çalışmaya başlayıp ustam Celal İmren’in rahleyi tedrisinde gazetecilik öğrenmeye çalışırken resmi ilanlardan pek hazzetmezdim.

Okurun fevkalade ilgisizliği ve esnafın ücretsiz dağıttığımız gazeteyi bile reddetmesine defalarca tanık olmama rağmen, “Yahu bir gazete Devlet desteği olmadan yayınlanamayacak mı?” diye düşünürdüm.

Yıllar sonra Milli Kütüphane’deki Biga gazetelerinin sayfalarında her kayboluşumda veya bir müzayedede yerel bir gazeteyi satın aldığımda resmi ilanlara olan mesafem yok oldu. O gazetelerde, eğer onlar olmasaydı kaybolacak öyle olağanüstü ayrıntılar vardı ki, resmi ilanları düşünen ve böylece yerel gazeteleri yaşatanlara minnet duymaya başladım.

Yerel gazeteler kimsenin önemsemediği küçük kasabaların ve bu kasabaların insanlarının tarihlerini yazmıştır. Bugün, mesela 1950’li yıllarda hangi kasabaya hangi tiyatro kumpanyasının gittiğini ve hangi oyunu oynadıklarını öğrenmenin tek yolu bu yerel gazetelerden birinin o kasabada yayınlanmış olmasıyla mümkündür.

Yerel gazeteler öyle ayrıntılara yer verir ki inanamazsınız. Örneğin, Kaymakam, Belediye Başkanı hatta ilçedeki bir polis komiserinin seyahatleri, izine çıkış ve dönüşleri bu gazetelerin rutin haberlerindendir… Bugün bize komik gelebilir ama yüz yıl sonra bir tarihçinin bu konuları çalışırken hazine muamelesi yapacağı ayrıntılardır bunlar… Yerel gazetelerin sayfalarının arasında, yayınlandıkları kasabanın ruhları gizlidir…

İşte bu ayrıntılardan biri: Biga’nın tanınmış simalarından, değerli eğitimci Tuğrul Bozkurt’un gittiği kursla ilgili, Biga’nın ilk gazetecilerinden Cahit Renda’nın kızı Ruhsar hanım tarafından yayınlanan Ekin’de yer alan haber:

“Tuğrul Bozkurt kursa gitti

İlçemiz İlköğretim Müdürü Tuğrul Bozkurt, Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu Hizmet içi Eğitim Kurslarından “Eğitim Yönetimi Kursu”na katılmak için Yıldız Sağırlar Okulu İstanbul’daki kursa gitmiştir. Kurs 13-24 Temmuz 1981 günleri arasında yapılacaktır. Kursta yeni yönetim usulleri ve idarecilik teknikleri tartışılacaktır.”

2020.01.27 Kupürlerden Yansıyanlar Tuğrul Bozkurt kursa gitti

Ekin

Sahibi: Ruhsar Renda Alpay

Sayı: 1

Sayfa: 1

Tarih: 22 Temmuz 1981 Çarşamb