Çanakkaleli turizmciler yıllar önce başlattıkları Balkan Turizm seferberliğinin meyvelerini artan turist sayısı ile toplamaya başladı. Ancak Türkiye’ye gelerek en çok para harcayan Amerikalı, Alman ve İngilizler turistler 2024 yılında Çanakkale’ye ilgisini kaybettiği gözlemleniyor. Özellikle İngilizler son 5 yılda Çanakkale’ye ilgi göstermezken Alman turistlerdeki gerileme dikkat çekiyor. 2023 yılında Çanakkale’ye yoğun ilgi gösteren Amerikalıların yüzde 50’den fazlasının Çanakkale’ye gelmemesi dikkat çekti!
Çanakkale Turizm sektörü 2020 yılını kayıp yıl ilan ederken; 2021-2023 yıllarında yapılan tanıtım faaliyetleri ile kayıp hızla telafi edilmişti. 2024 yılını da iyi bir şekilde tamamlayan Çanakkale Turizmi, önümüzdeki turizm sezonu için balkan ülkelerinde yapılacak fuarlara ve tanıtım faaliyetlerine hazırlanıyor.
“BALKAN SEFERBERLİĞİ” MEYVELERİNİ VERDİ
2019 yılını 1 milyon 33 bin 347 geceleme sayısı ile tamamlayan Çanakkale turizmi, 2020 yılında patlak veren pandemi ile yılı adeta “Kayıp Yıl” olarak geçirdi. 493 bin 412 geceleme sayısı ile 2020 yılını geçiren Çanakkaleli turizmciler; yaptıkları organizasyonlarla gözlerini Balkan ülkelerine çevirdiler. Başta, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’da tanıtım faaliyetleri artıran Çanakkaleli turizmcilerin attıkları adımlar kısa sürede meyvelerini verdi.
BULGARİSTAN VE ROMANYA’DAN YOĞUN İLGİ VAR
Balkan ülkelerinde yapılan faaliyetler sonrasında 2021 yılında 22 bin 983 Romanyalıların ardından 14 bin 335 kişi ile de Bulgar vatandaşları ilk iki sırayı aldılar. Türkiye’ye gelerek en çok para harcayan turistlerden olan Almanlar ve Amerikalılar ise 2021 yılında üç ve dördüncü sırada yer aldılar.
2022 yılında ise ilk sırayı 38 bin 617 kişi ile Bulgarlar alırken; Çanakkale’ye gelen Romanyalıların sayısı da 25 bin 963’e yükseldi. Bir önceki yıla göre Amerikalılar da Çanakkale’ye yoğun ilgi gösterdi ve Amerika’dan Çanakkale’ye gelen turist sayısı ise 18 bin 861’e yükseldi. Almanlar ise 6’ncı sıraya geriledi.
EN ÇOK PARA BIRAKAN TURİSTLER..
2024 yılında Türkiye’ye gelerek en çok para harcayan turist portföyünde İngilizler, Almanlar, Amerikalılar, Suudiler ve Hollandalılar ilk 5 içerisinde yer alıyorlar. 2021 itibariyle 2023 yılına kadar en çok para harcayan Amerikalı ve Alman turistlerin sayısında adeta patlama yaşandı. İngilizler ise Çanakkale’ye gelen turistler sıralamasında ilk 10’a bile giremediler.
“PARALI” AMERİKALI VE ALMAN TURİSTLERİ KAYBEDİYORUZ!
2024 yılında ise “Türkiye’de en çok para harcayan” turistler sıralamasında ilk 3 arasında yer alan Amerikalı ve Alman turistlerin Çanakkale’ye ilgisi hızla düştü. 2024 yılında Balkan ülkelerinden gelen turist sayılarında da düşüş olduğu gözlemlendi. 2023 yılında Romanya’dan 12 bin 823 turist gelirken; 2024 yılı ilk 9 ayına göre; Romanya’dan 8 bin 301 turist geldi. 2023 yılında Bulgaristan’dan 20 bin 605 turist Çanakkale’ye giriş yaparken, 2024 yılı ilk 9 ayında 9 bin 807’e kadar düştü.
2023 yılında Amerika’dan 19 bin 721 turist Çanakkale’ye giriş yaparken; 2024 yılı ilk 9 ayında 8 bin 234 Amerikalı Çanakkale’ye giriş yaptı. Almanlarında Çanakkale ilgisinin ise 2022 yılı sonrasında düşüş olduğu görüldü.
“NİTELİKLİ TURİSTLERİN İLGİSİ DIŞ ETKENLERE BAĞLI”
TÜRSAB Başkanı’nın Baş Danışmanı olan Çanakkaleli Turizmci Ahmet Çelik, nitelikli turist olarak değerlendirdiği Alman ve Amerikalı turistlerin Türkiye ve Çanakkale’yi ziyaretlerinin dış etkenlere bağlı olduğunu söyledi. Çelik; “Sektörümüzü ayakta tutabilmek için biz turizmciler “Sürümden” kazanabilmek için Balkan ülkelerine yönelirken hedef dış pazarımız Anzak pazarı olarak nitelendirdiğimiz Avustralya ve Yeni Zelandalılara, sonrasında da Amerikalı ve Alman gibi çok para harcayarak döviz bırakan ülkeleri belirledik. Ancak “Hedef Dış Pazar” bölgesel olaylardan çok çabuk etkileniyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye’deki iç savaş ve çeşitli doğal afetler nedeniyle Amerikalılar başta olmak üzere İngiliz ve Almanlar sizi riskli ülke ilan edebiliyor” dedi.
“RİSKLİ ÜLKE İLAN EDİLİNCE NİTELİKLİ TURİSTLERİ KAYBEDİYORUZ”
Bir ülkenin riskli ülke ilan edilmesinden en çok Turizm sektörünün etkilendiğine dikkat çeken Ahmet Çelik; “Bir ülke sizi riskli ülke olarak ilan ettiğinde; devreye seyahat sigortası yapan şirketler giriyor. Riskli bir ülke olduğunuz için; size yapılan seyahat sigortalarının fiyatları aşırı artıyor. Bu da doğal olarak turist sayısını etkiliyor. Biz bu durumdan etkilenmemek için Balkan ülkelerine yoğunlaşmaya devam ediyoruz” dedi.
“TROYA ÇANAKKALE TURİZMİNİN MİHENK TAŞI AMA NİTELİKLİ TURİSTLERİ KAYBEDİYORUZ”
Türk Turizm Sektörünün hem bölgesel hem de iç sorunlardan kaynaklı bir takım olumsuzluklardan dolayı çok çabuk etkilendiğini belirten Turizmci Hanifi Araz; “Ülkemizin etrafında bulunan savaşların yanı sıra ülkede yaşanan hukuksuzluklar ile doğal afetlerden kaynaklı güvenlik sorunları nedeniyle turizm sektöründe sancılı süreçleri çok sık yaşıyoruz. Bu da nitelikli turist kaybı ile sonuçlanıyor. Troya turizm açısından Çanakkale için bir mihenk taşıdır. Geçmiş yıllarda Troya’yı görmek için en çok Japonlar ve Brezilyalılar gelirken; ardından Amerikalı ve Almanlar geliyordu.
“TURİZM; GÜVENLİĞİ, BARIŞI, HUZURU VE HUKUKU ZORUNLU KILAR”
Turizmci Hanifi Araz açıklamasının devamında; “Bir ülkede turizmin gelişmesi, nitelikli, okumuş, arkeolojiyi bilen paralı turist gelmesini istiyorsanız güvenli bir ortam yaratmak zorundasınız. Turizm; güvenliği, barışı, huzuru ve hukuku zorunlu kılar. Bunları sağlayamadığınız takdirde ülkeniz ‘Güvenilir Ülkeler’ sınıfından çıkartılır. Bu durumda turizm zayıflar. Turizm zayıfladıkça da size gelen nitelikli turisti kaybedersiniz. Gelir durumuna göre turist profili değişir; para harcayacak, gezecek, konaklayacak turist yerine, günü birlik yada kısa süreli gelip giden turistler gelmeye başlar” dedi.
“ÇANAKKALE’YE DAHA ÇOK OKUYAN, KÜLTÜRLÜ VE PARA HARCAYAN TURİST GELİYORDU”
Çanakkale’ye gelen turist profilinde ciddi değişimler olduğuna dikkat çeken Hanifi Araz; “Çanakkale arkeolojik tarihin başlangıç noktası, barı Anadolu turlarının başlangıç noktalarından birisidir. Troya özellikle tüm dünyaca biliniyor. Geçmişte Çanakkale’ye daha çok okuyan, kültürlü ve para harcayan turistler gelirdi. Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya gibi ülkelerden arkeolojiye meraklı turistleri ağırlarken bugün bu profil değişti; gelir durumu daha düşük turistler gelmeye başladı. İlerleyen dönemde bu süreçlerin aşmak için Avrupa ülkelerinde fuarlara katılacağız ve Çanakkale’yi tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.
“KÖPRÜ ULAŞIMI HIZLANDIRDI AMA ÇANAKKALE TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale turizmine, özellikle de konaklama sürelerine olumsuz etkileri olacağını ifade eden Turizmci Hanifi Araz; “1915 Çanakkale köprüsü ile beraber Çanakkale turizmi ciddi bir konaklama yüzdesini kaybetme riski ile karşı karşıya. Birçok turist köprüden hızla geçerek Troya’ya gidiyor, geziyor ve oradan çıkarak Ege bölgesindeki turizm beldelerine gidiyor. Otoyolların da yapılması ile birlikte bu sıkıntılarla önümüzdeki yıllarda çok daha fazla karşılaşacağız. Evet, Çanakkale köprüsü konforlu ve hızlı bir ulaşım sağlıyor; 3-4 saatte İstanbul’dan Troya’ya ulaşmak mümkün hale geldi. Ancak Çanakkale’de konaklamak yerine Ege’ye gitmeyi tercih ediyorlar. Hızlandırılmış bir tur ile İstanbul’dan çıkan turistler 3-4 saatte Troya’yı gezecek, sonra da Bergama’ya geçecekler. Bergama’yı gezip orada konaklayacak ve yollarına devam edecekler. Bunun için biz turizmciler Çanakkale’ye insanların mutlaka gelmelerini ve burada konaklamalarını sağlayacak önlemler almalıyız” dedi.
(Haber Merkezi)