GÜNDEM

Şap hastalığı.. Hayvan sevkiyatları durduruldu!

Türkiye’nin çeşitli illerinde görülen ŞAP hastalığı nedeniyle Çanakkale’de hayvan sevkiyatları yasaklandı. Hayvan pazarlarının da kapatılmasına karar verildi.

Türkiye’nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Edinilen bilgiye göre; Biga'da ve Çanakkale genelinde herhangi bir vaka tespit edilmedi. Aşılama ve saha taramalarının devam ettiği öğrenildi.

BİGA İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ DUYURU YAYINLADI

Hayvanlar arasındaki şap hastalığındaki artıştan dolayı Biga’da ilici ve il dışı hayvan sevkiyatları durduruldu. Konuyla ilgili olarak, Biga İlçe Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Değerli üreticilerimiz; Ülkemizde son günlerde şap hastalığı mihraklarında artış gözlenmekte olduğu, Bu hususla ilgili olarak; Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurulmuştur. Hayvan hareketlerinin durdurulması kararıyla;  Hayvan pazarı, İl dışı hayvan hareketleri,  İl içi hayvan hareketleri durdurulmuştur” denildi.

HAYVAN PAZARLARI KAPATILDI

Bakanlık, ayrıca ülke genelindeki hayvan pazarları da kapatıldığını açıkladı. SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı istikametinde, tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi.

TEDBİRLERE UYMAYANLARA PARA CEZASI UYGULANACAK

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır.”

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere gönderilen mesajda ise aşı çalışmalarına başlandığı belirtilerek tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verileceği vurgulandı.

(Haber: Ahmet Tunç)