15 Ocak 2020 tarihinde TUİK Konut satış istatistiklerini yayınladı. 2019 aralık ayı istatistiklerine göre; Çanakkale'de 1573 konut satışı gerçekleştirerek 2018 yılı Aralık ayı rekorunu kırdı! Sektör temsilcileri umutlanmıştı ki.. Corona Salgını patlak verince sektör 0 (sıfır)'ı çekti! Mart ayından bu yana Çanakkale'de sadece bir bina temeli atıldığı öğrenildi! Temeli atılan binanın geri kalan işlerinin ise durdurulduğu öğrenildi! İlçelerdeki durum ise hiç bilinmiyor!
KONUT SATIŞI BIÇAK GİBİ KESİLDİ!
Çanakkale'de ki emlak sektörünü değerlendiren Gayri menkul danışmanı Sezen Tutan Özçelik, salgın başlamasıyla birlikte konut kiralama ve satışların durduğunu söyledi. Özçelik; "Corona Salgını nedeniyle şu anda il merkezinde Mart ayı itibariyle hiçbir satış gerçekleşmediğini biliyoruz. Olsa da tek tük olmuş olabilir. Mart-Nisan ayında sadece ilimize gelen memurlara yönelik kiralık ev konusunda yardımcı olabiliyoruz. Şu anda emlak sektörü durmuş noktasında diyebiliriz" dedi.
EVSAHİPLERİ ÖĞRENCİLERDEN KİRA ALMIYOR!
Öğrencilerin memleketlerine dönmesi sonrasında durumun daha da belirsiz olduğunu belirten Özçelik; "Genelde bu mevsimlerde yurttan eve çıkmaya çalışan öğrencilere hizmet veriyorduk. Şu anda okulların kapanması ile birlikte öğrencilerde memleketlerine gittiler. Çoğu öğrenci de tuttukları evleri boşaltma eğilimindeler. Bir çok ev sahipleri bu dönemde özverili davranarak öğrencilerden kira almıyorlar. İl merkezinde ev sahiplerimiz bu dönemde öğrencilere bu şekilde destek oluyorlar" dedi.
"EMLAKÇILAR OLARAK ÇOK ZOR DURUMDAYIZ"
Biga Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Erkap ve Biga Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Demirhan emlak sektörünün Biga'daki durumu ortaya koydular. Biga'da emlak sektörünün durumunu değerlendiren Ergün Erkap; "Piyasa çok kötü durumda. Çok nadir konut satışı oluyor. Geçen senenin aynı ayına göre evet Corona Virüs nedeniyle çok kötü durumdayız. Ancak Biga’da 2016-2018 yıllarında emlak sektörü ciddi bir patlama yaşamıştı. Dönümü 5-10 liralık arsalar İstanbul’dan, Yalova’dan, Bursa’dan gelen müşterilerin talepleri ile dönümü 15 bin liralara satılmıştı. O dönem yatırım amaçlı alım yapan müşteriler bugün o fiyatlara satamıyorlar. O dönemden sonra ciddi bir düşüş sürecine girdik. Biga emlak piyasasında işler her geçen yıl düşmeye başlamıştı. Son 6 ayda ben 5 arsa, 2 tarla, 2 ev satabildim" dedi.
"ÖNÜMÜZÜ GÖREMEDİĞİMİZ SÜRECE, TÜM SEKTÖRLERDE DURUM AYNI"
Ercan Demirhan ise; "Mart ayı kabus gibi. Corona Virüs nedeniyle büyükşehirlerden arsa, daire sattığımız müşterilerimiz ilçemize gelemiyorlar. Daha önce anlaştığımız müşteriler iptal ediyorlar. Zaten gelemiyorlar arsa ya da eve bakabilmek için. 65 yaş üstü müşterilerimiz evlerinden çıkamıyorlar. Tapu dairelerinde imza isteniyor. Kaymakamlıktan özel izinle insanları çıkarmamız gerekiyor. Her zaman izin alamıyoruz. Tapu Daireleri esnek çalışma saatine geçtiği için evrak işlerimiz geç oluyor. Bankaların çalışma saatleri değiştiği için para havalelerinde zaman sorunları yaşıyoruz. Açıkçası Corona Virüs süreci zaten kötü olan işleri inanılmaz düşürdü. Biga’da okulların tatil olup öğrencilerin gitmesiyle daireler boşalmaya başladı. Öğrenciler haklı olarak oturmadıkları evlere para vermek istemiyorlar. Kiradan geçinen insanlar var. Yeni kiracı bulmak mümkün değil. Kimse önünü göremiyor. Önümüzü göremediğimiz sürece, tüm sektörlerde durum aynı. Ekonomik anlamda kötü günler bizleri bekliyor. Bir an önce her şeyin normal seyrine dönmesini diliyoruz sadece" dedi.
"BAŞLAYAN İNŞAAT GÖRMEDİM.. FIRSATÇILAR TÜREDİ.."
Biga Kent Emlak sahibi Mehmet İçöz yaptığı değerlendirmede; "Konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre değerlendirdiğimde yüzde 90 düştü diyebilirim. 100 bin lira fiyatı olan yere müşterilerimiz 50 bin lira teklif ediyorlar. Bazı fırsatçılar da var. Corona Virüs krizinden faydalanmaya çalışıyorlar. Çok düşük fiyatlarla yer almaya çalışıyorlar. İşler çok kötü. Yaklaşık 1 aydır ofisime gidip geliyorum. Müşteri yok denecek kadar az. Çanakkale’de arazi az, beton çok. Biga’da toprak ve arazi çok, daire az. Çanakkale ile kıyaslamak doğru değil. Biga’da emlak sektörü iyi durumda değil. Devam eden inşaat yok denecek kadar az. Taahhüt verip anahtar teslimi daire satanlar var. Parasını alan bazı müteahhitler işlerini tamamlamaya çalışıyor. Yeni başlayan inşaat ben görmedim. Mülk sahipleri daha anlayışlı olmalılar diye düşünüyorum. Kendi kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Mülk sahipleri duyarlı davranmıyorlar. Emlak siteleri ile de iş yapıyoruz. Bazı emlak siteleri 3 aylık aidatlarından vazgeçtiler. Bazıları ise daha düşük aidatlar talep ediyorlar. Aynı duyarlılığı mülk sahiplerinden de bekliyoruz açıkçası. Öğrenciler okullar tatil edildiği için gittiler. Şimdi evlerini devrediyorlar. Piyasa alt üst oldu virüs nedeniyle. Biz de çok mağduruz. Mesai dolsun diye ofise gelip gidiyoruz. İşlerin düzeleceğiyle ilgili yakın bir tarih için umut da göremiyoruz açıkçası. İlanlar vitrinlerde ama eksilen yok. Satan çok, alan yok" dedi.
"GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİMİZE İNANIYORUM"
Reality World firmasından Melike Akın, salgın sürecinin ardından sektörün tekrar hareketleneceğini beklediğini ifade ederek; "Ülkece yaklaşık bir aydır Corona Virüs ile mücadele kapsamında "evde kal" uyarısıyla yaşıyoruz. Bu uyarıyı dikkate alanların yanı sıra görmezden gelen pek çok insan da olduğunu görüyoruz. Sosyal bir varlık olan insanoğlu için oldukça zor bir durum olsa da durumun ciddiyetinin farkına varmalı ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamalıyız. Genel bir yasaklama olmadığı için her birey kendi yorumuyla önlem almak durumunda özellikle işyeri sahipleri. Üç yıldır emlak sektöründe faaliyet gösteren ofis sahibi olarak benim yorumum evden çalışma sistemiyle devam etmek oldu. İşlerimizi aksatmadan ancak tüm önlemlerimizi alarak devam ediyoruz. Müşterilerimize bir telefon kadar yakınız tüm bilgileri detaylı bir şekilde aktarıyoruz ve gösterimlerimizde maske, eldiven ve dezenfektan kullanıyor ve sosyal mesafe kuralına uyuyoruz çünkü hepimizin sağlıklı kalması ve bugünleri atlatmamız en büyük temennimizdir. Emlak sektörü için genel bir değerlendirme yapacak olursak elbette ki bir yavaşlama söz konusu ve virüsün ne zaman bizi yormayı bırakacağını henüz bilmiyoruz. Bu belirsizlik sürecini atlattığımızda her sektör için işlerin yoluna gireceğine ve güzel günler göreceğimize inanıyorum" dedi.
Konut ve emlak sektörü çöktü...
15 Ocak 2020 tarihinde TUİK Konut satış istatistiklerini yayınladı. 2019 aralık ayı istatistiklerine göre; Çanakkale'de 1573 konut satışı gerçekleştirerek 2018 yılı Aralık ayı re...
Bunlar da ilginizi çekebilir