Biga Sivil Toplum Platformu, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan'ın dönem başkanlığında gerçekleştirdiği toplantı sonrasında 7 maddelik sonuç bildirgesini kamuoyuna duyurdu.
Biga'da yaşanan dolu felaketinden etkilenen çiftçiler, eğitim ve üniversite ile Biga Fuarı konularının değerlendirildiği toplantı sonrası tüm sivil toplum platformu paydaşlarının ortak imzasıyla sonuç bildirisi yayınlandı.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sait Tanur ve Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı İsmail Özer, platformun paydaşları olarak bildiriye imza attılar.
Sonuç bildirisinde Biga Sivil Toplum Platformu'nun düzenli aralıklarla toplantılarının devam edeceği belirtilirken; dolu felaketinden zarar gören çiftçilerin zararının karşılanması için devlet desteğinin şart olduğu vurgulandı. Biga Fuarı'nın beklenenden büyük başarı yakaladığı vurgulanırken; önümüzdeki yıl gerçekleşen Biga Fuarı'nın tarihine de bidiride yer verildi. Eğitime verilen desteğin artarak devam edeceğinin vurgulandığı bildiride; Güzel Sanatlar Lisesi, Esentepe İlkokulu, 3'üncü kapalı spor salonu, Özel Eğitim Anaokulu ve Tematik Lise çalışmalarının hızlı bir şekilde uygulanması gerektiği ifade edildi. Sonuç bildirisinde; Biga'da okuyan üniversite öğrencilerinin ve akademik kadronun Biga'ya olan adaptasyon sürecinin gerçekleştirilmesi için de çalışma yapılması gerektiğine yer verildi.
SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Biga Sivil Toplum Platformu paydaşları tarafından yapılan ortak açıklamada 7 madde yer aldı.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan'ın dönem başkanlığında toplanan Biga Sivil Toplum Platformu bileşenleri tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:
Biga’mızın ekonomik, sosyal, kültürel, önemli ve öncelikli sorunlarını belirlemek, çağdaş, demokratik, katılımcı bir anlayış ve yaklaşımla görüşüp, tartışarak çözüm önerileri geliştirmek, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara, çözüm üretmede işbirliği çerçevesinde, destek ve yardımcı olmak amacıyla 1988 yılında hayata geçirdiğimiz ve soluksuz olarak bu günlere getirdiğimiz Biga Sivil Toplum Platformunda gündeme getirilen ve oy birliği ile karar bağlanan bir çok husus çözüme kavuşturulmuştur.
Çeyrek asrı geride bırakan ve ülkemizin en uzun soluklu sivil oluşumlarından biri olan platformumuzun 155. Toplantısını 22 Ekim 2024 Salı günü aynı azim, coşku ve kararlılıkla gerçekleştirdik. Bu toplantımızda da geçmişte olduğu gibi yine kamuoyunu çok yakından ilgilendiren konular gündeme gelerek karara bağlandı.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan’ın dönem başkanlığında gerçekleştirdiğimiz 155. Biga Sivil Toplum Platformu’nun sonuç bildirgesini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.
MADDE 1: BİGA SİVİL TOPLUM PLATFORMU DÜZENLİ OLARAK TOPLANTILARINI SÜRDÜRECEKTİR.
Ülkemizin en uzun soluklu sivil oluşumlarından biri olan Biga Sivil Toplum Platformu yaz aylarında ara verdiği toplantılarına tekrar başlamıştır. Bundan sonraki toplantılarımız düzenli bir şekilde ve her ayın üçüncü Salı günü yapılacaktır. Bir sonraki toplantımız 19 Kasım Salı günü yapılacaktır. Toplantılarımızın sekreteryası dönem başkanlığı tarafından tutulacaktır. Her toplantı sonunda takip eden 1 hafta içinde kamuoyuna sonuç bildirgesi açıklanacaktır. Sonuç bildirgesinin takibi ise her toplantı öncesinde yapılacaktır.
MADDE 2: İLÇEMİZDE YAŞANAN DOLU FELAKETİNİ HİÇ KİMSE VE HİÇ BİR KURUM HAFİFE ALMAMALIDIR. DEVLET YARDIM ELİNİ UZATMALIDIR.
Malum olduğunuz üzere 12 Ekim Cumartesi günü ilçemiz Biga yakın tarihinin en büyük dolu felaketini yaşadı. İlçemiz toplam yüz ölçümünün üçte birini dolu vurdu, ne yazık ki bu üçte birlik kısmın neredeyse tamamı tarım arazilerinden oluşuyor. 34 köy, 2 belde ve bir mahalle olmak üzere 37 yerleşim yerinin neredeyse tamamının ekili dikili arazileri hasar gördü. Felaketin boyutunu artıran en büyük neden ise tam da çeltik hasatının başlangıcında olmamızdı. Ürünlerimizin ancak yüzde 5-10’luk küçük bir kısmını henüz biçebilmiştik. Tamamlanan hasar tespit çalışmalarına göre 35.000 dönüme yakın tarım arazisinin 30.000 dönümünde çeltik, 5.000 dönümünde ise diğer tarımsal ürünler mevcuttu. Kısacası bu yıl tüm üretim dallarında zarar eden çiftçimizin tek umudu olan çeltiğin de yarıya yakın kısmı yok oldu. İlçemizde yaşanan dolu felaketi o kadar etkiliydi ki maddi hasarın 1 Milyar TL’ yi geçmesi bekleniyor. Maalesef bu büyüklükteki bir nakit akışından ilçemiz mahrum kaldı. Bu, esnafımız başta olmak üzere tüm üretim dallarında büyük bir talep daralması, büyük bir katma değer kaybına sebep olacak. İlçemiz tarımsal varlığı ile büyüyen ve gelişen bir ilçe olarak ne yazık ki bu yıl çiftçimizin yok yılı.
Enflasyonun yüksek olduğu şu dönemde afet geçiren çiftçimizin borcunu ödemesi mümkün olmadığı gibi 6 ay sonra başlayacak ekim döneminde kaynak bulması da imkansız hale gelmiş durumda, hayatsa devam ediyor. Çiftçimizde hayatına devam etmek zorunda; borçlarını ödeyecek, ailesinin temel ihtiyaçlarını giderecek, çoluk çocuğunu okutacak, evlendirecek, bütün bunları yaparken bir yandan da işletmesinin bakım ve onarımını yaparak tarımsal üretime devam edip para kazanmak zorunda. Dolayısıyla böyle büyük bir felaketle yüz yüze kalan çiftçilerimizin ve ailelerinin ruh sağlığından endişe ediyoruz. Çiftçimiz kendisini yalnız hissediyor. Bu yalnızlık ortamında Kaymakamımız başta olmak üzere milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, parti başkanlarımız kısacası iktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız çiftçimizi ziyaret ederek dertlerine ortak oldu. Hepsine teşekkür ediyoruz. Ama gerçeklerle de yüzleşmemiz lazım. Tarımsal üretimin devamı, ilçemiz ekonomisinin ayakta durması ve üreten kesimin ruh sağlığının korunarak moral motivasyonunun tekrar sağlanması ancak devletimizin bölgeye sağlayacağı ekonomik destekle mümkündür. Hasar tespitinin tamamlanmasının ardından Devletimizin imkanlarını seferber ederek bölgeyi destekleyeceğine hiç kuşkumuz yok.
Bu zor günümüzde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili tüm bakanlarımız, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz ve yetkililerimizin çiftçimizi maddi yönden destekleyerek üretimin devamı için tekrar ayağa kaldıracağına yürekten inanıyoruz. Devletimiz büyüktür, yaralarımızı saracaktır. Aksi taktirde çiftçilerimizin kendisi, aileleri ve hepimiz için bu kış gerçekten çok zor geçecek. Bu açıdan hasar gören bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesini, bu mümkün değilse sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek müsaadeleri ile “Cumhurbaşkanlığı Acil Destek Ödeneği” marifeti ile zararlarının hiç olmazsa bir kısmının karşılanmasını istiyoruz. Bu konu ile ilgili girişimlerimize devam edeceğiz.
MADDE 3: BİGA FUARI BAŞARIYLA SONUÇLANDI. FUARI ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA BÜYÜK BİR HEYECANLA VE GELİŞTİREREK DEVAM ETTİRECEĞİZ.
18. Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı tüm kurumlarımızla birlikte başarıyla gerçekleştirdik. Geçen yıl 17’ncisi düzenlenen fuardaki eksikleri gidererek gerçekleştirdiğimiz fuarın bu yılki tanıtımı için büyük çaba harcadık. Belediyemiz ve Kaymakamlığımız başta olmak üzere tüm kurumlarımızla çok iyi bir iletişim gerçekleştirdik. Yoğun bir toplantı trafiği yaşadık, tanıtım ve organizasyonların düzenlenmesinde bu iletişimin gücü büyük oldu. Bundan sonra da bu iletişimi artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Fuar sonuç raporumuzda belirtildiği üzere132 firma 763 ürünle katılım sağladı. Yüzde 52 tarım alet ekipman alanında fuarımızda ürün sergilendi. Fuar ziyaretçilerimizden gelen en büyük istek fuarın 3 gün değil en az 5 gün olması yönündeydi. Biga Ticaret Borsamız Sığır Güzellik Yarışması ile fuarımızın ilk gününe büyük bir heyecan kattı. Bölge hayvancılığının sevdirilmesi, özellikle gençler arasında benimsetilmesi amacıyla düzenlenen yarışma giderek daha popüler hale geliyor. Söz konusu yarışmaya katılımın büyük olduğu ve geniş bir sponsor katkısı sağlandığını belirtmemiz gerek. Bu, Biga’nın kurumsal kapasitesi, işbirliği ve büyüklüğünün göstergesi. Fuarımızın ikinci gün etkinliklerini Biga Ziraat Odamız üstlendi. İkinci gün etkinlikleri kapsamında Doğancı Köyü’nde Türkiye’nin ilk tarım yazarı olan hemşerimiz Sadullah Usumi adına anıt açılışı yapıldı. Aynı gün coğrafi işaret tescilli Biga pirincinden yapılan yemek yarışması ve ardından tarım yazarları konferansı düzenlendi. Fuarın hemen öncesinde TOBB’un katkıları ile yapımı tamamlanan anaokulunun ve Biga Ticaret Borsamız tarafından yaptırılan doğalgaz ile çalışan bölgenin en büyük Mısır Kurutma Tesisi’nin açılışı bizzat TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapıldı. Fuarımızın ilk günü oldukça kalabalık olurken; üçüncü ve son günü de hemşerilerimizin ilgisine sahne oldu. Fuarımızda birlik ve beraberliği sağlamayı başardık. Tüm konuklarımız fuarımıza destek olacak şekilde konuşmalar gerçekleştirdiler. Bölgenin gelişimi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Gelecek yıl 3-5 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz fuarımızın hazırlıklarına hızlı bir şekilde yeniden başlıyoruz.
MADDE 4: BİGA EĞİTİM KAPASİTESİ İNŞAASI YENİ BİTEN OKULLARIMIZ SAYESİNDE İVME KAZANDI, EĞİTİME DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ.
Deprem tehlikesi sebebiyle 14 Şubat 2020 yılında tebliğ edilen ve yıkımına başlanan 14 okulumuz kısa sürede yıkılıp yerine yenileri yapıldı. Sivil Toplum Platformumuz, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, bürokratlarımız ve halkımız el ele vererek bu yıkım, yapım, güçlendirme faaliyetlerimizi içeren olağanüstü zor işin altından kalktık. Sadece 3 okulumuzun inşaatı devam ediyor. Bu okullarımızın da 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı içinde açılması planlanıyor. Biz Biga Sivil Toplum Platformu’nu oluşturan tüm kurum ve kuruluşlar bundan sonrada devletimize destek vermeye devam edeceğiz.
MADDE 5: GÜZEL SANATLAR LİSESİ, ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU, KAPALI SPOR SALONU İHTİYAÇLARI ACİLİYET İÇERİYOR; BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ. YAKIN ZAMANDA ORTAYA ÇIKAN ESENTEPE MAHALLESİ OKUL İHTİYACI GİDERİLMELİ.
İlçe olarak akademik başarımızın devam etmesi amacıyla yapımı devam eden 16 derslikli Cumhuriyet İlkokulu yine 16 derslikli Cumhuriyet Ortaokulu ve 24 derslikli İmam Hatip Lisesi’nin yapımı bir an önce tamamlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra yöremizin potansiyelini daha verimli kullanmak ve gençlerimizi giderek artan kötü alışkanlık ve bağımlılıktan uzak tutarak onları sanatın her dalında aktif kılmak adına acil biçimde Güzel Sanatlar Lisesi’ne ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra giderek artan bir diğer ihtiyaç da özel eğitim ve öğretime ihtiyaç duyan çocuklarımızın varlığı. Bu çocuklarımızın gerekli eğitimi alabilmeleri, ruh ve beden sağlıklarını koruyarak toplumumuzla entegre olabilmeleri amacıyla mutlaka özel eğitim ve öğretime ihtiyaçları var. Bu ihtiyacın giderilmesi amacıyla ilçemizde Özel Eğitim Ana Okulu’nun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra yoğun göç alan Esentepe Mahallemizde 16 derslikli bir ilkokul ihtiyacı ortaya çıktı. Bu üç eğitim kurumumuzun hayata geçirilmesi ilçemizin akademik başarısının devamı açısından önemlidir. Var olan iki Kapalı Spor Salonu’muza ek yeni bir kapalı spor salonu ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kapalı Spor Salonu’nun onayı Bakanlık düzeyinde gerçekleştirilmiş, yapımı için yer belirlenmiştir. Kapalı Spor Salonu’nun Biga’mıza kazandırılması için projenin takip edilmesi, Biga Sivil Toplum Platformu bileşenlerinin görevidir.
MADDE 6: BİGA TİCARET VE SANAYİ ODASI İLE BİGA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA İMZALANAN SOSYAL VE BİLİMSEL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA TEMATİK LİSE KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIN BAŞLATILMASI KONUSUNDA KARARLILIKLA ADIM ATILMALI.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası ile Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Sosyal ve Bilimsel İşbirliği protokolü imzalandı. Protokolün oluşturulmasında Biga Ticaret ve Sanayi Odası 2 No’lu Meslek Komitesi (Diğer İmalat Sanayi ve Madencilik) ile Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü birlikte çalışma yürüttüler. Protokol ile Biga’da açılması planlanan mobilya teknolojisi alanı Tematik Lise programının çalışmalarında sektörel bazda ihtiyaç analizler yapılabilmesi için işbirliğine gidilecek. Tematik Lise kapsamında açılan alanlar/dallar için Bina ve eğitim ortamlarının sağlanması amacı ile ortak çalışmalar ve girişimler yapılacak. Alan/dalların eğitim ortamlarının kurulması ve iyileştirilmesi için makine teçhizat ve eğitim materyallerinin sağlanması için işbirliğinin yanı sıra mezun olan öğrencilerin istihdamı için oda ve sektörlerle Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği yapılacak. Biga’da 33 mobilya imalat, 11 mobilya yan sanayi ve 10 mobilya döşeme alanı olmak üzere toplam 54 firma ve 2571 personeli istihdam ediyor. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için ve istihdam sağlamak hedefiyle hazırlanan protokol çerçevesinde Ar-Ge, pazarlama, uluslararası pazarlama, CNC operatörü, kumaş dikim ve döşeme, üretim planlama, tasarım (panel ve döşme) ve yat mobilyası olmak üzere 8 bölüm açılması ve tematik lise kurulması planlanıyor. Bozlar Köyü'nde kurulması planlanan Yat İhtisas Serbest Bölgesi ve Yat Limanı projeleri için gerekli olan iş gücü de Tematik Lise kapsamında değerlendirilecek. İmzalanan protokol sonrası Tematik Lise kurulması için gerekli adımların ivedilikle atılması gerekiyor.
MADDE 7: İLÇEMİZDEKİ FAKÜLTELER VE MESLEK YÜKSEKOKULU’NUN ALT YAPI VE DİĞER EKSİKLERİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ, ÖĞRENCİLERİN TERCİHİNDE ÜST SIRALARDA YER ALMALI, ÖĞRENCİLERİN VE ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN BİGA’YA ADAPTASYONUNUN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMALI. VETERİNERLİK FAKÜLTESİ VE HAYVAN HASTANESİ’NİN TAKİBİ YAPILMALI.
Fakültelerimizin ve Meslek Yüksekokulumuzun en büyük eksiği kayıt yaptıran öğrencinin bir süre sonra kaydını sildirerek okullarımızı ve ilçemizi terk etmesidir. Aynı zamanda öğrencilerimizin Ağaköy sınırları içinden Biga merkeze geliş gidişlerinin son yıllarda oldukça azalmış olması da ciddi bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. İlçemizin öğrencilerimiz açısından bir cazibe merkezi haline getirmek durumundayız. Son yıllarda Biga’mızdaki öğrenci yurtlarının sayısı giderek azalmış, ev kiraları oldukça yüksek hale gelmiştir. Bu sebepler öğrencilerin Ağaköy’den çıkamamasına, Biga merkezde zaman geçirememesine neden olmuştur. Bu açıdan fakültelerimizin ve meslek yüksekokulumuzun yer aldığı Ağaköy Yerleşkesi’nin fiziki durumunun bir an önce düzeltilmesi, alt yapı eksiklerinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Öğrenci tercihini artırmanın yanı sıra nitelikli öğrencilerin de tercih edeceği bir kampüs olma yolunda çalışmalar yapılmalıdır. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi yönetiminin değişmesinin ardından yaşanan canlanma, Meslek Yüksekokulunun giderek aktif hale gelmesiyle birleşince kampüsümüz öğrenci açısından bir cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Bu noktada Doğanlar Holding, İçdaş, Cenal başta olmak üzere Belediyelerimiz, Kaymakamlığımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın gösterdiği çabalar önemlidir. Bu çabalar artarak devam edecek, ancak bu noktada eksiklerin bir an önce giderilmesi amacıyla devletimizin yeterli ödeneği ayırması gerekmektedir. Aynı zamanda ÇOMÜ Rektörümüz Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun takip ettiği Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’nin bir an önce Biga’mıza kazandırılabilmesi için çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir.
Biga Sivil Toplum Platformu olarak tüm paydaşlarımızla birlikte Biga’mızın gelişimi için, Biga’mızı ülkemizin parlayan yıldızı bir ilçe haline getirebilmek adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sonuç bildirgemizin takipçisi olacağız.
(Haber: Ahmet Tunç)