Biga çiftçisi, tarihinin en büyük dolu felaketini yaşarken; hasar tespit çalışmaları Biga Kaymakamlığı ve Biga İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tamamlandı. Biga Ziraat Odası da üreticinin haklarını savunmak için Biga'daki tüm sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak yoğun mesai harcamaya devam ediyor. Ankara'da birtakım görüşmeler yapan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, gerçekleştirdiği basın toplantısı ile gelinen noktayı değerlendirdi. Ergün'e yönetim kurulu üyesi Murat Ceylan eşlik etti.

"SİGORTALILARIN ÖDEMELERİ AY SONUNA KADAR YATACAK"

TARSİM sigortası olanların Kasım ayı sonuna kadar ödemelerinin yatacağı ile ilgili Tarım Bakanlığı'ndan söz aldıklarını belirten Güray Ergün; "Bildiğiniz gibi 12 Ekim tarihinde Biga dolu felaketi yaşamıştır. Felaketle ilgili olarak Biga’nın mihenk taşları olan odalarımız, STK’larımız, Kaymakamımız gibi tüm ileri gelenlerimiz ellerinden gelen çabayı gösterip bir kamuoyu oluşturdular. Biz de sayın milletvekilimiz Ayhan Gider ile birlikte Ankara’da çalışmalar yaptık. Tarım Bakanlığımızdan randevu alarak yaşanan sorunları gündeme getirdik. Diğer milletvekillerimiz Özgür Ceylan’a, İsmet Güneşhan’a ve Rıdvan Uz’a teşekkür ediyorum. Biga’nın çalışkanlığını ve dinamikliğini görmüş olduk, sayın milletvekillerimize de gösterdikleri çabadan dolayı minnettarız. Tarım Bakanımızla görüşmemizin ardından Bitkisel Üretim Daire Başkanlığına gittik. Mısır eken üreticilerimizin dertlerini de iletme fırsatı bulduk. Bakanımızla ilgili olarak TARSİM sigortası olmayanlarla ilgili neler yapabileceğimizi görüştük. İlçemizde TARSİM Sigortası olmayan 438 üreticimiz, 1912 parsel ve 24 bin 496 dekar gibi büyük bir arazide zarar görüldü. TARSİM sigortası olanların ödemeleri bu ay sonu itibariyle bitirileceği belirtildi" dedi.

"ÖDEMELERİN ÖTELENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Sulama Birliği'nden su ödemelerinin öteleneceğinin, GES projeleri ile su maliyetlerinin azaltılacağının, hibeli çeltik tohumu datılacağının ifade eden Güray Ergün; "10 Kasım tarihine almıştık son çeltik ekimini, ödemelerin de son icmalleri çıktı. Biga bölgesinde ayın sonu itibariyle TARSİM sigortalılar paralarını alacaklar. Bununla birlikte mağdur olan seracı arkadaşlarımızın durumlarını ilettik. 25 bin dekar arazide çeltik tohumunu yüzde 50 hibeli verme imkanı var mı diyerek bir çalışma yapıldı. Bununla ilgili bir miktar para ayırdıklarını, bir miktar daha bulduklarında bunu değerlendireceklerini söylediler. Sulama ile ilgili olarak; sulama ücretleri ciddi maliyet getiriyor. Bunun yüzde 50’sini ödeyelim kalanın paradan da buğday-arpa ekelim masraflarımızı çıkartalım teklifinde bulunduk. Bakanımız burada da destek olacaklarını söyledi. Sulama Birliği bu konuda bizle görüştü; inşallah yüzde 50 ödemeli, kalanı da faizsiz Ağustos ayına kadar öteleyebileceklerini söylediler. Bölgemizde 2 barajımız var ama bölgemiz 3 projeden sulama yapılıyor. İki barajda da GES projeleri var; bu projelerin hızlandırılıp 2025 yılında faaliyete geçirilmesi, daha ucuza enerji sağlamak adına çaba harcadık. Devletimizin hakikatten de bu konularda hassas olduğunu gördüm. 25 bin dönüm arazi üzerinde yapabileceklerini söylediler. İnşallah 2025 yılında gerçekleşir ve yaralarımız biraz da olsa sarılır" dedi.

"BANKA BORÇLARI ÖTELENECEK"

Çiftçinin devlet kurumlarına ve devlet bankalarına olan ödemelerinin ötelenebilmesi için çalışma yapıldığını ifade eden Güray Ergün; "Son olarak; 438 parsel de 1912 üreticimizin 25 dekarlık arazi üzerindeki üreticilerin listesini gönderdik. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarla ilgili görüşeceklerini söylediler. Çiftçimiz zaten borçluydu; bunlarda elimizden giderse elimizde bir şey kalmayacağını ifade ettik. Borçların biran önce borçlarının ötelenmesi gerektiğini söyledik. Bunlar gerçekleşirse Biga çiftçisi rahat bir nefes alacak. İnşallah görüşmelerimiz yerinde olmuştur. Duyumlarımız 1 ton tarlasında ürün olan üretici tarlasını 900 kilodan sigorta yaptırmış. Yüzde 50 zayi olunca 450 kilo düşüyor. Sana bu sigorta bedeli üzerinden ödeniyor. TARSİM’in ne kadar önemli olduğu, doğru beyan vermek ve doğru fiyatlandırma yapabilmek çok önemli. Ürünümüzün kendi değerini biçip, kendi kilogramımızı yazıp bunlarla TARSİM’e gitmeliyiz. Benim sigortamı yapın demekle olmuyor. TARSİM ile belli bir noktadan sonra kilo ve fiyat revizesi de yapılabiliyor. Basıl arabalarda trafik sigortası olmadan yola çıkamıyorsanız tarımsal üretimde de bu yapılmalı. Artık küresel iklim krizini yaşıyorum. Kim derdi Ekim ayında dolu yağacak diye?" dedi.

ERGÜN'DEN TARSİM UYARISI

Üreticilerin sigorta yapılması konusunda daha istekli olmaları gerektiğini ifade eden Güray Ergün; "İklim krizi felaket olarak bizi vurdu ve tarım sigortası artık şart oldu. Bunları görüp kendimize çeki düzen vermeliyiz. Kapalı yerde üretim yapamadığımızdan dolayı iklim felaketlerini daha fazla yaşayacağız. TARSİM daha önemli hale gelecek. Tabiî ki kesintilerin biraz daha düşürülmeli. Bizler artık trafik sigortası gibi tarım arazilerimizi sigortalamalıyız. Bigalı üreticilerin 43 bin dekar arazide tarım yapılırken; üçte biri sigortalı. Geri kalan üreticilerin tamamı sigortasız" dedi.

ERGÜN, AFET BÖLGESİ SORUSUNA YANIT VERDİ

Gazetecilerin "Biga Afet Bölgesi ilan edilecek mi?" sorusunu da yanıtlayan Güray Ergün; "Afet bölgesi ilan edilebilmesi için yüzde 60-70 gibi tarımsal varlığın kaybedilmesi gerekiyor. Allah beterinden saklasın; bizde böyle bir şey yaşanmadı. Özel bankalarla ilgili olarak borçların yeniden yapılandırılması için görüşme yaptık. Banka müdürleri ile yaptığımız konuşmada; üreticiler zarar ettiklerini beyan etmediklerini ilettiler. Bankalara zararlarını bildirmeleri gerekiyor. Bunu bankalarla görüşürlerse onlarında çiftçiliği öldürmemek için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını bizlere ilettiler. Çiftçilerimiz bu tür zararlarda bankalarına müracaat etsinler, son güne bırakmasınlar" ifadelerini kullandı.

Çanakkale’de Ekim ayında kaç konut satıldı? Çanakkale’de Ekim ayında kaç konut satıldı?

(Haber: Ahmet Tunç)

67B7530D 169B 49D0 9201 19A7C56Bc62C

Editör: Ahmet Tunç