Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin köylerden çöp toplamasıyla ilgili ücretler ile su ücretlerinin tespitinde tartışmalar yaşandı. Yeniçiftlik Köyü’nün çöplük sorunu, sokak hayvanları sorunu, köylerin parke taş sorunları gündemin önemli konuları arasında yer aldı. Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ise bir köy muhtarının ısrarlı parke taşı döşenmesi ve çöp toplanmasıyla ilgili sözleri üzerine ise kamu yönetimi dersi verdi. Kamu müdürleriyle yaptığı toplantıyla ilgili konuşan Dolu’nun; “Sabah arkadaşlarıma da talimat verdim. Rüşvet yemeyeceksiniz. Yolsuzluk yapmayacaksınız. Peşkeş çekmeyeceksiniz. Amacımız ne? Vatandaşa hizmet etmek. Hepimizin amacı bu. Başarılı değilsek gideriz. Sizler için de geçerli. Vatandaş oyunu vermez” ifadeleri dikkat çekti.
“51 PROJE İÇİN 47 MİLYON LİRA…”
2022 yılında yapılan işleri özetleyen Dolu, köylerdeki elektrik yükünü azaltmak için de GES projesi üzerinde çalıştıklarını söylerken; “18 adet içme suyu işini projelendirip hayata geçirmişiz. Toplam bedeli 9 milyon 500 bin lira. Kanalizasyon kapsamında 5 adet projeyi hayata geçirmişiz. Yol anlamında 9 projeyi hayata geçirmişiz. Diğer gerek sanat yapıları gerekse yamalar olmak üzere de 11 adet projeyi hayata geçirmişiz. Şu ana kadar 51 proje hazırlayıp, vatandaşlarımızın hizmetine sunmuşuz. 2022 yılı içerisinde 51 projenin bedeli 46 milyon 576 bin lira olarak gerçekleşti. İhalesini yaptığımız, ancak fiziki gerçekleşmesi yüzde 100 olmayan işlerimiz var. 2023 yılında da sizlerden gelen taleplerle ve İl Özel İdaresi’nin tespit ettiği çalışmalar konusunda da çalışmaları yaptık. Yine de talepleriniz varsa onları da değerlendireceğiz. 2023 yılı için bütçemiz 85 milyon lira olarak belirledik. 2023 yılı itibariyle çalışma programımızı hepiniz biliyorsunuz. Köylerin altyapı ve üstyapı başta olmak üzere sosyal projelerini, tarım başta olmak üzere diğer kurumların çalışma alanlarıyla ilgili faaliyetlerimiz olacak. Daha önceki çalışma programlarına ilave olarak bu yıl ekleme yaptık. Birçok köyümüz terfili içme suyu kullanıyor. Köylerimizde elektrik vatandaşlarımız için büyük yük oluşturmaktadır. Biz de Encümen üyelerimizle konuştuk. Önümüzdeki yıl için köylerimizdeki elektrik yükünü azaltmak amacıyla güneş enerji sistemleriyle ilgili fizibilite yapma kararı aldık. Birkaç köyümüz daha önceden yaptı. Rantable olup olmamasını konusunu inceliyoruz” dedi.
“ÇÖP ALACAKLARI 800 BİN LİRAYA ULAŞTI”
Köylerden çöp alacaklarının 800 bin liraya ulaştığını söyleyen Dolu; “Daha önceki toplantılarda da gündeme getirdik. Bizim birlik olarak, encümen olarak köylere daha fazla hizmet götürebilmek amacımız. Sizin de amacınız görevde bulunduğunuz süre içerisinde köylerde yaşayan vatandaşların sorunlarını çözmek. Bunun için aday oluyorsunuz. Aslında hem sizlerin hem bizlerin tek gayesi vatandaşımıza elimizden geldiğince hak ettiği hizmeti sunabilmek. Bunu daha önceden de söyledim. Bunlar maddi karşılığı olan şeyler. Birlik olarak maddi anlamda ne kadar güçlü olursak, sizlerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında o kadar rahat oluruz. Sizler için de öyle. Maddi anlamda eliniz ne kadar güçlü olursa, hizmet etme noktasında daha rahat olursunuz. Bunu neden söylüyorum. Biliyorsunuz köylerimizde su ve çöp hizmeti sunuyoruz. Bu çöp hizmetinin bize bir maliyeti var. Araç çalıştırıyoruz. Personel çalıştırıyoruz. Elimizden geldiğince şehirde yaşayan vatandaşlarımızın aldığı hizmeti, köydeki vatandaşlarımıza sunmak istiyoruz. Biz bu işi yaparken, muhtarlıklarımızdan, vatandaşlarımızdan para alıp kar getirelim amacında değiliz. Böyle bir anlayışımız yok. Biz kar amacı olan bir kurum değiliz. Çöp toplamak bize maddi anlamda ciddi bir yük oluşturuyor. Bu hizmeti gerçekleştirebilmemiz için de bu hizmetin bedelini almak zorundayız. Bu bedel bize 1 kuruş artı yazmadığı gibi eksideyiz. Belki 150-200 liraya verilmesi gereken hizmeti biz kar amacı gütmediğimiz için yarı yarıyadan daha az bir bedelle çözüyoruz. Aracın masrafını, personelin masrafı karşılamak dışında bir amacımız yok. Yine de bazı arkadaşlarımız çok duyarlı yaklaşmıyor. Bizim çöp alacağımız 800 bin lira. Muhtarlarımız 300-500 metrekare taş döşenmesini, boru döşenmesini istiyorlar gelip. Biz bunları nereden karşılayacağız? İşte topladığımız bu paradan. 800 bin lirayı aldığımız zaman, size parke taşı olarak geri dönecek. Bugün parke taşı döşemesiyle birlikte 200 lirayı buluyor. Bu alacağımızı aldığımızda 5 bin metrekare parke taşı olarak size dönecek. 2021’den alacağımız duruyor” ifadelerini kullandı.
“KİM BİR ADIM ATARSA, BİZ İKİ ADIM ATACAĞIZ”
Su alacaklarının da 200 bin liranın üzerinde olduğunu söyleyen Dolu; “2021’den gelen alacağımız 212 bin lira. İstediğimiz bedeller çok yüksek bedeller değil. Bu, şehirde daha pahalı. Ama bu örnek bir proje. Her zaman köyde yaşayan vatandaşımızın şehirde vatandaşımızdan bir eksiği olamaz anlayışındayız. Bu konuda gereğini yapan muhtarlarımıza olumlu anlamda katkı sunacağız. Meclis üyelerimizle, encümen üyelerimizle konuştuk. Kim bize bir adım atarsa, biz ona iki adım atacağız. Bu konuda kararlıyım. Bu sene 35 bin 500 metrekare taş döşedik. Gerek İller Bankası’ndan gerekse hayırsever vatandaşlarımızdan aldığımız katkıyla 50 bin metrekare taş döşedik. Çalışanla çalışmayanın farkı olsun. Biz bu desteği keyfi istemiyoruz. Yine size dönecek. Bu çöple ilgili alacağımız. Su alacağımız var bir de. Su fiyatları da uygun. Sudaki alacağımız da 500 bin lira. 3 dönem ödemeyenlerin rakamı bu. Baya bir köyün parke taşı sorununu da rahatlıkla çözeceğiz, bu alacaklarımızı tahsil ettiğimiz zaman” şeklinde konuştu.
“KÖYLERDEN ÇÖP TOPLAMANIN MALİYETİ…”
Köylerden çöp toplamanın maliyetinin 2,5 milyon lirayı bulduğunu söyleyen Dolu; “Çöp toplama işinin yakıtı da dahil edersek 2,5 milyon lira bize yıllık maliyeti var. Hizmet için gelen para buraya gidiyor. Biz bu parayı toplasak az para değil. Siz bu paraları toplayıp yatırsanız, bu para altyapı olarak, kanalizasyon olarak, parke taşı olarak size dönecek. Köylerimizde kişi başı bu ücreti istediğimizde 150 lirayı buluyor. Dolayısıyla biz bu fiyatı uygulamıyoruz. Bizim için yeterli olan çarkı döndürsün. Yakıt desteğini de aldığımızda kişi başı 80 lira istiyoruz şimdi. Çarkı döndürmek adına tabi. Bunu da yıllık 4 eşit taksitle alıyoruz. Bugün 20 lira ödemeyecek kimse yok. Daha önce 40 liraydı. 2022 olağanüstü bir yıldı. Kimsenin ön göremediği olaylar oldu. Savaşın etkisi enerji piyasasını vurdu. Artık yurtdışı olayları dahi takip ediyoruz. Ben 2023 yılında şahsen bir enerji dalgalanması beklemiyorum” dedi.
“ADAM 40 LİRA YILLIK BORCUNU ÖDEMİYOR”
Yıllık 40 lira gibi bir bedeli bile ödemeyenlerin olduğunu söyleyen Dolu; “Kaynak yaratmak için uğraşıyoruz. Biz de mahcup oluyoruz. Muhtarlarımızın talepleri oluyor. Nereden bulabiliriz parayı da muhtarlarımızın sorunu çözebiliriz diye düşünüyoruz. Daha fazla köye daha fazla parke taşı döşeyelim diye iş insanlarıyla görüştük. Bir kaymakam niye birisinden taş istesin? Evinin bahçesine döşemek için mi? Hayır! Ben taş alayım da daha fazla köye taş döşeyeyim diye uğraşıyorum. Böyle bir zorunluluk mu var? Köye istiyorum ya. Normalde bizim ihalemiz bitti. Hala bazı köylerde çalışmalar var. Bunlar rica ederek aldığımız taşlar. Bunlar döşeniyor. Yoksa biz de her köye gitsin hizmet diye çalışıyoruz. Bu da parayla oluyor. Biz sizlerden bağış istemiyoruz ki. Bir hizmet sunulmuş. 2,5 milyon liralık maliyeti var. Alınan paralar düşük paralar. Yılda 40 lira ve 3 eşit taksitle alınıyor. Bu çok para değil. Kamyonun lastiği değişecek mesela. 60 bin lira ödenecek. Nereden vereceğiz bunu? Bu, hizmetin bedeli işte. Eğer köyünüzde gerçekten bunu karşılayamayacak olanlar varsa bize bildirin. Onlardan almayız. Bunu geçen sene de söyledim. Ama ben borcu olanların bir taramasını yaptırdım. Hakikaten maddi anlamda zorluk mu yaşıyorlar diye baktım. Değiller. Birçoğu o kadar zengin ki… Adam yıllık 40 lira olan borcunu ödemiyor. Bu olmaz. Bunları takip edecek sizsiniz” ifadelerini kullandı.
“HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN”
Çöp ve su paralarının belirlenmesi muhtarlar arasında fikir ayrılığına neden olurken; söz alan Aşağıdemirci Köyü Muhtarı Enver Sağlam; “Arkadaşlar çok dediğiniz para, yılda 80 liradan bahsediyoruz. Bu popülist politikalar zaten bizi her zaman berbat eden şeyler. Köylerde emekli maaşı almayan insan neredeyse yok. Biz köyümüzde vatandaştan 2-3 liraya süt alıyorduk. Bugün 10 liraya alıyoruz. Buğday, ayçiçek fiyatlarının nereden nereye geldiği ortada. Gerçekten aç ve açıkta olan insanlar varsa ben kendi cebimden vermeyi taahhüt ediyorum. Köylüm için söylüyorum. Ama herkes bedelini ödeyecek. Ödemeyenlerin bedelini biz ödüyoruz. Ben kendi köyümden biliyorum. Ödemeyenler bu işi alışkanlık haline getirmiş insanlar. Bir tanesi ticarethane. Parasını kazanıyorsan ödeyeceksin. Komik paralardan bahsediyoruz. Bana sorarsanız yılda 120 lira olsun, her ay eşit taksitle ödeyelim. Bu nedir ya. Şehirde yaşıyorken belediyeye diyebiliyor musunuz? Bu parayı ödemem diye. Ödemezseniz kesiyor belediye suyu. Hem sokağım temiz olsun, hem suyum her zaman aksın, çöpüm de alınsın. Çöpler iki gün toplanmadığında hemen telefon ediyorlar. O arayanlar içinde çöp paralarını ödemeyenlerin de olduğunu biliyorum ben. Birazcık herkes elini vicdanına koysun” şeklinde konuştu.
“SU KESİMİ OLMAZ”
Bir muhtarın tahsilat yapılabilmesi için su kesintisine gidilmesi teklifine karşı çıkan Dolu; “Su kesimi olmaz. Ben ona karşıyım. Vatandaşın en doğal, en kanuni, en insani hakkıdır. Ama muhtarlarımın da ifade ettiği gibi her köyde durumu iyi olduğu halde ödeme yapmayan çekirdek bir kadro var. Alışkanlık haline getirmiş olabilirler. Gereğini yaparız. Yasal yoldan tahsilat olabilir” dedi.
“10 MİLYON LİRALIK MALİYETLE”
Köy yollarının iyi olmadığını söyleyen bir muhtarın sorusunu da yanıtlayan Dolu; “Bu yıl 50 bin metrekare parke taşı döşedik. Bu, iyi bir rakam. Her köye yapamadık. Girdiğimiz köylerin tüm yollarını da yapamadık ama 50 bin metrekare taş döşedik. Bugünkü fiyatlarla 10 milyon lira yapar. Onun yanı sıra Afad’dan 5 milyon liraya yakın para aldık. Gündemimizde yoktu. İçişleri Bakanlığımıza gittiğimizde durumu anlattık. Hem 5 milyon liraya yakın para verdiler. Hem de sıfır bir kepçe verdiler. Bu sene iyi geçti. Önümüzdeki yıl daha da iyi geçeceğini düşünüyorum. Sizden gelecek adıma göre biz pozitif davranacağız” ifadelerini kullandı.
YENİÇİFTLİK KÖYÜ’NÜN ÇÖP SORUNU
Yeniçiftlik Muhtarı Necder Irak’ın; “Bütün çöpler bize geliyor. Son durum nedir? Biz çok mağdur durumdayız. Bir de çöplük nedeniyle sokak köpekleri çok fazla köyümüzde. Hastalıklı köpekler bunlar. Köyün içine de geliyorlar. Bu çöpün son durumu nedir? Mülki amirsiniz. Size de soralım” serzenişi sonrası konuşan Dolu; “Biz birkaç gün önce köylerdeki köpeklerimizi kısırlaştırmaya başladık. Aksaz’dan başladık. Ağaköy ve Yeniçiftlik’e de geleceğiz. Mülki amirim de bu belediyenin projesi. En son ne oldu, bilmiyorum. Ne yaptılar, ne durumdalar, ne zaman faaliyete geçecek, bilgim yok. Ne söylersem doğru olmaz” dedi.
MUHTARIN TAVRI KIZDIRDI
Bahçeli Köyü Muhtarı Cahit Ormanlı’nın; “Köyümüzdeki çöplerin haftada 2 defa alınmasını istiyorum. Yollarımız iyi değil. Benim evin önüne kadar geldi, çalışma bitti. Köylü ‘muhtar evinin önünü yaptıramadı’ diyecek. 300-500 metrekare diyorsunuz ama 2000 metrekare parke taşı verilen köyler var” serzenişi ise Dolu’yu kızdırırken; “Defteri açalım mı?” yanıtı geldi. Köyden borçların ödenmediği anlaşıldı. Muhtarın ısrarı üzerine sert çıkan Dolu; “Ben yok demiyorum ki. Var ama 2-3 köyü geçmez. Şimdi muhtarım. Haklı yönün var mı, haklısın. Ama biz de bu sene encümenlerimizle oturduk, düşündük. 50 bin metrekare döşenecek taşı ya çok fazla köye dağıtacaktık, ya da 10 köye dağıtacaktık. Köylerimizden de ciddi parke taşı talebi vardı. Evet az ama mümkün olduğunca her köyümüzün talebini yerine getirmeye çalıştık. 60 köye parke taşı döşemiş olduk. Daha az maliyetle olacaktı diğer türlüsü. Muhtarım öyle diyorsun da o zaman katkı sunacaksın. Herkes katkı sunacak. Boşa gazel okumak kolay. Biz niye böyle yaptık o zaman. Normalde parke taşımız bitti. Ben bir kaymakam olarak bir iş insanından neden parke taşı isteyeyim. 3-5 köye fazla parke taşı döşemeye çalışıyorum. Böyle bir zorunluluğum mu var! Daha önce alınmış mı iş insanından alınmış mı hibe taş? Yok! E biz niye aldık! Lojmanın bahçesine döşemek için mi? Yok! Tamamen köylere fazla taş döşeyelim diye. Kötü mü yaptık! Ben katkı sunmaya çalışıyorum. Herkes birey olarak, vatandaş olarak elini taşın altına koyacak. Eleştirmek çok kolay. Ben de burada kahvehane sohbeti olsa, çok şeyi eleştiririm. Çözüm önerisi? Katkı? Birçok muhtarımız bilir. Ben vatandaşımıza hizmet etmek için birçok risk aldım. Bunları deklare etmiyoruz. Su götürülmeyen yere mahkeme kararına rağmen su götürdük. Şunu mu yapalım. Tipik 657 devlet memuru gibi ‘mevzuat’ mı diyelim. Pişman mıyım? Hayır. Bunu ağız eymek olarak da görmüyorum. Sorunların çözülmesi lazım. Her şeyi Ankara’ya yazalım, gelirse yaparız, gelmezse ne ala. Gelirse herkes yapar. Önemli olan o kaynağı yaratabilmek” ifadelerini kullandı.
“MÜDÜRLERİME TALİMAT VERDİM”
Sabah kurum müdürleriyle bir araya geldiğini söyleyen Dolu; “Ben sabah kurum amirlerimle sabah toplantı yaptım. Onlara da söyledim. Herkes elini taşın altına koyacak memleket için. Siz bu koltuğa zorla mı oturtuldunuz? Yok. Beni buraya kaymakam olarak zorla mı oturttular. Ben istedim. O zaman herkes koltuğunun hakkını verecek. Bu kadar basit. Bulacağım, çözeceğim, ortaya çıkarmaya çalışacağım. Benim yönetim anlayışım şu. İş kolay olsa herkes yapar. Benden öncekiler de yapardı. Siz de köylerinizin sorunlarıyla ilgili böyle düşünmelisiniz. Ne zaman size mutluluk veriyor? Çözüm noktasında olmak zor işlerde belli oluyor. O zaman farkınız ortaya çıkıyor. Hep bana yok. Elini taşın altına herkes koyacak. Hiçbir zaman mevzuata takılı kalmadım. Sabah kurum müdürlerime de söyledim. Herhangi bir olay karşısında mevzuata takılı kalırsanız, iş yapamazsınız. Benim anlayışım bu. Sabah arkadaşlarıma da talimat verdim. Rüşvet yemeyeceksiniz. Yolsuzluk yapmayacaksınız. Peşkeş çekmeyeceksiniz. Amacımız ne? Vatandaşa hizmet etmek. Hepimizin amacı bu. Başarılı değilsek gideriz. Sizler için de geçerli. Vatandaş oyunu vermez” dedi.
DOLU’DAN SERT ÇIKIŞ
Parke taşları ile ilgili mücadele ettiğini, yaşadığı olaylar olduğunu söyleyen ve bu olaylardan şimdilik bahsedemediğini anlatan Dolu, 2023 yılı için de Biga’yı büyütecek sürprizler olduğunu söyledi. Dolu yaptığı konuşmada; “Bazı şeyleri de anlatamıyoruz. Bu parke taşları için ne kadar yırtındığımızı, ne kadar mücadele ettiğimizi, burnumuza getiren olaylar olduğunu söyleyemiyoruz. Bir gün söyler miyim, söylemez miyim, patlar mıyım, patlamaz mıyım, o ayrı konu. Milletten istiyoruz. Resmen istiyoruz. Maddi durumu iyi olanlardan köylerimiz için katkı istiyoruz. Yeter ki insanlarımıza hizmet edelim. Kaynak yaratalım diye akla karayı seçiyoruz. Ben 2023 ve sonrası için umutluyum. Hem köylere hizmet anlamında hem de Biga’nın çehresini değiştirecek ve ilçemizi 2-3 kat büyütecek projelerin yolda olduğunu söyleyebilirim. İnşallah 2023’te açıklanır. İyi şeyler oluyor. Biga özelinde konuşuyorum. İnşallah son dakika sürprizler olmazsa çok ciddi pozitif anlamda Biga için sürprizler olacak” şeklinde konuştu.
ÇÖP KONTEYNERLERİ TALEBİ
Çöp konteyneri talebiyle ilgili de konuşan Dolu; “100’e yakın çöp konteyneri geldi. Birkaç köy kaldı. Neredeyse hepsi dağıtıldı. Şubat ayı gibi 250 adet daha gelecek. Tanesi yaklaşık 4 bin lira. Geçen sene yarı parasını biz verelim demiştik. Son 1 aydır da 100’e yakın çöp konteyneri için tanesinde 1500 lira aldık. Siz paralarını yatırın. Biz de mümkün olduğunca her köye adil bir şekilde dağıtmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Yapılan oylama sonucunda köylerden çöp toplanması için toplanan bedel kişi başı 40 liradan 80 liraya çıkarıldı. Su bedeli ise tavan fiyat olarak 4,5 liradan 8 liraya yükseltildi. Taban fiyat ise 4 lira oldu. Biga Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetine İlyasalan Köyü Muhtarı Bahattin Taşçı seçildi.
(Haber: Ahmet Tunç)