TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komite Üyesi üyeleri tarafından kadın kooperatiflerinin birlik çatısı altında toplanması amacıyla birlik olmanın avantajlarının anlatıldığı “Çanakkale’de Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi. Gerçekleştirilen çalıştayda, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, Kurul Üyeleri Atiye Laçin, Arzu Bendeş, Ayşe Berna Ergin, Dalga Başarır, Duygu Aktürk, Gülçin Semizoğlu, Seçil Yavaşoğlu, Saniye Öfekler, Muradiye Özel Ödül, Kadın Girişimciler Kurulu Sorumlusu Selen Kılıç ve İlimizde bulunan Kadın Kooperatif yetkilileri hazır bulundu.
Başkan Birce Bilici Şimşek, “Kadın kooperatiflerimizin Değerli Başkanları ve Yöneticileri, Kıymetli Kadın girişimcilerimiz Değerli katılımcılar konuşmama başlamadan önce hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün burada toplanma amacımız; Çanakkale'mizde bulunan kadın kooperatiflerimizin sürekliliğini sağlamak ve sizleri daha güçlü kılabilmek adına neler yapabiliriz konuşmaktır. Kooperatiflerimizin ülkemiz kalkınmasında, refahında önemli katkısı ve kırsaldaki kadınlarımızın istihdama katılmasında etkin rolü bulunmaktadır. Kooperatiflerin, yöresel ürünlerden el sanatlarına kadar kaybolmaya yüz tutan birçok değerin korunduğu yerler olduklarını, el emeğinin kooperatifler aracılığıyla can bulduğunu belirtmek isterim. Sizlere bir de hayata geçirilen İşimiz Temiz Projesi ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve 21 yıldır yürüttüğü Temiz Tuvalet Kampanyası ile bu alanda önemli bir deneyime sahip olan OPET işbirliğiyle yürütülen “İşimiz Temiz Projesi”ne il olarak dahil olduk. Amacımız hizmet, yeme-içme, ulaşım v.b sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere hijyen odaklı eğitim programları oluşturarak ücretsiz hijyen belgesi almasını sağlamaktır. Eğitim yaklaşık 8 saat sürecektir. Sizlerle kurs bilgisi saati ve yeri ile ilgili iletişime geçeceğiz. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor ve sözü Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Muradiye Özel Ödül’e bırakıyorum.” dedi.
GÜÇLÜ BİRLİK, GÜÇLÜ KADIN
Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi ve ÇOMÜ Biga Meslek Yüksekokulu Kooperatifçilik Programı Öğr. Gör. Muradiye Özel Ödül ise gerçekleştirdiği sunumda “Türkiye’de Kooperatifler, Kooperatiflerden Sorumlu Bakanlıklar, Kooperatiflerle İlgili Yasalar, Kooperatif Sayıları, Örgütlenme, Birim Kooperatif, Kooperatif Birliği, Merkez Birliği, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, ICA (Uluslararası Kooperatifler Birliği), Kooperatiflerde Üst Örgütlenme, Türkiye Geneli Kadın Kooperatifleri, Türkiye Geneli Kadın Kooperatifleri Üst Birlikleri, Kooperatiflerin Üst Birliklere Ortak Olma Durumları, Kooperatif Üst Örgütlerinin Faaliyetleri, Sosyal ve Ekonomik Faaliyetler, Birliğe Ortak Olmanın Faydaları, Devlet ve Kooperatifler” gibi konulara değindi, bunun yanı sıra Türkiye’de güçlü kadın kooperatiflerinin varlığı ve sürdürülebilirliği ile ilgili yapılması gereken çalışmalardan bahseden Özel Ödül, tabanda güçlü kadın kooperatiflerinin bölgesel bazda bir araya gelerek birlik çatısı altında faaliyet göstermesi gerektiğini dile getirerek güçlü bölgesel birliklerinde örgütlenmelerini bir merkez birliği oluşturarak tamamlamaları gerektiğini belirterek ortak sorunların ancak aşağıdan yukarıya tamamlanmış bir örgütlenme modeli ile mümkün olabileceğini, kooperatiflerin sayısal çokluğundan ziyade nitelik açışından güçlü, ihtiyaç sahibi kadınları çatısında toplayan bir yapıda olması gerektiğini belirtti. Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçildi.