Acaba diyorum, dikkat ve koordinasyonu geliştirmek için yapılmış olabilir(!)

Biga’nın iki yakasını birbirine bağlayan, Kocabaş Çayı üzerindeki geçişi sağlayan en yoğun köprü olan Biga Kocabaş Çayı Köprüsü üzerindeki çalışmayı gördünüz mü? Yayaların yürüdüğü alana yapılan kalebodurlardan bahsediyorum. Evet, kalebodur ya da fayans olarak bildiğimiz banyolara döşenen, kaymasın diye üzerine biraz kabarcık konmuş kalebodur.

Tabi banyolarda kaymıyor ama banyolar hava şartlarına maruz kalmadığı için kontrol edilebiliyor. Elbette bir açıklaması vardır, ya da bir mantığı… Fakat baktığınız zaman akıl alacak gibi değil.

Köprünün mimarisine uyum sağlamıyor. Estetik olarak bir özelliği yok. Risk desen, kış aylarında üzerinde kayak yapmayı sağlayacak şekilde tasarlanmış. İş güvenliği ya da insan sağlığı anlamında enteresan şekilde sakıncalı.

Acaba diyorum, dikkat ve koordinasyonu geliştirmek için yapılmış olabilir(!)

Hani düşüp bir yerini kırmamak için pür dikkatli şekilde yürüyüp, sonra da sağladığın performans için kendini ödüllendirmen için mi mesela.

‘Ne diyorsun Çiğdem ya eleştirilir de böyle mi yani’ diyenler çıkabilir.

E nasıl eleştireyim. Mantıklı bir taraf bulup ucundan tutamadım. Baktım baktım, yok oturtamadım, yakıştıramadım. Kenarlara konacak olan demir korkuluklar için bu kadar özen gösterilirken, anketler yapılırken zemine kalebodur ya da fayans (tam olarak hangi sınıfa girdiğini bilmiyorum) koymak ilginç…

Neredeyse her başkanın ‘ben yaptırdım’ diye sahiplendiği, DSİ tarafından yapılan Kocabaş Çayı Köprüsü hikayesi böyle giderse Bursa’nın ufak tefek taşları, Biga’nın fayansları olarak tarihe geçecek.

Yılların Kocabaş Çayı, devletin imkanları ile yenilenen köprü ve üzerinde tarihi eser niteliği taşıyan lambalar, kenarlarında özel kesim ile yapılmış halkın beğenisine sunulmuş korkuluklar ve bir de yerdeki kalebodurlar…

Belediyede sanattan değil ama en azından biraz olsun estetikten anlayan, biraz olsun mimariden anlayan, biraz olsun insan hayatını düşünen, biraz olsun kent mimarisinden anlayan bir insan evladı yok mu? Hiç kimse söylemiyor mu, ‘Böyle olmaz bu iş’ diye! İnanın insanın aklı ermiyor.

Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı.

cid

*Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı:
Eğer gerçekleşen bir olayın sebebi ve sonucu arasında mantıksız bir ilişki varsa, bu mantıksızlığı belirtmek için bu atasözü kullanılır. Yani sebepler ve sonuçların birbiri ile olan ilişkisi mantıksızsa ve herhangi bir bağlantı kurulamıyorsa, bu durumda bu atasözü kullanılır. Aynı zamanda gereğinden fazla gereksiz ve çok konuşan bir insanın durumuna tepki göstermek için de bu atasözü kullanılmaktadır.