Çanakkale'de kültür, sanat ve turizme darbe üstüne darbe..
Kurların aşırı artması ile başlayan Suriye iç savaşı ve göç ile devam eden süreçte Türkiye’de adı konmasa da ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Konut sektörüyle ortaya çıkan ekonomik kriz sosyal, kült...
369 TURİSTİK TESİSTE 21 BİN 488 YATAK KAPASİTE VAR
Dünya genelinde Mavi Bayrak Sıralamasında üçüncü sırada olan Türkiye’de 463 plajda Mavi Bayrak dalgalanıyor, bunun 13 tanesi de Çanakkale’de yer alıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 31 Mart 2019 tarihli verilerine göre Çanakkale’de; 369 turistik tesisin toplam yatak kapasitesi 21 bin 488 olarak görülüyor. Dört bir yanında tarihi ve doğal güzellikleri barındıran Çanakkale maalesef Gecelik Konaklama sorununu ise bir türlü aşamıyor.
SALGIN TURİZMCİLERİ VURDU
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, 2019 yılının Çanakkale Turizmi açısından olumlu kapandığını fakat Covit-19 salgını nedeniyle Çanakkale’de faaliyet gösteren Turizmcilerin kötü etkilendiğini söyledi. Aydeğer, yeni Normalleşme Süreci sonrasındaki durum ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “1 Haziran 2020 tarihinde başlatılan Yeni Normalleşme süreci ile Turizmcilerde oluşan yeni duruma adapte olmaya çalışıyor. Sosyal mesafe, hijyen tedbirlerine yönelik çalışmalarımızı tamamladık, bir çok işletme de yeterlilik sertifikası aldı. Çanakkale turizminin şu anki durumu ise; 15 Haziran – 1 Temmuz 2020 tarihleri arasında tesislerin yüzde 30’u açıldı. Aynı tarihler arasında doluluk oranı hafta içinde yüzde 35-40 seviyelerinde. Hafta sonları ise bu oran yüzde 55-60 bandında değişiyor. İç Pazar kaynaklı turizm hareketlenmesinde şu anda Çanakkale il genelindeki tesislerin yüzde 70’i faaliyetini sürdürüyor” dedi.
KÜLTÜR - SANAT – SPOR FAALİYETLERİ DE ETKİLENDİ
Çanakkale il genelinde kimi belediyelerin, kimi özel şirketlerin kimisi de STK’ların girişimleri ile yıl boyunca toplamda 58 kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler gerçekleştiriliyor. ÇOMÜ’lü akademisyenlerin 2019 yılında GMKA için hazırladığı Çanakkale Turizm Envantesi ve Strateji Çalışmasında Çanakkale 6 destinasyon bölgesine ayrılmış. Çanakkale merkez, Gelibolu Yarımadası, Kazdağları, Kuzey Biga Yarımadası, Adalar ve Assos bölgesi olarak belirtilen bölgelerde sadece Kasım ve Aralık aylarında etkinlik yapılmıyor.
SALGIN BOYUNCA 30 KÜLTÜREL ETKİNLİK İPTAL EDİLDİ
2020 yılı başlangıcında Güvercin Festivali ve Umurbey Deve Güreşleri Festivali yapılırken, 11 Mart tarihi itibariyle tüm etkinlikler Covit-19 salgını nedeniyle iptal edildi. Mart – Temmuz 2020 tarihleri arasında 35 Kültürel, Sanatsal ve sportif etkinlik yapılırken; bu yıl sadece sınırlı katılımla 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları ve törenleri sınırlı katılımla gerçekleştirildi. Nisan ayında ise Anzak töreni, Şafak ayini, Şehitlere saygı yürüyüşü gibi etkinlikler yapılmadı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri de sınırlı katılımlarla gerçekleştirildi.
GELİBOLU MARATONU, BİSİKLET TURU, YÜZME YARIŞI..
Çanakkale’nin tanıtımı ve turizme katkısı ile bilinen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Gelibolu Turkcell Maratonu ve Kale Bisiklet Turu gibi organizasyonlar hem ekonomik hem de Pandemi gerekçesi ile bu yıl yapılmayacağı öğrenildi. Çanakkale Rotary Kulübü ise her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl 34.kez yapılacak olan Çanakkale Boğazı yüzme yarışmasını pandemi gerekçesi ile iptal edildiğini duyurdu.
BOZCAADA JAZZ FESTİVALİ VE HOMEROS OKUMALARI!
Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi Türkiye’nin son 10 yılda en gözde tatil bölgelerinden birisi haline geldi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Bozcaada’da yılda 12 kültürel, sanatsal ve sportif etkinlik gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Ortodoks Hıristiyanlar için de büyük önemi olan Ayazma Panayırı hem dinsel hem de kültürel bir etkinlik olarak gerçekleştiriliyor.
Her yıl düzenlenen ve üç gün Bozcaada Jazz Festivali ise bu yıl gerçekleştirilmeyecek. 22 yıldan bu yana Gazeteci Haluk Şahin tarafından düzenlenen Ozan’ın Günü ve Homeros Okumalarının akıbeti ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Aynı şekilde Bozcaada Kültür, Sanat ve Bağbozumu Festivalinin de yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.
TROİA FESTİVALİ.. DARBE.. EKONOMİK KRİZ.. PANDEMİ..
Bu yıl yapılsaydı 57.si düzenlenecek olan Uluslar arası Troia Kültür ve Sanat Festivali son 5 yılda sadece 2 kez gerçekleştirilebildi! 1963 yılından bu yana ilk kez 15 Temmuz Darbe girişimi nedeniyle gerçekleştirilemeyen Troia festivali 2017 yılında yurtdışından katılım olmadan gerçekleştirildi. 2018 yılında Suriye bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle yine yurt dışından katılım düşük sağlanmıştı. 2019 yılında ise Türkiye’yi etkisi altına alan Ekonomik Kriz, Çanakkale Belediyesini festivali iptal etme kararı almaya zorladı. Bu yıl ise tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs salgını nedeniyle Troia Festivali yine iptal edildi. Bir birinden ünlü sanatçıların katıldığı, panellerin düzenlendiği, kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirildiği festival aynı zamanda yerel esnafın ve turizmcilerin de yüzünü güldüren bir etkinlik olarak bu yıl üçüncü kez yapılmayacak.
‘GAZİLER DİYARINDAN ŞEHİTLER DİYARINA’ PROJESİ SALGIN DİNLEMİYOR
Çanakkale il genelinde birçok STK, Kurum ve Belediyeler salgın nedeniyle kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikleri iptal ederken; sadece 1 etkinlik iptal edilmedi. Türkiye’nin Corona Virüs salgınının en çok rastlandığı ildeki vakaların üçte ikisinin görüldüğü Şahinbey’den Çanakkale’ye her gün uçak seferleri yapılmaya devam ediyor.
Gaziantep’te faaliyet gösteren bir tur şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Şahinbey Belediyesince 5 yıldan bu yana düzenlenen uçak seferleri ile bu yıl toplamda 105 bin Gaziantepli Çanakkale’ye getirileceği açıklandı. Sabah 9.00’da Çanakkale’ye gelen Gaziantepliler akşam 22.00’da Gaziantep’e uçakla geri dönüyorlar.
KAYNAK: ÇANAKKALE AYNALI PAZAR
Bunlar da ilginizi çekebilir