Yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanından ekmek fiyatlarıyla ilgili zam haberleri gelmeye devam ediyor. Biga'dan da zam haberi geldi.

Biga TSO belgelendirme gözetiminden başarıyla geçti Biga TSO belgelendirme gözetiminden başarıyla geçti

Ekmeğin gramajında değişiklik yapılmazken; 230 gram ekmek Biga'da ve Çanakkale genelinde 2 lira 50 kuruştan satılacak. Zam kararının bu ay sonuna kadar uygulamaya geçmesi bekleniyor. Çanakkale'de Ezine, Yenice ve Çanakkale Merkez İlçe'de karar olumsuz çıksa da Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetim kurulunun kararıyla tüm Çanakkale'de ekmek zammı uygulanacak.

Biga'da iş dünyası ve esnaf odalarının temsilcileri ile belediye temsilcisi komisyonda olumlu görüş bildirdiler. Art arda gelen zam haberleriyle özellikle dar gelirli vatandaşların beli bükülürken, üreticiler de girdi maliyetleriyle boğuşuyor.

Ekmek zammıyla ilgili Medya Lokum'a açıklamalarda bulunan Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Mutur; "Bir tek ekmek fiyatları Bakanlığın belirlediği komisyondan geçmek zorunda. Onun haricindeki bütün fiyat tarifeleri oda yönetim kurulunun yetkisinde. Simitten tutun traş ücretlerine kadar belirleme yetkisi oda yönetimlerinde. Biga'da kurulan komisyonda İlçe Tarım Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü temsilcisi, belediye, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Biga Lokantacılar Odası yer alıyor. Biga TSO'nun da ayrı bir komisyonu var. Onlar da meclis kararıyla fiyat tarifesini hayata geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Elektrik, doğalgaz  zamlarının yanı sıra un gibi ekmeğin temel girdilerinde ciddi bir artış olduğunu dile getiren Başkan Mutur; "Fiyat belirlemeden önce maliyet hesaplarını yapmak zorundayız. Biz de fırıncı arkadaşlarla maliyet hesaplarını yapıp dosyalandırdık. Elektrik, doğalgaz, hammadde gibi girdi maliyetlerindeki artışlardan sonra en son hesaba göre maliyet fiyat artışı yüzde 37,5 olarak ortaya çıktı. Biz Biga'da komisyonu topladık. Komisyonda İl Ticaret Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüğü olumsuz oy kullandılar. Biga Belediyesi ve Biga TSO ile birlikte Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bizler olumlu oy kullandık. Yüzde 25 zam oranını komisyonda kabul ettik. Biz bu kararı aldık. Fiyat artışlarını belirten belgelerle yönetim kurulu kararımızı aldık ve üst birliğe gönderdik. Üst birlik de il bazında komisyon kurdu. Her il ve ilçenin temsilcilerinin önerileri komisyonda görüşüldü" dedi. Teklifin ay sonuna kadar uygulamaya geçmesini beklediklerini ifade eden Başkan Mutur; "Biz Biga için fiyatı gönderdik. Gramajda değişiklik yapmadık. 230 gram ekmek için yüzde 25 zam oranını kabul ettik. 230 gram 1 ekmek 2 lira 50 kuruş olacak. Elimizdeki verilere göre girdi maliyetleri yüzde 37,5 rakamını buluyor ama yüzde 25 oranında zam yaptık. Biz bu kararları üst birlik yönetim kuruluna gönderdik. Orada yapılacak görüşme sonrasında ilgili Bakanlığa kararlar iletilecek. Bundan sonrasında Vali itiraz ederse ilde, kaymakam itiraz ederse ilçede dava açabilecekler. Mesela geçen yıl fiyat artışına kaymakamlık itiraz etmişti. O dava için bu yıl Aralık ayına gün verildiğini öğrendik. 230 gram ekmek 2 lira yapmıştık. Biga'da sorun yok. Ama Ezine, Yenice ve Çanakkale Merkez'de belediye başkanları kararlara itiraz ettikleri için orada ters bir durum ortaya çıktı. Oralarda da üst birlik olarak tarifeyi vereceğiz. Bu üç ilçede de zam kararları uygulanacak. Ancak itiraz edilebilir oralarda" şeklinde konuştu. FIRINCILARDAN ACI FERYAT: ESNAF ZOR DURUMDA

Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş ise Çanakkale Gündem gazetesine yaptığı açıklamada; "Çanakkale’de odaya kayıtlı 33 fırıncı var. Bunların tek sorunları un, susam, maya, yağ, odun ve doğalgaz fiyatları. Doğalgaza gelen zammı zaten biliyoruz. 2020 yılında bir çuval un 115 TL. 2021 yılında bir çuval un 246 TL. 250 TL olmuş. Una yüzde yüz zam geliyor. O zaman 230 gram ekmek 2 TL. Şimdi talep ettiğimiz fiyat 230 gram için 2.50 TL. Artış bu şekilde devam ederse, 2.50 TL’de durması da mümkün değil. Toplantı yapıldı ve maliyetler hesaplandı. Diğer illerden fiyat alındı. Bizim talebimiz ise 2.50 TL oldu. Görüşmeler sonucunda, 50 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Bu zammın fırıncıyı rahatlatması mümkün değildir" ifadelerine yer vermişti. FEDERASYON'DAN 'SINIRLI ZAM' AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI

Öte yandan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, "Ekmeğin 4-5 TL olacağı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Evet, ekmeğin temel girdilerinde, hissedilir bir yükseliş söz konusudur. Un fiyatları, maya fiyatları, elektrik, doğal gaz ve su fiyatları her gün değişmektedir. Ancak bu demek değildir ki; vatandaşlarımızı ekmeksiz bırakacağız. Tüketicimizin mağdur edilmemesi, esnafımızın daha da büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmaması için mutlaka ama mutlaka gereken yapılacaktır. Yaşanmakta olan bu hassas durumdan vazife çıkarmak isteyenlere karşı 'dur' dememiz gerekiyor. Vatandaşımızı umutsuzluğa gark etmeyin lütfen. Dün olduğu gibi bugün de gelen fiyat artışları makul seviyelerde değerlendirilerek, güncellenecektir. Vatandaşımız asla ama asla tedirgin olmasın. Bu vesileyle, federasyonumuzun dışında yapılan açıklamalara da itibar edilmemesini rica ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim