GÜNDEM

Biga'nın kurtuluşu törenle kutlandı

Biga'nın Düşman İşgali'nden Kurtuluşu'nun 102'nci yıldönümü kutlamaları kapsamında Biga Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk töreni düzenlendi. Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi çelenklerinin sunulduğu törende Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı ve Biga Belediye Başkanı Alper Şen de birer konuşma gerçekleştirdiler. Kutlama programı devam ediyor.

Biga'nın Düşman İşgali'nden Kurtuluşu'nun 102'nci yıldönümü kutlamaları kapsamında Biga Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk töreni düzenlendi. Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi çelenklerinin sunulduğu törende Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı ve Biga Belediye Başkanı Alper Şen de birer konuşma gerçekleştirdiler.

Çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla tören devam etti. Törende Bahçeşehir Koleji öğrencisi şiir okurken, 18 Eylül Biga'nı düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen futbol turnuvasına katılan takımlara ödülleri verildi. Ödülleri Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Demir ve Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen verdi. Daha sonra Biga Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sundu. Tören daha sonra sona erdi.

ETKİNLİKLER DEVAM EDİYOR

10-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Kurtuluş Futbol Turnuvası ile kutlama programları başladı. 11-14 Eylül tarihleri arasında Kurtuluş Voleybol Turnuvası gerçekleştirildi. 11-16 Eylül tarihleri arasında Kurtuluş Basketnol Turnuvası, 14-15 Eylül tarihleri arasında Kurtuluş Trap Atış Yarışması düzenlendi. 15 Eylül tarihinde Kurtuluş Okçuluk Turnuvası ile Kurtuluş Yüzme Turnuvası tamamlandı. 16 Eylül tarihinde Çavuşköy Hünnabu Dikimi ve Tanıtımı etkinliği gerçekleştirildi. 16 Eylül tarihinde Eski Biga Resimleri Sergisi ile Bigalı Yazarlar Söyleşisi ve İmza günü düzenlendi. 17 Eylül tarihinde Oya Yarışması, Hanımeli Sergisi ve 50 yıllık çiftlerin ödüllendirildiği etkinlikler gerçekleştirildi. Aynı gün araç korteji yapılırken, İrfan Şahin Er Meydanı'nda Bigalı Kardeşler, Dj Mustafa Birtek Performansı ve Retrobüs konserleri gerçekleştirildi.

Biga Belediye Başkanı Alper Şen, 18 Eylül günü merhum belediye başkanlarının mezarlarnı ziyaret etti. Saat 12:30'da Çarşı Camii'nde Mevlid-i Şerif okutulacak. Saat 14:00'te Bigalı ressamlar Salim Yavaşça, Ali Barutçu, Mukadder Özdemir ve Ahmet Özel'in sergisinin Atatürk Kültür Merkezi'nde açılışıı yapılacak. Saat 16:00'da Atatürk Kültür Merkezi'nde tarihçi yazar Ömer Arslan Çanakkale Muharebelerinde Biga konulu söyleşisini gerçekleştirecek. 18 Eylül Biga'nın düşman işgalinden 102'nci yıldönümü kutlama programı; İrfan Şahin Er Meydanı'nda düzenlenecek Gülcan Altan ve Yeni Türkü konserleriyle sona erecek.

KAYMAKAM KAYABAŞI TÖRENDE KONUŞTU

Törende konuşan Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı şu ifadeleri kullandı:

"Bigamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıldönümünü kutluyorum. Ülkemizin tamamında olduğu gibi Biga özelinde de kahramanlıkların, destanların yazıldığı, yiğitlerin ocağı önemli bir kadim ilçedeyiz. Bundan 102 yıl önce ecdadımız, o kahramanlarımız, Bigalı hemşehrilerimizin dedeleri, kahramanca mücadele ederek düşman işgalinden, esaretten kurtulmak suretiyle bu toprakların Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ispatlamıştır. Tarihimiz kahramanlıklarla doludur. Yiğitlik destanlarıyla doludur. Bizler de ilçe kaymakamı olarak böylesine kahramanlıkların yazıldığı, destanların kanlarımızla yazıldığı bir ilçede görev yapmanın büyük gururu içerisindeyiz. Aynı zamanda da bu büyük sorumluluğun yoğun bir şekilde bilincindeyiz. Bizlere düşen en büyük görev, ecdadımızın kanlarını toprağa dökmek ve o yiğitlerin canlarını toprağa vermek suretiyle yurt edindikleri bu toprakları tarihin sonuna kadar muhafaza ve müdafa etmektir. Bununla birlikte geleceğimizin teminatı çocuklarımızı bu şuurla yetiştirmek ve vatana millete bağlı nesil yetiştirmek hepimizin birincil vazifesidir. 102 yıl önce düşman işgalinden bu bölgeyi kurtararak şanlı bayrağımızı tekrardan dalgalandıran kahraman şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmetle yad ediyorum. Onların devamı nesiller olarak aziz Bigalı hemşehrilerimi yürekten tebrik ediyorum. Şunun da altını çizmek istiyorum. Biga'da 102 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı kahramanlık duyguları, aynı yiğitlik senaryoları tarihin sonuna kadar devam edecektir. Şu da iyi bir şekilde bilinmelidir ki, son nefesimize kadar, kanımızın son damlasına kadar canımızı kanımızı ortaya koyacağımızı tüm dünyanın bilmesi gerekir. Dünya olarak çok ciddi bir imtihandan, çok ciddi bir kriz sürecinden geçiyoruz. Ülke olarak üç tarafımız denizlerle çevrili, maalesef dört tarafımız düşmanla çevrili bir bölgede yaşıyoruz. Güneyimizde terör koridorunun engellenmesi anlamında, doğumuzda, kuzeyimizde ve batımızdaki tehditleri bertaraf etmek için kahraman mehmetçiğimiz, emniyet ve jandarma teşkilatımız çok ciddi bir mücadele gerçekleştiriyor. Bu şuur ve duyguyla inşallah vatanımızı hainlere böldürtmeyeceğiz. PKK'sı, DAEŞ'İ, PYD'si, FETÖ'sü, DHKPC'si bu cennet vatanı bölmek için dört koldan saldırıyorlar. Terör örgütlerinin ve ağa babalarının unuttuğu bir şey var. O da kahraman milletimiz. Bizim aziz milletimiz yokluk dönemlerinde çocuğunun sırtından battaniyesini alarak top mermisinin üzerini örten şuurlu bir nesilin evlatları olduğumuzu unutuyorlar. Canımızı veririz, kanımızı veririz ama bir karış toprağımızı vermeyiz. Bu şuurla gençlerimizi yetiştireceğiz. Allah'ın izniyle bayrağımız ilelebet damgalanacaktır. Ezanımız camiilerimizde ilelebet okunacaktır. Bigamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıldönümünü tebrik ediyorum. Kahramanlarımız rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."

BAŞKAN ALPER ŞEN TÖRENDE KONUŞTU

Törende konuşan Biga Belediye Başkanı Alper Şen günün anlam ve önemine uygun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"2 yıl, 2 ay, 6 gün tutsak edilseniz ne yapardınız? Dile kolay; 808 gün boyunca, Biga’da düşman bayrağı dalgalansa ne düşünürdünüz? Lütfen söylediklerimi hissedin. Şehitliğinizi parçalasalar, Vatanınıza saldırsalar, İzzet ve şerefinize el uzatsalar, dil uzatsalar ne yapardınız? 2 Temmuz 1920’den, 18 Eylül 1922’ye kadar Biga bu kara bulutun altında yaşadı. Biga-Karabiga yolunun doğusu Yunanlıların, batısı İngilizlerindi. Karabiga’da İngilizler, Biga’da Yunanlı vardı. Şehre girdiklerinde, ilk işleri Çanakkale kahramanlarının şehitliğini parçalamak oldu. Dediklerim, 102-103 yıl önceydi, yer Biga’ydı. Biz sussak, bunları tarih haykırır. Bunları yaşayan akrabalarımız, atalarımızdır. Bundan 102 yıl önce Biga’da, düşman gördük. Ama çok şükür hepsini de tarihe gömdük.

Sevgili Bigalılar, Atatürk’ün eseri Nutuk’ta ismi kahramanlıkla anılan Köprülülü Hamdi Bey’i, Kani Beyi, Dramalı Rıza Beyi, Hamdi Erdem Beyi ve Tahsin Efe’yi, Müftü Hamdi Bey liderliğindeki Biga Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni minnetle yad ediyoruz. Kahraman Jandarma komutanı Binbaşı Ali Rıza Bey’i, Hafız Hüseyin Bey’i Ve Kuvayi Milliye kahramanlarımızı Saygıyla ve dualarla anıyoruz. 102 yıl önce bugün, akşama doğru, Biga’ya girerek hükümet binasından Yunan bayrağını indirip, şanlı Türk bayrağını çeken  Aşir Atlı Paşa ve ordusuna şükranlar olsun. İnönü’de, Kütahya’da, Sakarya’da, Dumlupınar’da mücadele edip İzmir’in dağlarında çiçekler açtıranlara, Ve Mustafa Kemal Atatürk’e binlerce kez şükranlar olsun. Tüm şehit ve gazilerimizin mekanları cennet olsun. Buradan geleceğimiz, umudumuz Bigalı gençlere seslenmek istiyorum. Gençler! Tarihinizi biliniz. Biga’da tarihi yapanları ve tarihi yazanları unutmayınız.

Bir zamanlar Biga’da bir çocuk vardı. Atatürk Samsun’a çıktığı yıl Biga’da öğretmendi. Yıllar sonra Türk Tarih Kurumunun Efsane Başkanı ULUĞ İĞDEMİR oldu. Onun gibi tarihinize sahip çıkın. Bir zamanlar Biga’nın bir milletvekili vardı. O, Atatürk’ün mirasını bıraktığı Türk Dil Kurumunun İlk Başkanı SAMİH RIFAT HOROZCU’ydu. Onun gibi dilinize sahip çıkın. Bir zamanlar Biga’da ilkokul okuyan bir kız vardı. Atatürk onu evlat edindi. Büyüdü Tarih Profesörü oldu. O Biga’daki çocuk PROF. DR. AFET İNAN’DI. Onun gibi çalışkan olun. İsmi Mehmetçik’e verilen BİGALI MEHMET ÇAVUŞ Seddülbahir önlerinde, HAMDİBEY, Akbaş cephaneliğinde tarih yazdı. Biga’da çok kişi tarımda, sanayide, ticarette başarılarıyla ismini yazdırdı. Bigalı gençler ve çocuklar, sizde Biga’ya ve ülkeye imzanızı atın. Geleceği siz şekillendirin.

Sevgili Bigalılar, Değerli Hemşerilerim, Nefes aldığımız bu topraklara Pers Kralı Geldi. Makedonya Kralı geldi. Yürüdüğünüz yerlerde Osmanlının kumandanları, beyleri, Milletin Kahramanları yürüdü. Biz Bigalılar böyle bir mazinin sahibiyiz. Çileli, cesaretli, bereketli kadim bir toprağın mirasçısıyız. Biga’mızı yüceltmekle görevliyiz. Birlik ve beraberlikten uzak kalamayız. Çalışkan olmaktan başka şey düşünümeyiz. Biga’yı, biçare yapamayız. Biga’yı, bigâne bırakamayız.

Biz, Biga Belediyesi olarak, onlara olan borcumuzu çok çalışarak ödemeye çalışıyoruz. 154 yaşındaki Biga Belediyesi olarak, “Geleceğin Biga’sına Güvenle” diyerek gayret ediyoruz. Bunu sadece yaşayan siz komşularıma hizmet değil, geçmişe bir borç ödemek olarak görüyoruz. Belediye olarak; bu yıldönümde de farklı branşlarda turnuva ve yarışlarla, Sergiler, söyleşiler, kortejler, konserler ve nice programlarla coşkumuzu katlıyoruz. Hatırayı diri tutuyoruz. Düzenlediğimiz tüm etkinliklerimize değerli komşularım sevgili Bigalıları davet ediyoruz. Bu duygularla Biga’mızın kurtuluşunun 102. yıldönümünü kutlu olsun. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

(Haber: Ahmet Tunç)