Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan’ın dönem başkanlığında toplanan Biga Sivil Toplum Platformu 155’inci toplantısını gerçekleştirdi.

Biga Sivil Toplum Platformu paydaşları adına Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Esnaf Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur ve Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı İsmail Özer toplantı hazirunu olarak toplantıda yerlerini aldılar.

Toplantıya Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Biga İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, Biga Orman İşletme Müdürü Semih Aydın, Biga İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, Biga İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap, Biga’daki üniversite yöneticileri, Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

Biga Sivil Toplum Platformu Toplantısı’nın 155’incisini dönem başkanı Şadan Doğan açtı. Toplantıda dolu felaketinde ürünleri zarar gören çiftçiler, Biga Fuarı, Biga’nın eğitim durumu ve Ağaköy Kampüsü’nde bulunan üniversite yerleşkesinin durumu görüşüldü.

A3B20E8C 95C8 4Aab 8C03 71Ad3Df6C63C

“BİRLİK VE BERABERLİK GÖRÜNTÜMÜZÜ ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Biga’da sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve tüm kamu kurumları arasında oluşan birlik ve beraberlik ortamına değinen Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “Biga Sivil Toplum Platformu olarak 155'inci kez bir araya geliyoruz. Biga'mızın birlik ve beraberliğini gösteren bu fotoğrafı çok önemsiyorum. Biga'mızın Ankara'da ve Biga dışında güçlü görünmesinin en önemli nedeni budur arkadaşlar. Tüm başkanlarımıza ve bugün burada bulunan herkese bu birlikteliğin sağlanmasında gösterdikleri çaba için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YAPILAN ETKİNLİKLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Sigorta Haftası nedeniyle Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında gerçekleştirilen sergiye değinen Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “9’uncu Meslek Komitemizin çalışmaları kapsamında Sigorta Haftası nedeniyle düzenlenen resim yarışmasına katılan tüm çocuklarımızın resimlerinin yer aldığı sergimizin açılışını hep birlikte yaptık. Çocuklarımıza destek olabilmek adına hepinizi çıkışta da çocuklarımızın sergisini gezmeye davet ediyorum. Çocuklarımızın cesaretlendirilmesi adına onlar için yapılan tüm etkinlikleri çok önemsiyorum. Çocuklarımızın ve eğitimcilerimizin emeklerine sağlık” dedi.

05072521 Aa8D 4577 A91C Af860Ca5396D

“TOPLANTILAR DÜZENLİ OLARAK DEVAM EDECEK”

Sivil Toplum Platformu toplantılarının düzenli olarak devam edebilmesi için birtakım önerilerde bulunan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “Bundan sonra sivil toplum platformumuzun her ay düzenli olarak devam etmesi için çalışacağız. Her ayın 3’üncü Salı günü yapacağız. Bu toplantının sonunda bir sonraki dönem başkanımızı da belirleyip öyle toplantımızı sonlandırmayı öneriyorum. Tüm toplantılarımızda da bu şekilde bir son hazırlayalım. Ayrıca toplantılarımızın sekreteryasını da dönem başkanı kurumun genel sekreteri tarafından düzenlenmesini öneriyorum. Toplantılardan sonra sonuç bildirgesi hazırlamak da toplantıların sonuçlarının takibi açısından önemli diye düşünüyorum. Biz bu toplantıdan birkaç gün sonra Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN”

Çiftçilerin yaşadığı zararın görmezden gelinmemesi gereken bir durum olduğunu dile getiren Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “Toplantımızın gündemine geçmeden önce geçtiğimiz günlerde yaşanan sağanak ve dolu felaketine de değinmek istiyorum. Hiç kimsenin bu konuyu es geçmesi mümkün değil. Çiftçilerimizin emeği yoksa, üretimi olmazsa hepimiz bunun sonuçlarını çekeriz. Çiftçimiz ciddi bir zararla karşı karşıya. 45 bin dekar alandan bahsediliyor. Yüzde 100'e varan zararlar olduğu belirtiliyor tarlalarda. Tüm çiftçilerimize, üreticilerimize yaşanan felaket dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Zararların karşılanması adına herkesin üzerine düşeni yapacağına inanıyorum. İnşallah Allah bir daha böyle bir felaket göstermez” dedi.

502C9027 5217 4D17 B0C5 Db94Bafac65E

“KATILIMI, ZİYARETÇİSİ VE SATIŞIYLA EN İYİ FUARIMIZI YAPTIK”

18’sinini geride bıraktıkları Biga Fuarı’nı ‘En başarılı fuarımız’ oldu ifadeleriyle tanımlayan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “Bu yıl Biga Fuarımızın 18'incisini gerçekleştirdik. Ben Biga Fuar Komitemizi öncelikle tebrik ediyorum. Geçmiş dönemde görevi yapan Cüneyt arkadaşımız güzel çalışmalar yapmıştı. Şimdi de meclis üyemiz Erol Şener başkanlığında çok güzel bir fuarı geride bıraktık. Biga Kaymakamımıza, Biga Belediye Başkanımıza, Ticaret Borsası Başkanımıza, Ziraat Odası Başkanımıza emekleri için çok teşekkür ediyorum. Biga İlçe Tarım Müdürümüz Fevzi Atmaca ve ekibi de bizlere destek oldular. Esnaf Komitemiz bizlere destek oldular. Hepsine teşekkür ediyorum. Biz Biga Fuarımızın hem katılımıyla, hem ziyaretçileriyle, hem de satış rakamlarıyla en iyi fuarımız olduğu için mutluyuz. Fuarımıza baktığımız zaman çalışmalar kolay değil. 94 yılından beri yapılıyor bu fuar. Kapalı pazaryerimiz bizim için büyük şans. Ben geçen hafta bazı komşu il ve ilçelerimizdeki oda ve borsa başkanlarımızla bir aradaydık. Nasıl başardığımızı soruyorlar her zaman. Tüm siyasetçilerimiz de konuşmalarıyla bu huzur ortamına katkı verdik. Siyasi parti ilçe başkanlarımız, milletvekillerimiz çok değerli bir iş yaptılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Tüm Biga halkımıza ve basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyorum destekleri için” dedi.

“EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ ÇÖZÜLDÜ”

En önemli sorun olarak yıkılan okullarda yeniden eğitimin başlamasıyla sorunun çözüldüğünü dile getiren Şadan Doğan; “Biga'daki eğitim öğretim durumunun ve yapılan çalışmaların değerlendirilmesi noktasında fikir paylaşımı gerçekleştireceğiz. En önemli sorunumuz olarak depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve yapımı devam eden okullarımızın tamamına yakınında eğitim öğretim başladı. Bu sorunumuzun çözümünde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıllarda iş garantili meslek lisesi konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen ile bir protokol imzalamıştık. Bunda başarılı olduk. Şahsım ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak eğitimi ne denli önemsediğimizi hepiniz biliyorsunuz. Bugün Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile odamız arasında birazdan Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolümüzü imzalayacağız. Biga İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen'in de katkılarıyla eğitim dünyamıza elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Bu tür anlaşmaları ve işbirliklerini çok önemsiyoruz. Üniversitemizle de sık sık işbirliği içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Eğitim konusunda bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün imzalayacağımız protokol, Tematik Lise başta olmak üzere çok sayıda konuda işbirliğine dayanıyor. Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün eğitim camiasına olan büyük katkılarından dolayı şimdiden hepinizin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum. Biga’daki yükseköğrenim kurumlarıyla ilgili süreçlerin değerlendirilmesi noktasında ise; biz Biga iş dünyası olarak 'Üniversite Çalıştayı' yapılmasına öncülük ettik. Çalıştayda verilen sözlerin takibinin yapılmasına katkı sağladık. Üzerimize düşeni yaptık. Belediyelerimiz, şirketlerimiz ve kurumlarımız da üzerlerine düşenleri yapıyorlar. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu'nun katkılarıyla Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi kurulmasıyla ilgili takibi de sürdürüyoruz. Biga'mızın en büyük sorunlarından biri üniversitede okuyan öğrencilerimizin sayısının hızla azalması oldu. Artık eğitim kalitesinin arttırılması başta olmak üzere tüm kurumlarımıza bazı sorumluluklar düşecek. Üniversite yönetimimiz de bu konuda inisiyatif alarak daha aktif rol oynayacaklar. Bizim beklentimiz bu yönde. Ayrıca Biga’daki yükseköğretim kurumlarının mezuniyet töreninin Çanakkale’de yapılması/Biga’da yapılmamış olması nedeniyle Biga kamuoyu olarak bir talebimizi rektörümüze iletmek istiyorum. Bizler mezuniyet törenlerinin Biga’da yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

“TEK UMUDUMUZ ÇELTİKTİ, YARISI YOK OLDU”

Yaşanan dolu ve sağanak felaketi nedeniyle Başkan Şadan Doğan tarafından toplantının başında Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün’e söz verildi.

Yaşanan felaketin çiftçi açısından sonuçlarını dile getiren ve durumu değerlendiren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Malum olduğunuz üzere 12 Ekim Cumartesi günü ilçemiz Biga yakın tarihinin en büyük dolu felaketini yaşadı.  İlçemiz toplam yüz ölçümünün üç te birini dolu vurdu, ne yazık ki bu üçte birlik kısmın neredeyse tamamı tarım arazilerinden oluşuyor. 23 köyün tamamının ekili dikili arazileri hasar gördü. Felaketin boyutunu artıran en büyük neden ise tam da çeltik hasatının başlangıcında olmamızdı. Ürünlerimizin ancak yüzde 5-10’luk küçük bir kısmı henüz biçilmişti.

Devam eden hasar tespit çalışmalarına göre 50-55 bin dönüm tarım arazisinin 50 bin dönümünde çeltik, 5 bin dönümünde ise diğer tarımsal bitkiler mevcuttu. Kısacası bu yıl tüm üretim dallarında zarar eden çiftçimizin tek umudu olan çeltiğin yarısı yok oldu. Başımıza gelen dolu felaketi o kadar etkiliydi ki maddi hasarın 2-3 Milyar TL olması bekleniyor. Maalesef bu büyüklükteki bir nakit akışından ilçemiz mahrum kaldı. Bu esnafımız başta olmak üzere tüm üretim dallarında büyük bir talep daralması, büyük bir katma değer kaybına sebep olacak. İlçemiz tarımsal varlığı ile büyüyen ve gelişen bir kent ne yazık ki bu yıl çiftçimizin yok yılı” dedi.

5E4F6B0F 525E 4C4C Be47 Ee0F7Ea3Be76

“ÇİFTÇİMİZİN BORCUNU ÖDEMESİ İMKANSIZ HALE GELDİ”

Çiftçinin borcunu ödemesinin imkansız hale geldiğini ifade eden Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “İlçemiz tarımında yaşanan bu denli büyük bir felaketin ekonomik yansımaları ilerleyen dönemlerde ne yazık ki sosyolojik problemlere de sebep olacak; tarım doğası gereği sermaye devir hızının yavaş olan bir sektör sürekli yatırım yapıp 6-8 ayda bir para kazanıyorsunuz dolayısıyla dış kaynağa ihtiyacınız var. Çiftçimizin büyük bir çoğunluğu mecburen kredi ve çeşitli borçlarla işletmesini döndürüyor. Enflasyonun yüksek olduğu şu dönemde afet geçiren çifçimizin borcunu ödemesi mümkün olmadığı gibi 6 ay sonra başlayacak ekim döneminde kaynak bulması da imkansız hale gelmiş durumda, çiftçimiz hayatına devam etmek zorunda; borçlarını ödeyecek, ailesinin temel ihtiyaçlarını giderecek, çoluk çocuğunu okutacak, evlendirecek, işletmesinin bakım ve onarımını yaparak tarımsal üretime devam edip para kazanmak durumunda, hal böyleyken böyle büyük bir felaketle yüz yüze kalan çiftçilerimizin ve ailelerinin ruh sağlığından endişe ediyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ KENDİNİ YALNIZ HİSSEDİYOR”

Çiftçinin kendini yalnız hissettiğini dile getiren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Çiftçimiz kendisini yalnız hissediyor. Bu yalnızlık ortamında Kaymakamımız başta olmak üzere milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, parti başkanlarımız kısacası iktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasilerimiz çiftçimizi ziyaret ederek dertlerine ortak oldu. Hepsine teşekkür ediyoruz. Ama gerçeklerle de yüzleşmemiz lazım tarımsal üretimin devamı, ilçemiz ekonomisinin ayakta durması ve üreten kesimin ruh sağlığının korunarak moral motivasyonunun tekrar sağlanması ancak devletimizin bölgeye sağlayacağı ekonomik destekle mümkün. Hasar tespitinin tamamlanmasının ardından Devletimizin imkanlarını seferber ederek bölgeyi destekleyeceğine hiç kuşkumuz yok. Bu zor günümüzde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili tüm bakanlarımız, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz ve yetkililerimizin çiftçimizi maddi yönden destekleyerek üretimin devamı için tekrar ayağa kaldıracağına inanıyoruz. Devletimiz büyüktür, yaralarımızı saracaktır. Aksi taktirde çiftçilerimizin kendisi, aileleri ve hepimiz için bu kış gerçekten çok zor geçecek” dedi.

1713Aa2A 2C86 47B0 9D96 09F3C1307766

“MEDYA VE TANITIMA ÇOK ÖNEM VERDİK, EN KALABALIK FUARIMIZI YAPTIK”

Medya ile iyi bir çalışma gerçekleştirdiklerini, tüm reklam alanlarını etkin bir şekilde kullandıklarını ve tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hareket ettiklerini dile getiren Biga Fuar Komitesi Başkanı Erol Şener; “En kalabalık fuarımızı gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bizim en büyük amacımız, Şadan Doğan başkanımızın da sürekli ifade ettiği gibi Biga’mızın birlik ve beraberlik potansiyelini ortaya çıkarmak oldu. Tüm kurumlarımızla birlikte önemli bir fuarı geride bıraktık. Biz bu fuarla ilgili hazırlıklarımıza 17’inci fuarımızla birlikte başladık. Eksiklikleri çıkardık. Bu eksiklikleri gidererek yeni fuarımızın hazırlıklarına başladık. 2023 Yılı’nda gerçekleştirdiğimiz 17’nci Biga Fuarı’nda eksiklikleri tespit ettiğimizde birinci eksikliğimiz medya ve tanıtım işleri olduğunu belirledik. Bu tarihten itibaren basın danışmanı ile çalışmaya başladık. Basın danışmanımız yönetiminde fuarımızın medya, iletişim ve duyuru işlerini şekillendirmeye başladık. Fuarımızın ilk toplantısından itibaren çalışmaya başladık. Çekim işleri için basın odası kuruldu. İlk olarak Biga Fuarı’mızın logosunu geçtiğimiz şekliyle kullandık. Burada kurumsallık adına bu kararı verdik. Sloganımız olan ikini yüzyılın parlayan yıldızı Biga ifadesine tüm tasarımlarımızda kullandık. Tanıtım ve medya çalışmalarımızı çok önemsedik. Açıkhava reklam alanlarını planlı ve en doğru şekilde kullandık. Bütün köylerimize Biga İlçe Tarım Müdürlüğümüz aracılığıyla afiş ve broşürlerimizi ulaştırdık. Biga Şoförler Odamızın katkılarıyla tüm toplu taşıma araçlarında afiş çalışması yaptık. Sosyal medyayı aktif kullandık. Tüm süreçleri medyayla ve kamuoyuyla paylaştık. Biga ilçemiz ve diğer il ve ilçelerimizde bilbord,  üst geçit, durak pano gibi dış reklam alanlarında fuarımızın reklamlarını yayınlattık. Biga’da belediyemize tüm reklam alanlarında fuarımız yer aldı. Aynı zamanda aydınlatma direklerinde reklamlarımızı yayınlattık” ifadelerini kullandı.

“GÖREV PAYLAŞIMI VE BİRLİKTELİK…”

Fuarın tüm paydaşlarıyla, kurum ve kuruluşlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını ve görev dağılımını doğru bir şekilde yaptıklarını ifade eden Erol Şener; “Fuar Komitemizi etkin olarak çalıştırdık. Birinci gün sığırcılık güzellik yarışmasının tüm sorumluluğunu Biga Ticaret Borsamız ile Biga İlçe Tarım Müdürlüğümüz üstlenirken; ikinci gün yemek yarışması, anıt açılışı ve söyleşi gibi etkinliklerimizin tamamının sorumluluğunu ise Biga Ziraat Odamız üstlendi. Belediyemiz de fuar alanının düzenlenmesi ve Açıkhava reklamlarının yayınlatılmasıyla ilgili destek oldu. Sayın kaymakamımızla sık sık istişare yaptık. Esnaf komitemizi kurduk. Esnaf odası başkanlarımız basın açıklaması ile fuarımızı duyurdular. Kurumlararası iletişim ve görev dağılımını iyi yaptık. Bunların dışında okullarımızla, meslek liselerimizle işbirliği yaptık. Stantları büyük ilgi gördü. Odamızda personelimizle, yönetimimizle, meclisimizle, komitelerimizle başarılı bir görev paylaşımı yaptık. Renkly Fuarcılık şirketimizle uyum içinde çalıştık. Bizim için en önemli olan da buydu zaten. Birlik ve beraberlik içinde bir fuar olmasıydı. Bu noktada bizlerle birlikte yol yürüyen tüm paydaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

“19’UNCU FUARIMIZ İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

Fuar süresince yapılan medya çalışmaları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Erol Şener; “Ekosancak isimli dergimizi kısa sürede hazırlayarak fuarımıza yetiştirdik. Fuar alanında dağıtımını yaptık. Fuarımız süresince; 3-6 Ekim 2024 tarihleri arasında ekibimizle şu işleri yaptık... Tüm etkinlikler için komple video çekildi. Paylaşımlar hazırlandı ve yapıldı. Fotoğraf çekimleri yapıldı. Açılış törenimizden sonra milletvekillerimiz, kaymakamımız, oda başkanlarımıza istekleri doğrultusunda fotoğraf ve video paylaşımını gerçekleştirdik. Stantlarda firmalarla röportajlar yapıldı. Tek tek yaptığımız röportajların montajını tamamladık. Röportajları firmalara ulaştıracağız. Açılış töreni, TOBB Başkanımızın odamızı ziyareti, anaokulu açılışı, sığırcılık güzellik yarışması, yemek yarışması ve söyleşi, Doğancı’da anıt açılışı başta olmak üzere fuarla ilgili tüm haberler medyaya servis edildi. Tüm paydaş başkanlarımızla ortak röportaj yapıldı. Ortak röportajla ilgili kayıt dergimizde haber olarak yer alacak. Ortak fotoğrafı çektirmek bizim için çok önemliydi. Birlik ve beraberlik ruhumuzu pekiştiren ve kamuoyuna gösteren sembolik bir fotoğraf oldu. Drone çekimleri yapıldı. Klipler hazırlandı. Drone ile 110 gb’lık 507 adet video ve fotoğraf çektik. Yer kamerası ile 123 gb’lık 208 adet video çektik. Profesyonel makine ile 42 gb’lık 2700 fotoğraf çekimi yaptık. Dolayısıyla fuarımızla ilgili büyük bir hafıza yani arşiv çalışması da yapmış olduk. Fuarla ilgili raporların hazırlığı için bilgi toplandı. Tüm katılımcılara katılım sertifikası hazırlandı ve sertifikaların dağıtımı yapıldı ve fotoğraflandı. Fotoğraflar paylaşıldı ve katılımcı firmalara iletildi, odamız etiketlenerek sosyal medya sayfalarında paylaşmaları istendi. Sorunlar yerinde tespit edildi, notlar alındı ve 19’uncu fuarımız için yeniden çalışmaya başladık. 3–5 Ekim 2025 tarihinde 19’uncu fuarımızı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 ARTTI

Mevcut ekonomik koşullara rağmen Biga Fuarı’nda satışların bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığını dile getiren Erol Şener; “132 firma, 763 ürünle katılım gerçekleştirdi. Zirai aletler, araçlar, traktörler gibi ürünler bu rakamlar. Her ürünü sayabilmemiz mümkün değil. Fuar alanımızda sektörel dağılımımızı yaptık. Fuarımızdaki firmalarımızın yerleşimini de yeniden düzenledik. Zor bir işti ama çok beğenildi. Yüzde 53 gibi bir oranla tarım ürünleri fuarımızda ağırlık kazanıyor. Tarım Fuarı olduğumuz için de bu önemli bir oran. Satışlar geçen yıla göre yüzde 20 arttı. 2023 yılında belirlediğimiz sorunlarımızın büyük çoğunluğunu çözdük. Bu yıl en önemi talep, fuarın gün sayısının artması oldu. Bu konuda da çalışmamız gerekiyor. Fuar süresi ile ilgili neredeyse her stanttan talep geldi. Takdir tabiki sizlerin” ifadelerini kullandı.

Ca8C4F73 1Cac 4F8A Be10 D891F0Fba65B

“MISIR KURUTMA TESİSİMİZ HİZMETE GİRDİ”

Mısır kurutma tesisinin hizmete başladığını dile getiren Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş; “Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Fuar değerlendirmesine geçmeden önce 4 Ekim Cuma günü açılışını yaptığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığımız işbirliği ile 6 derslikli anaokulumuzu ilçemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben TOBB başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Biga’mıza Hayırlı olsun. Yeni faaliyete aldığımız bölgemizde tek olan mısır kurutma tesisimiz hizmete girmiştir. Buradan tüm Bigalı çiftçilerimize duyurmak istiyorum. Bu tesisimiz hem zaman açısından, hem de maliyet açıdan oldukça ekonomiktir. Tüm Bigalı Çiftçilerimizi kurutma tesisimize bekliyoruz. Hayırlı Uğurlu olsun” dedi.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Hoşgör Büfe açıldı Hoşgör Büfe açıldı

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması hakkında katılımcıları bilgilendiren Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş; “4 Ekim 2024 tarihinde saat 11.00’de Biga Fuarı kapsamında yapılan Biga Sığırcılık Güzellik Yarışmasını gerçekleştirdik. Bu yarışmayı yapmaktaki amacımız, ilçemizde ve bölgemizde hayvansal üretimin önemini vurgulamak, yetiştirdiğimiz ırkları tanıtmak ve hayvancılığı gelecek nesillere, gençlere sevdirmek amacıyla düzenledik. Biga, sığır yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapıldığı önemli bir ilçedir. Sığırlardan elde edilen süt ve et ürünleriyle ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlanmaktadır. Yaklaşık 60.000 sığır varlığı ile Biga, Çanakkale ilinin toplam sığır varlığının yüzde 30’unu temsil etmektedir. İlçemizde sığırcılık önemli bir sektördür ve bu sektörde 3.600’ün üzerinde sığır işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, günlük inek süt üretimi yaklaşık 250 ton civarındadır. Yarışmamızda kategori olarak 9 adet birinci belirlendi. Yarışmamızda mezat satışı yapılmış olup birincilerimiz değerinin çok çok üzeri bir bedel ile satılmıştır. Üyelerimizden 18 firmamız yarışmamıza sponsor oldu. Birincilerimize yem, arpa ezmesi, kepek, altın ödülleri verildi. Ayrıca Borsamız tarafından her kategori birincisine 1 er adet çeyrek altın verildi. Güzellik yarışmasına hayvanların geliş-gidiş nakilleri Borsamız tarafından yapıldı. Ayrıca Sponsorlarımızın verdikleri ödülleri birincilerin adreslerine kadar ulaştırılması da Borsamız tarafından yapıldı. Ben buradan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“OKULLARIMIZIN TAMAMINA YAKININDA EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞLADI”

Olağanüstü şartlar altında Biga’da eğitim öğretim süreçlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve yıkılan okulların tamamına yakınında eğitim öğretimi başlattıklarını dile getiren Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen; “Öncelikle hedefimiz biz eğitimcilerin yarınlara iyi insan iyi bir öğrenci yetiştirmek. Toplamda 15.614 öğrencimiz var, 1156 öğretmenimiz var, taşınan öğrenci sayımız 1479. burada temel eğitimde 683 ortaöğretim 648 özel eğitimde 148 öğrencimiz var. Yemek verilen öğrenci sayımız 1331. Çanakkale'de en fazla taşıma yapan ilçeyiz. 14 Şubat 2020 tarihinde bizim okullar hikayemiz başladı okulların yıkım kararı aldıktan sonra yapmış olduğu planlamayla okullarımız bütün Biga’nın gündemi oldu. Fatih ilkokulumuz en şanslı olan okullardan bir tanesi çünkü 2019 yılında yıkım kararı çıkmıştı. 2020 yılında eğitim-öğretime açıldı.  Aynı zamanda Karabiga Mustafa Kemal ilkokul ortaokulu- iki okulumuzun da aynı anda yıkım kararı çıktığı zaman Yeniçiftlik okuluna planlama yapmak zorunda kaldık. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi 24 derslikliydi. 2023 yılında okulumuz eğitim ve öğretime açılmış oldu. En büyük sorun yaşadığımız Biga kampüs alanı. Burada Sakarya İlkokulu, İmam Hatip ortaokulu, Biga ortaokulu, fen lisesi öğrenci yurdu,  bir de ortak alanlar için yapılmış olan bir binamız var. Sakarya İlkokulu, mevcut okulumuz yetmiyordu yetmediği için mecburen buraya almak zorunda kaldık. 700'den fazla öğrencimiz var 800 civarında. Bunu çok sağlıklı bir ortam var, okul bahçesi geniş, tüm Bigalılar biliyor ki Sakarya İlkokulu bahçesi çok küçük olduğu için öğrenciler için çok ciddi sıkıntılar vardı. Diyarbakırlı Ekrem Ergün İlkokulumuzun ek binası o da 2 hafta öncesi açtık. Biga Anadolu İmam Hatip son aşamaya geldik. İnşallah Şubat ayında açmış olacağız. Cumhuriyet ilkokulu ortaokulu bir aradaydı. Yenisi ilkokul ortaokul olarak Şubat ayında inşallah bitmiş olacak eğitim öğretim faaliyetine devam edecek. 14 tane okul yıkılırken 7 okulunda güçlendirmesi yapıldı. O da ayrı bir sorundu. Onu da hızlı bir şekilde çözdük. Yakın zamanda kurulan Esentepe Mahallemiz çok göç alıyor. Oraya 16 derslikli bir ilkokul ihtiyacımız var. Biga’nın ortak isteği olan, mahallemizden kaynaklanan öğrencilerimizi ilgilerine göre yönlendirebilmek için Güzel Sanatlar Lisemizin olması gerekiyor. Tematik Lise’miz Biga’da sanayinin güçlü olmasında dolayı ihtiyacımız. Özel eğitim anaokulu ve kapalı spor salonu da listemizde” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM EN GÜÇLÜ DİNAMİKLERDENDİR”

Biga’da eğitime verilen desteğin çok önemli olduğunu dile getiren Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta ise; “Eğitim, bir ülkenin en güçlü dinamiklerinden biridir. Bir toplumun gelişimi, refahı ve geleceği doğrudan eğitim kalitesi ile doğru orantılıdır. Bugün ne kadar güçlü bir eğitim sistemi inşa edebilirsek yarın o kadar parlak bir geleceğe sahip olacağımız inancıyla hepinizi saygı ile selamlıyorum. Bizler, toplumun her kesimine dokunabilen, çözüm üretebilen ve farkındalık yaratabilen platformlar oluşturuyoruz. Sadece bireylerin bilgi ve beceri kazandığı bir alan değil, aynı zamanda toplumsal eşitliği ve adaleti sağlamanın en güçlü araçlarından biri olan eğitim konusunda da aynı sorumluluğu taşıyoruz. Eğitime yapacağımız her katkının toplumsal huzura, refaha ve barışa hizmet edeceğine yürekten inanıyoruz. Sadece çocuklarımızın değil, yetişkinlerin de eğitimine yatırım yapmayı amaçladığımız yaşam boyu öğrenme kavramı, günümüz dünyasında her birey için çok daha önemli hâle gelmiştir. Meslek içi eğitimler, dijital beceriler kazandırma programları ve çeşitli atölyelerle bireylerin sürekli kendilerini geliştirmelerini sağlayacak projeleri desteklemek, hepimizin ortak sorumluluğudur. Geleceği birlikte inşa ettiğimiz bu süreçte birbirinden değerli başarılara imza atan Biga ilçesindeki okullarımızın eğitim öğretime hazırlanması sürecinde desteklerini esirgemeyen başta İÇDAŞ, DOĞTAŞ ve CENAL gibi güzide şirketlerimizin kurucu ve yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve hayırseverlerimize verdikleri değerli katkılarından dolayı gönülden teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

ÜNİVERSİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILDI

Toplantıda Biga Meslek Yüksek Okulu Müdürü Öğretim Görevlisi Dr. Ertuğrul Bilgücü bir konuşama yaparak Biga Meslek Yüksek Okulu hakkında bilgiler aktardı. Ertuğrul Bilgücü; “Biga Meslek Yüksekokulu’nda 6’sı teknik, 6’sı idari bölüm olmak üzere 12 bölümde 1555 öğrenci eğitim görüyor. 46 öğretim elemanı görev yapıyor. Tüm programlarda öğrencilerimiz sektörde eğitim öğretimlerini tamamlıyorlar. Eğitim sonunda ise öğrencilerimiz sektörlerine göre sanayide istihdam ediliyorlar. Odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla ve büyük şirketlerle, çeşitli sektörlerle işbirliği içinde hareket ediyoruz” dedi.

Ardından Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Topkaya kısa bir konuşma gerçekleştirerek fakültenin durumu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Özgür Toplaya; “Fakültemizde iki bölüm var. Toplam 900 öğrencimiz var. 3 yıldan beri yüzde 100 dolulukla devam ediyoruz. Toplam 1100 öğrencimizi mezun ettik” dedi.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Yelkikalan geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Üniversitenin istatistik verilerini açıkladı. Öğrenci ve idari kadro hakkında bilgiler ile Ağaköy yerleşkesindeki sorunları aktardı. Nazan Yelkikalan; “Fakültemizin 30’uncu yılındayız. 94-95 yılında eğitim öğretime başlandı. 2 bölümle başladık. Fakültemizde 7 bölüm faaliyet gösteriyor günümüzde. 2003-2004 yılında ikinci öğretimler de açıldı. Pandemiye girerken 3 okul olarak kampüsteki öğrenci sayımız 10 bine yaklaşıyordu. Çeşitli nedenlerle öğrenci sayılarında azalma başladı. Bu yıl itibariyle YÖK ikinci öğretimleri kaldırma kararı aldı. Kampüsümüzde toplam 145 öğretim elemanı var. 84’ü Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde. Toplam 5473 öğrencimiz bulunuyor 3 okulda. 3 okulumuzda 56 kişi çeşitli hizmetler görev alıyor. Kampüste iyileştirme çalışmalarına başladık. Var olan kantinlerin yeniden açılmasını, canlandırılmasını sağlamak istiyoruz. Yeni girişimcilerle kampüsü canlandırmak istiyoruz. Nitelikli öğrenci sayısını arttırmak istiyoruz. Bu sene kampüsümüze gelen öğrencilerimizin aldıkları puanlar oldukça iyi” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Biga Belediye Başkanı Alper Şen ve Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı da katılımcıları selamlayarak birer konuşma gerçekleştirdiler.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Sivil toplum platformunun hayırlı olmasını diliyorum. Biga, Çanakkale’nin köklü bir ilçesi. Bölgemizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına da katkı bulunmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla büyük yol kat ettik. Kampüsün iyileştirme çalışmaları hız kazandı. Sizlere bizlere yapmış olduğunuz destek için teşekkür ediyorum. Meslek yüksek okullarımızda son dönemde öğrencilerimizi size emanet ettik. Yaptığımız protokollerle iyi uygulamalar ortaya çıkardık. Veterinerlik fakültesi ve hayvan hastanesinde oldukça iyi yollar kat ettik. Butik bir hastane olacak. Ama nokta atışı bir yer olacak” ifadelerini kullandı.

Biga Belediye Başkanı Alper Şen ise; “Biga’nın önemi büyük olunca konuşacağımız konular da uzun oluyor. Geleneği çok eskilere dayanan bu platformun artık daha fazla ileriye dönük konularda da enerji harcaması gerektiğini de belirtmiş olalım burada. Çok hızlı bir şekilde gelişen ve değişen bir kente sahibiz. Elimizden geldiğince her yöneticimiz kentimizin değişmesi ve gelişmesi adına elinden gelen bütün çabaları sarf ediyor. Üniversitemizin kentimizle daha fazla bağ organik kurması hepimizin çok çalışması gereken bir konu. Bu olduğu takdirde de yetişmiş eğitim camiasıyla birlikte birçok sorunumuza çok daha farklı çözümler bulabileceğimize eminiz” dedi.

Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı ise; “Biga'nın fuarı gerçekten bir ilçe fuarı değil, Güney Marmara’da çok fark yaratan adından da söz edilebilecek önemli bir fuardı. Çok da başarılı bir fuar gerçekleştirdik. Paydaşlarımıza şükranlarımı iletiyorum. Tabii eksikliklerimiz vardı. Yabancı otomobil kuruluşları vardı ama biz TOGG'un orada olmasını isterdik. Geç kaldık sanıyorum bu yıl. Seneye inşallah göz bebeğimiz TOGG’umuz olursa hem gençlerimiz için bir ufuk açar, hem de satın almak isteyenler için uygun bir zemin oluşmuş olur. Fuarımız teknik bir fuar. Tarım ticaret sanayi teknoloji fuarı. Ama ben 3 gün boyunca gezdim. Sivil olarak da katıldım. Ailelerle gelen birçok katılımcı vardı. Çocuklarımıza hitap eden de bir alan oluşturursak ailelerimiz de daha rahat fuarda keyif alarak faaliyet gösterebilir. Bütünüyle baktığımız zaman gerçekten genci ile yaşlısıyla ilgili protokolümüzün tamamının katılımı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın bizzat kendisinin katılımı ile gerçekten ciddi bir fark yarattı. Bu anlamda seneye en az bu fuar kadar güzel olacağının inancım zaten pekişti. Bu noktada İnşallah hayırlara vesile olur diyorum. Emeği geçen tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ciddi bir iş yapıyor son dönemlerde. Milli Eğitim camiamızın faaliyetlerine baktığımızda öğretmeninden yöneticisine ciddi bir gayret olduğunu gördüm. Kampüs bölgemiz başta olmak üzere ciddi bir şekilde okullarımıza açmak bize nasip oldu. Mutluyuz. Yeni dersliklere ve okullara ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Güzel Sanatlar Lisesi’ni açmamız önemli olacak. Üniversitemizle ilgili de çalışmaları görüyoruz. Önemli bir çalıştay yapmıştık. Kıymetli bir üniversite yapılanmamız var” dedi.

Biga Sivil Toplum Platformu’nun 155’incisi sona ererken; 156’ncı toplantının 19 Kasım Salı günü gerçekleştirilmesine karar verildi.

(Haber: Ahmet Tunç)

05072521 Aa8D 4577 A91C Af860Ca5396D

A3B20E8C 95C8 4Aab 8C03 71Ad3Df6C63C

502C9027 5217 4D17 B0C5 Db94Bafac65E

300D0372 1506 4743 9846 8Ad1Effbfc52

B08A9637 5495 48E1 A82A 835D835A68F3

10E05E76 99F4 472B 849F 695Ca3E8E73E

538A52B3 676D 4F04 9A96 82C8E787A88F

207F66Ea D50C 4846 Ad89 D80Ad01Bf609

F3B933Dd C7Cb 4Af3 8E73 D9C97C7632Fa

5E4F6B0F 525E 4C4C Be47 Ee0F7Ea3Be76

128474A1 1277 43Ce 8755 Eaca3316A211

C99Fd6Db 7Bda 42B3 920C 70A62A7482Ca

1713Aa2A 2C86 47B0 9D96 09F3C1307766

Ca8C4F73 1Cac 4F8A Be10 D891F0Fba65B

5782Ddc6 3Ce1 44F3 Bbe3 E3F214Cd6F86

C56521Ea 1C04 4Baa 9264 08724B004C2C

21204E5D Bf47 4221 Bf82 994B3B0217F5

27C2Fa60 3489 4F08 A909 F2B69765Aa6B

D03Beb74 2D22 40F7 B8D6 Db6697B1Df4D

C422836D 0Cbb 4F87 Bbca F82Ec7912751

1692D7Ef 41D7 422E Af63 Ef0F33A7127A

12445322 B5A7 4E1D Bfc9 0C6Eb96F4B66

Fe89E2D0 Bda6 406F 943A 65C94F2F7629

5828148D 6541 4574 8B7C 7E74E983E58E

8B9Ff03D Ae18 41D2 825E 463649Edaedd

F90F83A7 77F5 4Bd3 Ba05 De78F75571Cf

Editör: Ahmet Tunç