Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası işbirliğinde 04 Haziran 2021 tarihinde Borsa Konferans Salonunda Hububat Sektörü Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Hububat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, TMO Bandırma Şube Müdürü Ömer Güncü, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd. Dursun Esen, TMO Alım Muhafaza Şefi Ayşe Aysel Güç, TMO Kepez Ajans Amiri Fazlı Avcı, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Üyeleri Ruhi Badem, Birol Çetin ve Ticaret Borsası hububat sektörü üyeleri katılım sağladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK SORUNU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Abdullah Deniz, hububat sezonu başında her yıl geleneksel olarak Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı. Meclis Başkanı Deniz, buğdayın Türkiye ve Dünyada insan hayatındaki öneminden bahsederek, Dünya’da Covid-19 salgını sebebiyle makarna türü dayanıklı kuru gıda ürünlerine talebin artması buğdaya olan talebi arttırdığını belirtti. Ayrıca iklim değişikliğini ve kuraklık konusuna değinen Başkan Deniz, Marmara Bölgesi haricinde tüm bölgelerde kış mevsimi yağışlarının uzun yıllar ortalamalarına göre azaldığı ve en fazla azalmanın yüzde 31 ile İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiğini belirtti. Pandemi döneminde Ülkemizin içinde bulunduğu iklim değişikliği koşullarının Ülkemize getirdiği yükten dolayı üretim planlamasının önemli olduğunun altını çizdi. Başkan Abdullah Deniz, son olarak Hububat sektörü açısından önemli açılımlara destek olması açısından gerçekleştirilen toplantının başarılı geçmesini ümit ederek, “İlimiz adına verimli ve bereketli bir sezon diliyoruz” dedi.
“TARIMIN ÖNEMİ ARTTIKÇA GİRDİ MALİYETLERİ ÖNLENEMEZ OLDU”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konuşmasında; “Tarımın gün geçtikçe öneminin artmaktadır. Ülkelerin nüfusları arttıkça, insanların gıda ihtiyaçlarını karşılama noktasında tarımın önemi gitgide artmaktadır. Tarımın önemi arttıkça, yem, gübre gibi bazı girdi fiyatlarında ciddi şekilde önlenemez yükselişine sebep oldu. Burada kendi modelimizin geliştirerek, üreticiden, fabrikasına, toptancısına da faydalı olacak modellerin üzerinde çalışılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir ürünün ortaya çıkması kolay bir iş değil. Burada en zor kısmı üreticiye düşüyor. Bunun neticesinde üreticimizin ayakta kalması için ürünü değerinde de yaşayabilir ve ayakta durur fiyatlarda satabilmesinin çok kıymetli olduğu düşüncesindeyim. Burada devletin öncelikle üreticisi için var ettiği kurumların istekli ve hevesli olması gerektiğini düşünüyorum. Üreticinin hak ettiği kazancı elde edebilmesi için fabrikacısından tutun devletin kurumlarına kadar hepimize ciddi bir iş düşmektedir. Üreticiden, mevsimlik işçilerine, tüccara kadar temennimiz hepimiz için hayırlı bir sezon olur” ifadelerine yer verdi.
“ÇANAKKALE’DE KURAKLIKTAN KAYNAKLI ÜRETİMDE DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ”
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Buğdayın dünyada ve Türkiye’de en önemli gıda maddelerinden birisi olduğunu belirterek, 2020 yılı verilerine göre dünyada 764 milyon ton buğday üretildiğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2020 yılında Ülkemizde ve Dünyada buğday üretimi miktarlarından bahseden Karadağ, “Bu alanlardan toplam 16 milyon 500 bin ton ürün elde edilmiştir. Üretilen buğdayın % 2,1 ülkemizde üretilmektedir. Ülkemizde üretilen buğdayın %2,1 ilimizde üretildiğinin altını çizen Müdür Karadağ, en çok buğdayın üreten ilçelerimizin 81 bin ton ile Gelibolu, 74 bin ton ile Biga ilçemiz oldu. Yaptığımız çalışmalarda 49 ilimizde ya tamamında ya da belli lokasyonlarında ciddi şekilde kuraklık sıkıntısı yaşandığı ve buğdayda rekoltenin dekar başına 100-150 kilolarda kalacağı ifade edilmektedir. İlimizde 2020 yılı Ekim ve Kasım ayları kurak geçmesine rağmen diğer aylarda yağışların mevsim normallerine dönmesi; hububatın ekiliş ve hasadını kapsayan dönemdeki yağış toplamı ve yağışın mevsimlere dağılımı bazı aylarda mevsim normallerinde, bazı aylarda mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. 1 Ekimden bugüne kadar ilimizde 600 mm üzerinde yağış gerçekleşmiş, en az 530 mm Biga ilçemizde gerçekleşmiş, diğer ilçelerimiz 600 mm üzerinde yağış almıştır. Kuraklıktan dolayı hububat ekili alanlarda yağıştan dolayı bir verim kaybı beklemiyoruz. Aksine son yağan yağışlardan dolayı % 5 ile 12 arasında verim artışı beklemekteyiz. Buğdayda verim artışının yanında en önemlisi kalitedir. Kalite direk buğdayın fiyatına ve üretilen ürünün kalitesine etki etmektedir. Kaliteye çeşit, sertifikalı tohum kullanımı ve hastalık zararlılarla mücadele etkilemektedir. İlimizde geçen yıla göre 753bin dekarlık alanda buğday ekilişi var. Bu da bir önceki seneye göre 30 bin dekarlık bir artış anlamına geliyor. İl olarak verimde, kalitede bir sıkıntımız yok. İnşallah bir önceki seneye göre en azından bir önceki sene kadar verim elde edeceğimizi düşünüyoruz” dedi. İl Müdürlüğü olarak Süne mücadelesi ile ilgili yapılan çalışmalardan bahseden İl Müdürü Erdem Karadağ, katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sundu. Bereketli bir sezon temennisinde bulundu. TMO Bandırma Şube Müdürü Ömer Güncü Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatları ile ilgili katılıcılara bilgiler vererek, ayrıca Merkezde, Kumkale’de ve Özbek Köylerinde alım yapacaklarını belirtti. 2021 Dönemi hububat alım şartları, 2020/2021 Hububat/Bakliyat alım fiyatları, alım esasları, konularında detaylı bilgi verdi. Konuşmalarının ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin’den oluşan konuşmacılarla panele geçildi.
HUBUBAT ALIMLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren; Çanakkale İli Buğday-Hububat Üretimi Süne Mücadele Uygulamaları ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda; Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü ile olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri, nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ayrıca Şube Müdürü Eren; Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, 2021 yılı demonstrasyon sonuçları, buğday çeşitleri ve özellikleri, Merkez İlçe buğday çeşit verim demonstrasyonu katılımcılara sundu. Eren sunumunda son olarak; 2021 yılı içerisinde meydana gelen doğal afetler hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, Dünya ülkeleri itibariyle hububat istatistikleri, Türkiye’nin ihracat ve ithalat politikaları ve tarımsal üretime etkileri hususunda görüşlerini belirtti. Baytekin konuşmasında, ayrıca gıda güvenliğinin stratejik olduğunu bu nedenle gıda ve tarım sektörünün enflasyonu mücadeleden çıkarılması gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ve sunumların ardından hububat sektör kurulu üyeleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve TMO yetkililerine yönelttikleri soruların cevaplandırılması ile son buldu.
Editör: TE Bilisim