EKONOMİ

“Türkiye’de üretilen çöpün yüzde 20’sini işliyoruz”

Paris İklim sözleşmesine imza atan Türkiye Cumhuriyeti ev sahipliğinde bugüne kadar Türkiye’de düzenlenmiş en geniş katılımlı zirve gerçekleştirildi. Kamu Kurumları ve Ankara Ticaret Odası destekleri ile düzenlenen Eko İklim Zirvesinin konuşmacıları arasında ise “Karbon Dostu” ödülünü kazanan ve temiz enerji alanında büyük yatırımlara imza atan Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan yer aldı. BioTrend Enerji şirketi ile yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerini davetlilere anlatan Davut Doğan, sektörün geleceğine de ışık tuttu.

İKLİM VE ÇEVRE ADINA EN GENİŞ KATILIMLI ORGANİZASYON

Çok sayıda yabancı eski Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde misafirin yanısıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milletvekilleri, TOBB Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Büyukşehir Belediye Başkanları, Sanayi ve Ticaret Odaları temsilcileri, OSB Başkan ve yöneticileri bürokratlar ve STK'lar ile iş dünyası temsilcileri, yabancı ve yerli basın yayın organlarında ve medya kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.

DOĞANLAR HOLDİNG ZİRVE’NİN “DOĞA” SPONSORU OLDU

Doğanlar Holding, “İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi adına ortak akıl oluşturmak amacıyla düzenlenen Eko İklim Zirvesi, 30-31 Mart tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleşti. İklim değişikliğiyle mücadelede ülke ekonomisine katkı sağlayan çalışmalarıyla öne çıkan Doğanlar Holding; Biotrend Enerji ve Mobilya Grubu markaları Doğtaş, Kelebek ve Lova Yatak ile Eko İklim Zirvesi’nin DOĞA sponsoru oldu. Zirve, aynı zamanda dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarı olma özelliğine sahip.

BU BİR DÖNÜŞÜM HİKÂYESİ STANDINA YOĞUN İLGİ

Doğanlar Holding’in “Bu Bir Dönüşüm Hikâyesi” adını verdiği standı, en çok gençler tarafından ziyaret edilen alanlardan biri oldu. Kurulan kiosk sayesinde, gençler CV’lerini yükleyerek iş başvurusunda bulunabilme fırsatını yakaladılar. Standın bir diğer ilgi çeken kısmı ise, atıktan nasıl enerjiye dönüştüğünü gösteren simülasyon oldu. Bununla birlikte ziyaretçilere, tükenen enerji kaynakları ve atıktan enerji üretiminin çevreye olan olumlu katkıları hakkında farkındalık yaratıldı. Buna ek olarak Zirve boyunca işbirliği yapılan influencerlar aracılığıyla, alandaki gençlere organik atıktan enerji üretiminin önemini anlatan sohbetler düzenlendi. Çeşitli noktalara yerleştirilen plastik ve kağıt geri dönüşüm kutuları, sosyal sorumluluk kapsamında Biotrend Enerji Bergama Tesisi’ne gönderildi. Dönüşüm sonrası elde edilen gelir, Bergama Gökbeyli Ortaokulu’na bağışlanacak.

“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE 50 YILI GERİDE BIRAKTIK”

Eko İklim Zirvesinin konuşmacıları arasında ise; son yıllarda yenilenebilir enerji alanına yaptığı yatırımların yanı sıra birçok çevre ödülünü de kazanan Doğanlar Yatırım Holdingin enerji alanındaki BioTrend Enerjiyi anlatmak için Davut Doğan da yer aldı. İşadamı Davut Doğan, Doğanlar Yatırım Holdingin 5 ayrı iş kolunda büyüyen yatırımları hakkında bilgiler verdi. Davut Doğan sektöre ilk atılımları ile başladığı konuşmasında; “1987 yılında Doğtaş Mobilyayı kurduk altı kardeş olarak hep birlikte. Mobilya sektöründe 50 yılı geride bıraktık. Geniş bir aile olarak iş yaşamında var olmak oldukça zordur. Aile meclisimizi kurduk; ben memuriyetten geldiğim için herkesin para harcama kapasitesi farklı. Buradan yola çıkarak Aile Anayasamızı yaptık. İşte madde bir dedik herkes eşit maaş alacak. Eşlerimizin, gelin ve damatların şirketlerde çalışması yasaktır dedik. Böyle bir anayasa yapınca ve kararlılıkla uygulayınca enerjimizi işlerimize yönelttik. Doğtaş’ı büyüttük, Biga’dan çıkıp Türkiye ve dünyaya açıldık” dedi.

BÜYÜMENİN SIRRI; “ÇOK ÇALIŞMA VE KURUMSALLAŞMA”

İşadamı Davut Doğan yıllar geçtikçe mobilya sektöründe büyümenin sırrını ise şu sözlerle açıkladı; “Kurumsallaşma çalışmalarımızı tamamladık. Kelebek Mobilyayı satın aldık 2012 yılında. Mobilya sektöründe Türkiye’ye ilk kez yabancı fon getiren grup olduk. Kelebek Mobilyayı satın alınca, yatak ile ilgili bir eksiğimiz vardı; Lova Yatak’ı kurduk. Pandemi sürecinde e-ticareti kurduk. Kelebek Mutfak markasını yarattık. Dolayısıyla mobilya sektöründe 5 tane çok önemli markamız olmuş oldu. 35 farklı ülkede 65 mağazamız ile faaliyet yürütüyoruz. Temelinde bugüne kadar büyümekte 6 kardeşin çok çalışması, mücadele etmesiyle, aile anayasamızla bugünlere birlikte geldik.”

“SİZDE PARA OLMASI ŞART DEĞİL; DÜNYADA PARA VAR”

İşadamı Davut Doğan dünyada birçok yatırımcı ve fon olduğunu eğer işinizde başarılı iseniz bu fonlardan faydalanabilineceğine dikkat çekerek; “Mobilya sektöründe işlerimizi büyüttükten sonra enerji sektörüne girdik. Şuanda Ordu ve Erzurum İspir’de iki elektrik santralimiz var. Yabancı fonlarla birlikte yaptık. Kurumsallaşmışsanız, sağlamda iş yapıyorsanız.. Bizler tüm işlerimizi parasız yaptık. Dünyada para var; sizde para olması şart değil. İş yaptığınız zaman yabancı fonlar, Doğtaş’ın bir dönem hissesini satmıştık, sonra geri aldık. Kelebek Mobilyayı ortak aldık, yine yabancı ortaklıkla iki tane hidroelektrik santrali kurduk. Şimdi de Türkiye’de çöpten enerji üretiyoruz” bilgisini verdi.

“ENERJİ ALANINDA GEÇMİŞTEDE YATIRIMLARIMIZ VARDI”

Doğanlar Yatırım Holdingin Mobilya sektöründen enerji sektörüne geçiş serüvenini de anlatan Davut Doğan; “Bizim araştırma yönümüz var; çok danışmanlık hizmetleri alıyoruz. 6 kardeş olarak ‘Biz bu işleri herkesten daha iyi yaparız’ diye bir düşüncemiz yok. Her dönem yanımızda değerli insanları çalıştırdık. Bir dönem Arçelik’in CEO’su ve Beko’yu dünya markası yapan Gündüz Aka Özdemir’i danışman olarak aldık. Eski Özelleştirme İdaresi Başkanından danışmanlık aldık. Bir gün dedik ki; yumurtaları aynı sepete koymayalım, farklı sektörlere girelim. Çanakkale’de önemi bir rüzgar kapasitesi var; rüzgar projelerinde çalıştık. Hollandalı bir holding bize ortak oldu; fakat projeleri bitiremediler. Bizde bu projeleri yerli bir firmaya satarak Rüzgâr Enerji Santrali işinden çıktık” dedi.

“BİOTREND ENERJİ İLE ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİYORUZ”

Biotrend Enerji ile yenilenebilir enerji alanında giriş yaptıklarını belirten Davut Doğan; “Daha sonra baktık ki; özellikle yenilenebilir enerji alanında BioTrend Enerji adıyla bir şirket kurmuş 4 arkadaş. Bizde bu şirkete yüzde 50 ortak olduk. 4 tesisleri vardı; bizde dedik ki bu işi büyütelim; İzmir, Bursa, Balıkesir gibi 15 tane çöpten enerji üreten tesisimiz oldu. Çöpten Enerji üretme tesisleri şöyle çalışıyor; belediye çöpleri çöp depona alanına getiriyor. Biz önce ayrıştırma tesisleri kurduk; çöpü ayrıştırıp içindeki geri dönüşülebilir atıkları hammadde üreticisi firmalara geri satıyoruz. Böylece 0 atık oluşuyor. Çöp atıklarından ortaya çıkan metan gazından ise elektrik üretiyoruz. Bir kısım atıktan ise gübre üretip, satıyoruz. Buradan sıcak su ortaya çıktığı için Sera kurmaya başladık. Sivas, Malatya’da kurduğumuz seralarda Domates üretip ihraç etmek için çalışma yürütüyoruz” dedi.

“AVRUPA YATIRIM VE KALKINMA BANKASI BİZE ORTAK OLDU”

Biotrend Enerji ile yenilenebilir enerji alanına ciddi yatırımlar yaptıklarını ve kısa sürede büyüme gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Davut Doğan, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasının da kendilerine ortak olduklarını açıkladı. Davut Doğan; “Buradan bir de karbon gelirimiz var. Türkiye Paris İklim Sözleşmesini imzaladıktan sonra; şirketimizde ciddi miktarda Karbon Sertifikası oluştu. Biz 3,1 milyon ton Sera Gazı salımını engelliyoruz. Bu miktarın karşılığı 500 bin aracın trafikten men edilmesi demektir. Türkiye’de henüz piyasası oluşmadı ama Avrupa’da tonu 200 dolara kadar çıkıyor, yani teşvik ediliyor. Biz sonuçta bildiğiniz o çöpleri alıp; 0 atık yaparak, her şeyinden yararlanarak; gazından, gübresinden, geri dönüşümünden, sıcak suyundan faydalanarak iş yapıyoruz. Bu projeler geleceği olan, iyi projelerdir. Bize burada Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası ortak oldu, şimdi onlarda bize ortak olunca bizi daha da motive etti. Çünkü artık kendinize daha çok güveniyor; dünya şirketi olarak kendinizi görebiliyorsunuz dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ÇÖPÜN YÜZDE 20’SİNİ İŞLİYORUZ”

Davut Doğan yaptıkları yatırımların sonucunda bugün Türkiye’de üretilen tüm çöplerin yüzde 20’sini işleme kapasitesine ulaştıklarını belirterek; “Örneğin biz şirket olarak Birleşmiş Milletler ile sözleşme imzaladık, burada bize verilen 10 tane talimat var. İçinde yolsuzlukla mücadele ile ilgili maddeler de var. Bunlar bizi çok motive eden şeyler; dünya şirketi olma yolunda ilerlememizi sağlıyor. Şimdi önümüzde Balkan ülkeleri ile ilgileniyoruz; Afrika ülkeleri ile ilgileniyoruz. Avrupa ülkelerinde, Türkî Cumhuriyetlerde ciddi yatırım fırsatları var. Bakanlılığında ciddi çalışmaları var; büyük sitelere çöp dönüşümü yapılması konusunda çalışmaları var. Ama burada hepimize ciddi görevler düşüyor bu konuda. Her bir vatandaş günde 1 kilo çöp üretiyor; 80 milyon vatandaşımız 80 bin ton çöp üretiliyor. Şirket olarak biz bunların yüzde 20’sini işliyoruz; bu çöplerin yüzde 50-60 oranında işlenemeyen çöpler var” dedi.

“HEPİMİZE ÇEVRE KONUSUNDA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Türkiye’de yeni geri dönüşüm konusunda son birkaç yılda bilinç oluştuğuna dikkat çeken Davut Doğan; “Geri Dönüşümden elde edilen maddeleri mobilya sektöründe de kullandıklarına dikkat çeken Davut Doğan; “Geri dönüşüm maddeleri arasında tekstil malzemeleri de ortaya çıkıyor. Bunları kullanmak amacıyla bir tekstil firması ile anlaştık; atık plastik şişelerden bize kumaş üretiyorlar. Bizlerde bu atıklardan elde edilen ürünleri koltuk yapımında kullanmaya başladık. Hepimizin çevre için bir şeyler yapması gerekiyor. Sadece mobilya için yapmıyoruz; yakın zamanda mesela hepimiz için Karbon Ayak izleri hesaplanacak. Sizin ki nedir, benimki nedir? Şirketlerde araçlarda nedir, bunların hepsi hesaplanacak. Bu sebeple hepimizin karbon Ayak izlerini sıfırlamamız gerekiyor. Hepimize bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Afrika’da Senegal’de lojistik merkezi inşa etmiştik. Afrika’da ciddi fırsatlar var;  oradaki çalışmamızı da başarıyla tamamladık. Şimdi Hollanda ile tekrar anlaşarak Kenya gibi ülkelerde çalışma yürüteceğiz. Oralarda yeterince bu bilinç yok; bizim ülkemizde de yeni yeni bir bilinç oluştu kabul ederseniz. Bu girişimlerimizle, tesislerimizle temiz enerjiye, 0 atığa, çevre temizliğine önem veriyoruz. Yaklaşık 32 bin kişilik büyük bir aileyiz holding olarak. Bu ailemizin her bir üyesine bu bilinç ve eğitimlerini veriyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)