KÜLTÜR SANAT

Tarihi Yarımada’da “İlk Hasat” Heyecanı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Merkezi (BAÇEM) ile ortaklaşa gerçekleştirilen "Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor" projesi kapsamında ilk hasat gerçekleştirildi.

29 Ağustos 2022 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) sunularak başarılı olan “Tarihi Alan Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor” isimli proje için imzalar atılmıştı.

EV KADINLARI VE GİRİŞİMCİ GENÇ ÇİFTÇİLERE İSTİHSDAM SAĞLANDI

Proje kapsamında Tarihi Alanda yer alan köylerde yaşayan işsiz ev kadınlarına ve girişimci genç çiftçilere (Alçıtepe ve Seddülbahir Köyleri) istihdam oluşturularak kadınların ekonomik hayatta aktif rol almasının sağlanması, çiftçilerin gelir düzeylerinin artırılması, işsiz gençlerin “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” konusunda sertifikalandırılarak iş olanağı sunulması ve kişi başına düşen gelir seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyordu. 18 ay olarak belirlenen projede yaklaşık 1.521.000 TL. proje bütçesinin 760.000 TL.’si GMKA tarafından desteklenmişti.

YETİŞTİRİLEN BİTKİLER ZİYARETÇİLERE SUNULACAK

Tarihi Alan Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor” isimli proje kapsamında yetiştirilen ilk Aromatik ve Tıbbi bitkilerin hasadı gerçekleştirildi. İlk hasat etkinliğine Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğe ilişkin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Alçıtepe Köyü'nde gerçekleştirilen hasat etkinliğinde daha önce dikilen bitki türlerinden zamanı gelen ürünlerin ilk hasadı yapıldı. Proje için Tarihi Alan'da en çok ziyaret edilen köylerden biri olan Alçıtepe Köyü seçildi. Seçilen alanda daha önceden bir kuyu olduğu ve işlevini yitirdiği tespit edilmiş bu sebeple yeni bir kuyu açılma işlemi gerçekleştirilmiştir. Tarihi Alan Şifa Bahçesinde öncelikle zemin çalışmaları yapılmış drenaj hattı çekilmiştir. Alan toplamda 20 adaya bölünmüş ve her bir ada için ayrı damla sulama sistemi uygulanmıştır. Burada yetişen bitkiler hasat edilerek Seddülbahir köyünde inşası devam eden yağhane de bulunan distilasyon makinesi ile yağları çıkartılıp Tarihi Alanı tanıtımı için gelen ziyaretçilere sunulacaktır” bilgisini verdi.

Kaşdemir açıklamalarının devamında; “ İnsanlık tarihi boyunca bitkilerden şifa arayışı sürmüştür. Bu sebep ile farklı amaçlarla kullanılan bu bitkiler, kurutularak, ezilerek, toz haline getirilerek ya da yağı çıkartılarak çeşitli şekillerde de kullanılmıştır. Her bir bitkinin kendine has işlevi vardır. Osmanlı döneminde de bu tür şifalı bitkiler gerek hastalıkların tedavisinde gerek vücut direncini ve bağışıklığı arttırmada önemli rol oynamıştır. Tarihi Alan Şifa Bahçesinde farklı bitki çeşitliliklerine yer verilerek bu önem vurgulanmıştır. Tarihi Alan Şifa Bahçesinde kullanılan bitkilerin neredeyse tamamından yağ elde edilebildiği gibi birçoğunu da kurutarak çay veyahut baharat olarak kullanılabilmektedir" dedi.

(Haber Merkezi)