Yaşlı Kadını Dolandıran Şahısları Jandarma Yakalandı! Yaşlı Kadını Dolandıran Şahısları Jandarma Yakalandı!

Biga Sivil Toplum Platformu’nun 157’ncisi Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş’ın evsahipliğinde Biga Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının paydaşlarından Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur ve Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ceylan da toplantıda yer aldılar. Toplantıda Biga’yı ilgilendiren tarım ve hayvancılık konuları görüşüldü. Yakan biberinin tescil süreci, tarımsal destekler ve TARSİM Sigortası, baraj yatırımları ve mevcut barajların durumu ile TKDK destekleri toplantıda gündeme gelen konular oldu.

Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Biga Sivil Toplum Platformu Genel Sekreteri Arif Ödül, bir önceki toplantı tutanağını okudu. Toplantı sunumlarla devam etti.

BİGA YAKAN BİBERİ TESCİL SÜRECİ DEVAM EDİYOR

‘Biga Yakan Biberi’ coğrafi işaret tescil çalışmaları hakkında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker; “Biga’nın çok önemli bir değeri olan yakan biberi ile ilgili çalışmalara başladık. Tescil süreciyle ilgili Biga Ticaret Borsamız ile çalışıyoruz. Bu süreçte yakan biberinin ayırt edici özelliklerini bilimsel temele dayalı bir şekilde belgelememiz gerekiyor. Coğrafi bir kaynak belirtmek zorundayız. Nerede ve nasıl yetiştirildiğini ortaya koymamız gerekiyor. Üretim metodunu ve kaliteyi garanti etmemiz gerekiyor. Tüm bunlar bitince coğrafi işareti iyi bir pazarlama aracı olarak kullanma şansımız olacak. Bölgenin tanıtımı açısında çok önemli fırsatlar ortaya çıkacak. Çanakkale’nin 15 tane coğrafi işaretli ürünü var. Biga Yakan Biberi, Biga’nın Selvi Köyü’nde 1980 yılından bu yana kendi tohumundan üretilmesi, bu biberi bölgeye ait önemli bir değer haline getirmiştir. Selvi biberi, büyük oranda turşu olarak değerlendirilmekte ve pazarlanmaktadır. Böylece muhafaza süresi uzamakta ve katma değeri yüksek bir ürün haline gelmektedir. Ayrıca bu durum Selvi biberini önemli bir fermantasyon ürünü haline getirmektedir. Fermente ürünlerin içeriğinde yer alan sağlığımıza faydalı bakteriler bu ürünlerin önemini arttırmaktadır. Selvi biberi genotipine ait verim, pomolojik, morfolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi coğrafi işaret tescil yolunda atılması gereken adımların en önemlilerinden bir tanesidir. Bu kapsamda Selvi biberine ait tohumlar genotipi temsil edecek şekilde örnekleme yapılarak toplanmıştır. Selvi biberi, Çanakkale koşullarında farklı bölgelerde yetiştirilerek coğrafi işaret çalışması için gereken veriler toplanmaktadır. Ayrıca çeşit tescilinin yapılması ve virüsler başta olmak üzere çeşitli hastalıklar yönünden incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmaları 2025 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. 2025 yılı Aralık ayından önce de Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

"BAKANLIĞIMIZ 3 YILLIK TARIMSAL PLANLAMA YAPTI"

Biga İlçe Tarım Müdürlüğü adına Müdürü Fevzi Atmaca, tarımsal destekler ve TARSİM konusunda yaptığı konuşmada; “Uzun yıllardır bahsedilen ürün planlaması konusunda 2025 yılında yapılacak uygulamayı paylaşmak istiyorum. Üreticilerin isteği üzerine bakanlığımız 3 yıllık bir tarımsal planlama yaptı. İl ve ilçeler için de üretim planlaması yapıldı. Biga'da bu planlama içine alınan ürünler buğday, arpa, ayçiçeği, kuru soğan, nohut gibi ürünler oldu. Bu ürünleri ekenler temel destek alırken, ikinci bir üretim planlaması desteği alacaklar” dedi.

Biga İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, desteklerle ilgili müdürlüğün gerekli bilgilendirmeleri üreticiler için yaptıklarını ifade etti.

"BARAJLARDAKİ DOLULUK GEÇEN YILIN ALTINDA"

Çanakkale DSİ Müdürlüğü'nden mühendis Yasemin Bostancı bölgemizdeki barajlarla ilgili yaptığı konuşmada; “Genel olarak barajlarımızdaki doluluk oranlarımız geçen yıla göre daha düşük. Bakacak Barajımız 2 yılda bir doluluk oranlarını yakalayıp sulamaya açılabiliyor. Taşoluk Barajı'nda herhangi bir sorun yaşamıyoruz ama onda da doluluk geçen yılın altında. Biga genelinde 7 adet göletimiz var. Doluluk oranlarına baktığımızda yine aynı şekilde yüzde 30'larda seyrediyor. Geçen yıla göre daha iyi diyemiyoruz maalesef. Taşoluk sulamasında ikinci ve üçüncü kısmın inşaatı devam ediyor. İkinci kısmın inşaatının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Taşoluk sulaması inşaatları bitince toplamda 9800 hektar alanı geçecek diye düşünüyoruz. Üçüncü kısım tamamlandığında ise bir belde ve 5 köye hizmet edecek. DSİ olarak ayrıca toplulaştırma yapıyoruz. Vatandaşlarımızın kendi tarlalarına ulaşabilmeleri için yol imkanı sağlıyoruz. Kapalı sistemlerden daha iyi yararlanılabilmesi için çalışıyoruz. Bakacak Barajı'nda ikinci kısım ihale edilmek üzere. Kozçeşme ve Akyaprak göletlerinin sulama sistemleri çok kötü. Bunların proje aşamasındayız. 2025 yılında inşaat ihalesi yapılacaktır muhtemelen. Biga genelinde taşkın ıslahı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Harmanlı ve Bakacak yenileme çalışması planlama aşamasında. Bakacak projesi aslında çok önemli. İki yılda bir sulamaya açtığımız bir yer. Sulama sistemleri yenilenerek kapalı sisteme geçilmesi adına bu sene bir adım atıldı. Planlaması devam ediyor. Akyaprak Göleti'nde ve Kozçeşme Göleti'nde sulama sistemleri yenilenecek” ifadelerini kullandı.

Taşoluk Barajı'nda geçen yılın Aralık ayında yüzde 27 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 12 seviyesinde, Bakacak Barajı'na ise geçen yılın Aralık ayında yüzde 23 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 8 dolayında olduğu öğrenildi.

“İNCELEME SÜRECİ BAŞLIYOR”

Köylerde yapılan toplulaştırma çalışmaları nedeniyle yapılan yolların yarattığı sorunların gündeme gelmesi sonrası konuşan Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı; “Yollarla ilgili soruya cevap vereyim. 1 ay önce bölge müdürümüzle buluştuk, toplantı yaptık. O konuyla ilgili uygulamada yükleniciden kaynaklı sorunlar var. Biz bunun farkındayız. Bununla ilgili bir inceleme süreci başlatılıyor. Bunun bilgisini vereyim. Yakınen takip ediyorum konuyu. Bu tür imalat hatalarının, isterse fiziki gerçekleşmesi yüzde 90’larda olsa bile, varsa sözleşmeye, devletin koyduğu standartlara aykırılık, onlar ilgili firmalardan rücu edilmek suretiyle olması gerektiği şekle dönüştürülecek” dedi.

“ÇİFTÇİLER HALA MAĞDUR”

Toplantı sonunda söz alan Biga Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif Ödül, yaşanan dolu felaketi sonrası yapılan tüm görüşmelere rağmen çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmediğini dile getirdi. Arif Ödül; “Bildiğiniz gibi 12 Eylül Cumartesi günü ilçemiz Biga, yakın tarihinin en büyük dolu felaketini yaşadı. İlçemiz toplam yüzölçümünün 3’te 1’ini dolu vurdu. Ne yazık ki bu üçte birlik kısmın neredeyse tamamı tarım arazilerinden oluşuyordu. 39 köy, 2 beldemizde ekili dikili araziler hasar gördü. Felaketin boyutunu arttıran en büyük neden ise tam da çeltik haşatının başlangıcında olmamızdı. Ürünlerimizin ancak yüzde 5-10’luk küçük bir kısmı henüz biçilmişti. Tamamlanan hasar tespit çalışmalarına göre 540 üretici üzerine kayıtlı 2200 adet parselde yaklaşık 27 bin dekar alanda 200 milyon lirayı geçen büyük bir hasar gerçekleşti. Başımıza gelen dolu felaketi sonrası derhal harekete geçtik. Basın açıklamaları yaptık. Kaymakamımız, belediye başkanlarımız, sivil toplum platformumuz başta olmak üzere tüm halkımız bizlere destek oldu. Kıymetli destekleri için teşekkür ediyorum hepsine. Kendilerine Cumhurbaşkanlığı Afet Acil Ödeneği’nden acil yardım talebinde bulunduk. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları olan çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi için başvuru yaptık. Sulama birliklerine borcu bulunan çiftçimizin borçlarının taksitler halinde ödenmesini istedik. Taleplerimizin hiçbirinin karşılanmadığını üzülerek belirtmek istiyorum. Aynı zamanda TARSİM Sigortası yaptıran çiftçilerimizin hasar ödemeleri hesaplarına yatmasına rağmen kredi borcu bulunan çiftçilerimizin paraları kredi borçları karşılığında rehin alındı. Maalesef hiçbiri paralarını alamadı. Tarımsal üretimde sermaye döngüsü yavaştır. 6-8 ayda bir sermaye döngüsü gerçekleşiyor. Zaten tarımın desteklenmesinin en büyük nedeni bu. Çiftçilerimiz baştan yatırım yapıyorlar, sonra karşılığını alıyorlar. Tarıma vereceğimiz destek bir lütuf değil aslında. Bu olaylar sonucunda böyle tablolarla da karşılaşınca bu platformda bunları dile getirmeyi bir borç biliyoruz. Girişimlerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Çanakkale TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, TKDK destekleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Trakya Kariyer Fuarı hakkında söz alan Biga İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erdal Aydın tarafından bilgilendirme yapıldı.

Toplantıya Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım, Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, Biga UBF Dekanı Prof. Dr. Özgür Topkaya, Biga MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Ertuğrul Bilgücü, Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap, Biga Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kahraman Soydan, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, daire müdür ve amirleri, muhtarlar, davetliler katıldılar.

(Haber: Ahmet Tunç)

Stp17Aralık 02

Stp17Aralık 03

Stp17Aralık 04

Stp17Aralık 05

Stp17Aralık 06

Stp17Aralık 07

Stp17Aralık 08

Stp17Aralık 09

Stp17Aralık 10

Stp17Aralık 11

Stp17Aralık 112

Stp17Aralık 01

Editör: Ahmet Tunç