Çiçekçi esnafı, şans ve bereket getirdiğine inanılan kokina çiçeği için hazırlıklara başladı. 1 yıl boyunca kurutmadan saklanıldığında ev sahibi olunacağına inanılan kokina çiçeği, iki çiçeğin birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yeşil kokina yaprakları arasına 'Silcan' adlı kızıl bir meyvenin bağlanması ile oluşturulan kokina, mutluluk, huzur ve şans ile özdeşleşmiş bir bitki olarak biliniyor. Kökeni Güney Avrupa'ya uzanan bu çiçek, halk arasında 'yılbaşı çiçeği' olarak da biliniyor.

Yılbaşına kısa süre kala tezgahlardaki yerini alan Kokina Çiçeği, Çanakkaleli vatandaşlardan da yoğun talep görüyor. Halk arasında şans, bereket getirdiğine inanılan ve 'yılbaşı çiçeği' olarak da bilinen Kokina Çiçeğinin buketi Çanakkale’de 250 TL’den satılıyor.

“ASLINDA KENDİ, ÇİÇEĞİ DEĞİL”

Biga’da bulunan Hakan Çiçekevi sahibi Hakan Çağan, Kokinanın yılbaşına özel bir çiçek haline geldiğini belirtti. Çağan; “Maki bitki örtüsüne sahip bir coğrafyadayız. Ormanda el değmemiş yerlerden köylüler topluyorlar. Ormanda yetişen dikenli bir bitkinin üzerine kırmızı tomurcuklar bağlanıyor. Aslında kendi çiçeği değil. Sonradan üzerine iplerle bağlanıyor. 5-6 tane bağlayarak toptan satılıyor” dedi.

Meksika’nın Survivor'u Geyikli’de Çekilecek Meksika’nın Survivor'u Geyikli’de Çekilecek

“BİR YIL İÇERİSİNDE SOLMAZSA; EV, ARABA, ÇOCUK..”

Halk arasında ama en çok sosyal medyada yapılan paylaşımlar sonrasında Kokina Çiçeğine son yıllarda ilginin arttığını belirten Hakan Çiçekevi sahibi Hakan Çağan; “İnanışa göre bir yıl içerisinde çiçekleri solmazsa ev, araba, çocuk ne umut ediyorsanız; o dileğiniz yerine geliyor. Organizasyonlarda, süslemelerde, aklınıza her gelebilecek yerde kokinaları kullanıyoruz. Kokina, sosyal medya ile ön plana çıktı. Eskiden çok talep olmuyordu. Yılbaşı yaklaşıyor, bu zaman içerisinde kokina satışlarımız artıyor” dedi.

“İNSANLARIMIZ SEVDİKLERİNE HEDİYE EDİYOR; KENDİLERİNE ALIYORLAR”

Her yeni yılın bir umut taşıdığını, insanların her yeni yıldan beklentileri olduğuna dikkat çeken Hakan Çağan; “Kokina satışları çok iyi gidiyor. İnsanlarımız çok yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Yeni yılda kendilerine şans getireceğine inananlar arkadaşlarına, dostlarına, akrabalarına hediye ediyorlar veya kendi evlerine alıyorlar. Kokina sadece yılbaşında talep görür. Satışlarımız genelde yılbaşından 1 hafta önce hızlanır ve yılbaşından birkaç gün sonra sona erer. Yılın diğer dönemlerinde ise kokina pek istenmez. Normalde yılbaşına yakın taleplerimiz artar ama bu sene talep erken başladı” dedi.

“CÜZİ PARALARLA SEVDİKLERİNİ MUTLU ETMEK İSTİYORLAR”

Hakan Çağan, Kokina Çiçeği fiyatları hakkında da bilgi vererek; “Çanakkale’de bir buket Kokina’nın fiyatı 250 TL’den başlıyor. Zaten fiyatları da makul seviyelerde tutmaya çalışıyoruz. Bu fiyat sadece dükkanlardan alımlarda geçerli; adrese teslimlerde değişiyor. Geçen yıla göre satışlarda artış olduğunu söyleyebilirim. Cüzi bir miktar parayla insanlar birbirlerini ve sevdiklerini mutlu etmeye çalışıyorlar.

“FAZLA BAKIM GEREKTİRMEZ”

Kokina Çiçeğinin dayanıklı bir bitki olduğunu belirten Hakan Çağan; “Kokina dikenli bir bitkidir ve fazla bakım gerektirmez. Tek yapmanız gereken; çiçeği, susuz bir kaba koymak ve aydınlık bir ortamda tutmaktır. Başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Çünkü kokina kolay bozulmayan bir çalı türüdür” dedi.

KOKİNA ÇİÇEĞİNİN EFSANESİ

Halk arasında yayılan efsanesi ile satışların arttığını, bu konuda medyanın da etkisi olduğunu belirten Hakan Çağan; Kokinanın kökeni hakkında “Kokina, Yunan kökenli bir kelimedir ve kırmızı anlamına gelir. Ana yetişme bölgesi Güney Avrupa olan bu bitki, tek bir türden oluşmaz. Yılbaşında satılan Kokina çiçeğini insanlar birbirlerine hediye eder. Hediye etmenin amacı ise mutluluk ve şans getirmesidir. Eğer kokinayı 1 yıl boyunca kurutmadan evinizde saklarsanız, gelecek yıl ev sahibi olacağınıza dair bir inanış var. Gerçekliği bilinmez ama insanlar buna inanmayı seviyor. Bu yüzden her yılbaşında kokina evlerde yerini alır" dedi.

(Haber: Ahmet Tunç)

Editör: Ahmet Tunç