GÜNDEM

STP'de Biga'daki işgücü piyasası görüşüldü

Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur’un dönem başkanlığında toplanan Biga Sivil Toplum Platformu 156’ncı toplantısını gerçekleştirdi. Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün toplantıya katılamazken, Ankara’da dolu felaketinde zarar gören çiftçiler için görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur’un dönem başkanlığında toplanan Biga Sivil Toplum Platformu 156’ncı toplantısını gerçekleştirdi. Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün toplantıya katılamazken, Ankara’da dolu felaketinde zarar gören çiftçiler için görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

Biga Sivil Toplum Platformu paydaşları adına Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur ve Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı İsmail Özer toplantı hazirunu olarak toplantıda yerlerini aldılar.

Toplantıya Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Kaymakam Adayı Onur İnce, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Biga Belediye Başkan Vekili Ergun Liman, Biga İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, İşkur Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, İşkur Biga İlçe Müdürü Emrullah Narin, Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap, Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

Biga Sivil Toplum Platformu Toplantısı’nın 156’ncısını dönem başkanı İbrahim Mutur açtı. Saygı Duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı sonrası başlayan toplantının başında bir önceki dönem sekreteri Arif Ödül tarafından bir önceki toplantının raporu okundu. Toplantıda İşkur hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap gündem içi konuşma gerçekleştirdi. Ayrıca Çanspor’un Biga İlyas Bayram Stadyumu’nda karşılaşma yapma isteğine karşın Bigaspor Başkanı Levent Şahin tepki gösterdi. Toplantının sonunda Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı söz alarak katılımcılara hitap etti.

“HASSASİYETLE TAKİP EDİLİYOR”

Biga Sivil Toplum Platformu’nun 156’ncısının dönem başkanı olan Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur; “Bir önceki toplantıda alınan kararları okuduk. Sonuçlanan veya sonuçlanmayan… İlgili kurum ve kuruluşlarca bu kararların hassasiyetle takip edildiğinin altını çiziyorum. Bu anlamda Ziraat Odası Başkanımız Güray Ergün bey bir önceki toplantıda alınan kararların takibi nedeniyle aramızda yok. Ankara’da birtakım girişimlerde bulunmak için kendisi orada. Selamlarını ileteyim. Geldiklerinde de sonuçlarını bizlerle paylaşacaklar” ifadelerini kullandı.

İşkur Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz ve İşkur Biga İlçe Müdürü Emrullah Narin; toplantıda İşkur’la ilgili istatistiklere yer verirken, kurumun çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulundular. Ardından Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap, salondaki misafirlere hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

KENT KONSEYLERİNİN ÇALIŞMA ŞEKLİNİ ANLATTI

Kent konseylerinin önemine değinen Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap; “Kent Konseyi, 146 delegesiyle derneklerin ve kurum temsilcilerinin çatı kuruluşu olarak yalnızca bir kurum değil, şehri oluşturan tüm bireylerin ortak karar alma süreçlerine katılabildiği, fikirlerini özgürce ifade edebildiği ve toplumsal sorunlara çözüm önerileri sunabildiği önemli bir kuruluştur. Kent konseyleri, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler ve vatandaşlar arasında iş birliği ve dayanışma ortamı oluşturur. Kentin geleceği, sadece kurumların değil, tüm toplumu temsil eden farklı kesimlerin görüşleri ile şekillendirilmelidir. Ki bu noktada kent konseyleri kurumlar ve vatandaşlar arasında köprü görevi görmektedir. Şehirler giderek büyürken, bu süreç beraberinde çeşitli zorluklar da getirmektedir. Bu sorunların çözümünde kaymakamlık ve belediyemize yardımcı olunmalıdır. Yine kent konseyleri bu noktada sürece dahil olur. Kent Konseyleri aynı zamanda şehrimizin kültürel ve tarihi değerlerinin korunmasında da önemli rol oynar. Bu değerlerin yaşatılması hem turizm hem de toplumsal belleğimiz açısından büyük önem taşır. Ki, bizler de bu alanda hayata geçireceğimiz projelerimizin çalışmalarını yürütmekteyiz. Kent konseyleri kentin tüm dinamiklerinin kent yaşamına katılmalarını sağlar. Bu alandaki çalışmaları ile bir vatandaşlık bilinci ve şehirle bağ kurma konusunda önemli roller üstlenir. Kadın meclisi, gençlik meclisi gibi meclisler kurar ve ayrım yapmadan tüm grupların, tüm vatandaşların kent yaşamına aktif katılımını sağlamaya dönük çalışmalar yapar. Bizler yeni kent konseyi yönetimi olarak, kent konseylerinin yukarıda zikrettiğim görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak hareket ediyor ve projelerimizi geliştiriyoruz. Bu bağlamda bizleri buraya davet eden kıymetli esnaf odamız başkanlığında STP yönetimine, kıymetli haziruna hürmetlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAM KAYABAŞI İŞGÜCÜ PİYASASI İLE İLGİLİ KONUŞTU

Son sözü alan Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı; “Ben buraya geleli 3 ay oldu. Bu sürede ilk defa bir ilçede bir sivil toplum hareketinin bu kadar kuvvetli olduğu, kurumsal olduğu bir yerde daha önce çalışmamıştım. Daha önceki çalıştığım yerlerde de sivil toplum kuruluşları vardı. Aktif faaliyetleri vardı ama böyle bir platform çerçevesinde, kurumsal, Biga’nın meselelerine bu kadar duyarlı olan bir yapıyı ilk defa gördüm. Bu konuda emeği geçen herkese şükranlarımı iletiyorum. Müdürlerimiz işgücü istihdamıyla ilgili Biga özelinde çok kıymetli bilgiler verdiler. Bu konuda biz de konunun takipçisi olacağız. Genelde ilçelerde kaymakamlar iş bulamadığı için kapısı çalınır. Biga’da tam tersi. Genelde işverenlerimiz geliyor; ‘Nitelikli işgücümüz olsa, biz de daha fazla kitleye hitap etsek’ diyorlar. İşverenlerimizden ciddi talep var. Biz de bu doğrultuda hem İşkur müdürlüğümüz, hem milli eğitim müdürlüğümüz hem de sivil toplum kuruluşlarımızla çok yakın temasta çalışıyoruz. Özellikle sanayi iş koluna nitelikli işgücü yetiştirmek adına iki teknik lisemizin de çok ciddi üretimleri var. Hem İçdaş hem de Ayşe Doğan teknik lisemiz, lisede okurken bile iş bulacak konumda ciddi bir eğitim tedrisatına geçiyorlar arkadaşlarımız. Liseden mezun olurken, henüz üniversiteye başlamadan bile işlerinin hazır olduğunu görüyoruz. Bizim için sevindirici bu. Yeterli mi. Tabiki değil. Milli Eğitim Müdürümüz ve Ticaret Odası Başkanımızla birlikte tematik lise noktasında bir protokol çalışması yapmıştık. Bunu bakanlığımıza da ilettik. Bakanlık yetkililerimiz de bu konuyu doğrudan sahiplenerek kendi uhdelerine aldılar. Süreci de yakından takip ederek işgücü ihtiyacı olan sektörlerimize tematik yaklaşarak evlatlarımızı geleceğe hazır hale getirip, onların iş arama problemlerini daha lisedeyken bertaraf etme noktasında bir çabamız var. İnşallah kısa sürede de bu bağlamda netice alacağımızı ümit ediyorum. Bir diğer konu da dolu felaketinden etkilene çiftçilerimize tekrardan geçmiş olsun diliyorum. Olayın ilk dakikalarından itibaren tüm birimlerimizle birlikte ciddi bir tespit çalışması yaptık. Bu çalışmayı sonuçlandırdık. Tutanaklarımızı tuttuk. İlgili kurumlarımızla yazışmalarımızı yaptık. Takip ediyoruz. Ankara’da devlet büyüklerimiz zaten bu konuyu yakından takip ediyorlar” şeklinde konuştu.

Biga Sivil Toplum Platformu’nun 156’ncısı sona ererken; 157’inci toplantının 17 Aralık Salı günü Biga Ticaret Borsası evsahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verildi.

(Haber: Ahmet Tunç)