Koronavirüs pek çok sektörde uygulamaları değiştirdi. Bu sektörlerden biri de sigorta sektörü oldu. Sigortacılıkta dijital dönüşüm de başladı.

Uğur Mumcu Caddesi’nde Kızılay Biga Şubesi üstünde yer alan Tarhan Sigorta Aracılık Hizmetleri’nde sektörle ilgili bilgi almak için Bülent Canberk Tarhan ile buluştuk. Baba mesleği sigortacılığı 16 yıldır sürdüren Tarhan, koronavirüs sonrası sigortacılıkta da başlayan dijital dönüşümle ilgili sorularımızı yanıtladı.

“Dijital dönüşüm önemli ama yine de yaşadığınız yerdeki acentelerin dijital imkanlarından yararlanın” uyarısında bulunan Tarhan, Medya Lokum okurlarını bilgilendirdi.

"Kadın olmak zor ama..." "Kadın olmak zor ama..."

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM VAR AMA…”

Yaşadığımız bu süreçte hem poliçe satışı ve yenilemesinin hem de satış sonrası hizmetlerin uzaktan erişimle sorunsuz bir biçimde yönetilebildiğini belirten Tarhan, artık farklı bir sürece girileceğini ve dijital satış kanalı üzerinden poliçe satışlarının arttığını söylüyor ve ekliyor: “Salgınla beraber pek çok hizmeti online ortamda almaya başladık. Söz konusu sigorta olunca önceleri yüz yüze yapılan görüşmeler de online ortama taşındı. Pek çok ihtiyaç artık web üzerinden halledilirken sigorta ihtiyaçları ve bu konudaki gereksinimler de artık online mecralarda gideriliyor. Elbette sigorta şirketleri de bu değişime ayak uydurarak bugüne kadar kısıtlı olan dijital ortamda satışa sunulmuş ürün yelpazesini genişleteceklerdir. Bu dönemde kullanımının ciddi arttığını tespit ettiğimiz online doktor hizmeti gibi satış sonrası hizmetlerde de online ve dijital desteklerin artık her poliçeye entegre edildiğine şahit olacağız. Biz de Tarhan Sigorta olarak müşterilerimizin dijitalleşmeye uyumunu kolaylaştıracak adımlar attık.” “YAŞADIĞINIZ YERDEKİ ACENTELERDEN YAPIN…”

Dijital dönüşümle ilgili uyarıda bulunmayı da ihmal etmeyen Canberk Tarhan; “Gelişen teknoloji ile birlikte insanlar bilgisayar başında ya da telefondan araçlarına, konutuna, işyerine sigorta poliçesi düzenleyebiliyor. Ancak biz sigorta acenteleri olarak sigorta poliçesinin bulunulan bölgedeki acenteler kanalı ile satın alınmasını öneriyoruz. Çünkü telefon, internet ve banka kanalı ile yapılan satışlarda müşteriler herhangi bir hasar anında muhatap bulmada zorlanıyorlar. Ancak sigorta acentelerinin telefonları her daim açık ve istediğiniz zaman ulaşıp her türlü bilgiyi ve desteği size sunmak için hazır bekliyorlar. O nedenle ‘sigorta poliçesi acenteden alınır’ diyoruz. Biz de Tarhan Sigorta olarak dijital dönüşüme uyum sağlamak ve müşterilerimizin evlerinden de sigortacılık işlemlerine rahatlıkla ulaşabilmeleri için adımlar attık. İnternet adresimiz üzerinden online poliçe satışına başladık. Whatsapp hattımız üzerinden müşterilerimize anında ve hızlı bir şekilde trafik kasko ve dask teklifleri sunabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI

Başlangıcı da halkımızın “Zorunlu Trafik Sigortası” olarak bildiği “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” olan ürün hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tabi konu aslına bakarsınız geniş ve detaylı, ancak çok kafa karıştırmayacak bir şekilde anlatmak isterim. Türkiye’de 23 milyon kadar kayıtlı motorlu araç var, ancak sadece 18 milyona yakın araç sigortalı. Trafik sigortanız sizi her durumda ve limitsiz korumaz. Bu nedenle de ‘trafik sigortam var nasıl olsa’ diye rahat olmamalı hiç kimse. Poliçenizin limitlerini ve kapsamını bilmeniz gerekiyor.

Bu limitler ve bu limitlerin neyi kapsayıp kapsamadığı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Motorlu aracınızla karayolunda yapmış olduğunuz bir kazada, karşı tarafa verdiğiniz ve sorumlu olduğunuz maddi hasarı ve değer kaybını bir araca zarar vermişseniz 41.000 TL’ye kadar, kaza başına toplam 82.000 TL’ye kadar, (Yani birden çok araca veya yok kenarındaki banket, direk veya binaya verilen toplam zarar), zarar gören üçüncü kişilerin bakıcı giderleri 410.000 TL’ye kadar, (Tedavi giderlerinin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır) Kaza sonucu Sürekli Sakat Kalan üçüncü kişiye veya ölen kişinin destekten yoksun kalanlarına, kişi başı 410.000 TL’ye kadar Kaza başına hususi oto kullanıcısı iseniz 2.050.000 TL, otobüs kullanıcısı iseniz 4.100.000 TL’ye kadar kapsamaktadır. Ülkemizdeki araçların değerini düşündüğünüzde, özellikle maddi hasarlarda daha yüksek ihtimalle, bazı özel durumlarda ise bedeni zararlarda trafik sigortanızın tazminat limiti hasarı karşılamaya yetmeyebilir. Yetmediği durumda da zarar gören taraf için, kalan kısmı sizden hukuki yollarla tahsil etme imkânı doğar. Bu duruma düşmemek için kasko sigortanız varsa yeterli miktarda ihtiyari mali mesuliyet sigortası ek teminatı alma ya da kasko poliçenizdeki teminatı “sınırsız” olarak düzenletmek sizin yararınıza olacaktır. NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Trafik sigortası hangi durumlarda tazminatı üçüncü şahıslara ödeyip size rücu eder?

Ehliyetiniz yoksa veya yetersizse, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir. Trafikte ağır kusur işlemişseniz, yani bilerek ters yöne girmiş veya kırmızı ışıkta geçmişseniz. (Bu durumda kasti olarak ağır kusur işlendiğinin sürücü tarafından itirafı veya mahkeme tarafından tespiti gerekecektir.) Hususi araçsanız 0.50 promil, diğer araçlarda 0.21 promil üstü alkol almışsanız, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir. Yetkisiz taşıma yapıyorsanız, yani; taşıma belgenizin dışında yolcu taşıyorsanız, aracınızın istiap haddinden fazla yolcu taşıyorsanız, tehlikeli madde taşıma belgeniz yokken taşıyorsanız, ödenen tazminat size rücu edilir. Kaza yaptığınız yeri sebepsiz terk ederseniz, ödenen tazminat size rücu edilebilir.

Nelere dikkat etmemiz lazım?

Öncelikle ve mutlaka zorunlu trafik sigortanızı tabii ki yaptırmalısınız. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız. Karayolu dışında trafik sigortanızın geçerli olmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Ayrıca kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz. Ölümlü ve yaralanmalı bir kaza değilse yanınızda muhakkak Kaza Tespit Tutanağını bulundurmalısınız.

(Röportaj: Ahmet Tunç)

Editör: TE Bilisim