EKONOMİ

Özkurnaz: “Yolun sonu görünüyor!”

Çanakkale’de üretim yapan süt sanayicileri ile bir araya gelen Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, 17 lira olması beklenirken 15 TL’ye gerileyen süt fiyatlarının üreticileri büyük hayal kırıklığına uğrattığını belirterek “Bu durum hem et hem de süt üretiminin azalmasına neden olacaktır. Üreticimiz perişan durumda. Bu gidişle yolun sonu görünüyor!” dedi.

Çanakkale Olay Gazetesi'nden Hadiye Ayşe İrim'in haberine göre; Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt fiyatlarının Konya, Denizli, Aydın, İzmir, Balıkesir ve daha pek çok bölgede 1 Ağustos tarihinden itibaren 1 TL gerileyerek 15 liraya düşürülmesinin süt hayvancılığı yapan çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.

Kaanlar Süt Ürünleri, Yelken Süt Ürünleri, Tahsildaroğlu Süt Ürünleri, Özsoylar Süt Ürünleri, Eceabat Süt Ürünleri, Tek Süt ve Ak Gıda Süt Ürünleri firmalarının temsilcisi olan sanayiciler ile bir araya gelen Başkan Özkurnaz, sektördeki maliyet artışlarının gün geçtikçe arttığının da altını çizerek, üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti. Özkurnaz, özellikle zorlu şartlar altında üretim yapan çiftçilerin kârlı bir üretim döngüsü içinde olmasının ülkenin geleceği için vazgeçilemez bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Özkurnaz “Üreticimiz süt fiyatının 17 lira olmasını beklerken, 15 liraya geriledi. Bu durum üreticimizde büyük hayal kırıklığı yarattı. Konya, Denizli, Aydın, İzmir, Balıkesir ve daha pek çok bölgede 1 Ağustos tarihinden itibaren 1 TL gerileyerek 15 liraya düşürülmesi süt sanayicilerini de mağdur etmiştir. Bu durum, zaten zor durumda olan çiftçilerimizi iyice çıkmaza sokacaktır. Süt hayvancılığı yapan çiftçilerimiz dişi materyallerin kesimine daha çok yoğunlaşacaktır. Bu da hayvan kesimlerinin hızlanmasına neden olur. Akabinde hem et hem de süt üretiminde büyük azalmalar meydana gelecektir. Üreticimiz perişan durumda. Bu gidişle yolun sonu görünüyor!” diye konuştu.

“Çözümsüz kalan çiftçi hayvanlarını kestirerek üretimden çıkıyor”

Çiğ sütün maliyetindeki artışın ilgili tüm kesimlerce bilinmesine rağmen, yapılan uyarılar ve hem bilimsel hem de çiftçilik gerçekleri göz ardı edilerek maliyetin altında ya da sınırında satış yapabilen üreticilerin, hayvanlarını kestirerek üretimden çıktıklarını vurgulayan Özkurnaz, bu durumun birbirinden ayrılması imkânsız iki üretim kolu olan süt ve et üretimini baltaladığını da ayrıca vurguladı.

“Ulusal Süt Konseyi’nin çözüm ürettiğini duyan olmadı”

Bir an önce üreticiler lehine süt fiyatlarının arttırılması gerektiğini söyleyen Özkurnaz “Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda ne düşündüğü merak konusu. Konseyin bu konuda nasıl bir çalışma yaptığı hâlâ duyulmadı. Üretici ve sanayici mağdur olurken, bu konuda kayıtsız kalmak ülke hayvancılığını yokuşa sürmektir.” dedi.

(Haber Merkezi)