EKONOMİ

“Olağanüstü bir durum yaşıyoruz!”

Halil Öncü’nün ve canlı yayın katılanların sorularını cevaplayan Başkan Armağan Aydeğer, olağanüstü bir durumdan geçtiklerini ve durumu en az zararla atlatmak adına çalıştıklarını söyleyerek “Evde kal Türkiye, evde kal Çanakkale diyoruz. Ancak evde kalmak için herkesin elindeki imkanlarının da güçlü olması gerekiyor. Keyfi olarak dışarıda olan kısım mutlaka evde kalsın. Ama üretmek ve hayatta kalmak için de işlerimizin başında da olmak zorundayız” dedi.

SORUNLARI EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZEBİLİRİZ!

Başkan Armağan Aydeğer yaptığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Mevcut  olağanüstü ekonomik kriz ile ile ilgili tüm sektörün odaklandığı 3 temel konu var. 1. Konu mevcut kredi ödemelerinin asgari 1 yıl süre ile ertelenmesi; bu durum ile ilgili başta devlet bankalarımız çeşitli programlar açıkladılar, ardından özel bankalar geldi. Burada mevcut sorun bankaların ertelemeleri kısa tutması veya ertelemeye bağlı faizi 3 veya 6 ay sonunda tahsil etmek istemesi, ertelenen ana paranın 3 veya 6 ay sonrasına tahsil edilmek istenmesi. Halbuki beklenen bu ertelemelerin mevcut vadenin ucuna eklenmesi, ertelemeye bağlı faizin minimum seviyeye yayılmasıdır. Yaşandığı üzere İşletmeler zaten bu süreçte hiçbir gelirleri yok. 2. konu mevcut ödemelerin ve sabit giderlerin karşılanması için  uygun koşullarda 1 yıl ödemesiz uzun vadeli kredi desteği; bu konuda açıklanan kgf destekli krediler mevcut, 6 ay ödemesiz 36 vadeli, %7,5 oranı ile. Burada yaşanan zorluk yerel banka şubelerinde maalesef limit olmaması, açılan limitlerin hemen kapanması, bu nedenle büyük çoğunluk bu kredilere henüz ulaşamadı  3. konu mevcut personelin  korunması için desteklenmesi hususunda İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması olabildiğince hızlı olarak devreye alındı, mevcut 3 yılda 450 gün ve son 4 ayda 60 gün çalışma şartı değişikliği ile şartlar bir nebze kolaylaştırıldı ama hala bu şartları da sağlayamayan personeller ile ilgili mağduriyetleri söz konusu. Bunun dışında Asgari ücret destekleri devam ediyor. Avans geri ödemeleri ile ilgili Bakanlığımız bir açıklama yapmıştı. Özellikle yurt dışı operatörlerin ve yurt içindeki tur operatörlerin yapmış oldukları erken rezervasyon ödemelerinin geri iadesi ile ilgili bir kredi desteği var ama burada biz oteller bunun için doğal olarak ayrıca faiz ödemek istemiyorlar. Zaten almışlar bu parayı, yatırıma çevirmişler. Kış dönemi yapmış oldukları harcamaları gerçekleştirmişler. Sonuçta bu para tükenmiş. Ama bunun geri ödemesi için ayrıca bir faiz ödemesi hususu söz konusu. Burada bu sorunları el birliği ile çözebiliriz. Bu nedenle de hepimiz sabırlı ve elbirliği ile buradaki var olan destekler ile en iyisini yapmak için gayret göstereceğiz”

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer konuşmasına şöyle devam etti; “Hepimiz aynı gemideyiz. Dolayısı ile bu gemide bir sıkıntı yarsa hep birlikte aynı sıkıntıyı yaşayacağız. Bir bütün olarak aynı durumlarla karşı karşıya olduğumuz için hepimiz mevcut krizi sakin bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek için mücadele ediyoruz. Tabii ki umutluyuz. Yarına karşı her şeyin daha iyi olacağını umut ediyoruz. Tabii ki olağanüstü bugüne değin yaşanmamış bir kriz ile karşı kaşıya olduğumuzu da unutmuyoruz.”

İLİMİZİN OTORİTELERİ İLE SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ!

“Biz ilimizin gerekli kurum ve kuruluşları ile özellikle Çanakkale Valiliğimiz ile sürekli olarak bir koordinasyon ve diyalog içindeyiz. Çanakkale’mizde  iki tane pandemi hastanemiz var. Bir tanesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi. Bir diğeri de Çan Devlet Hastanesi. ÇOMÜ Üniversite Hastanesi  ile sürekli diyalog içindeyiz. Buradaki hastanelerimizin ihtiyaçları çerçevesinde görüşmeler yürütüyoruz. Arkadaşlarımız ile yapabileceğimiz desteklerimizi sağlamaya çalışıyoruz. İlimizin ana otoriteleri ile yapmış olduğumuz temaslarda her zaman her noktada desteklerimizi esirgemiyoruz”

“DERNEK ÜYESİ TESİSLERİMİZ DEVLETİMİZİN EMRİNDEDİR”

 İhtiyaç olması halinde ÇATOD üyesi tesislerin ve bölgedeki diğer tesislerin devletin emrinde olduğunun altını çizen Armağan Aydeğer; “Otellerin sağlık çalışanlarına tahsis edilmesi konusunda her an hazırız. Yani şöyle, burada da ifade ettiğim gibi bununla ilgili çalışmalarımız zaten ilimizin Valiliği ile ve ilgili kurumlarıyla sürekli yakın temas halinde devam ediyor. Bununla ilgili olan bütün tesislerimiz hem derneğimize üye olan tesislerimiz hem bölgedeki diğer tesislerimiz devletimizin emrindedir ve hizmetindedir. Dolayısıyla, burada ihtiyaç dahilinde her ne gerekiyorsa buradaki tesislerimizde hiçbir şekilde fedakarlıktan bir gram geri durmayacaktır. Bunu herkes bu şekilde bilebilir. Çanakkale içerisinde de bir çok sivil toplum kuruluşu bu kapsamda ilgili çalışmalar yürütüyor. Derneğimiz ve derneğimizdeki tüm üyelerimiz sağlık çalışanlarımızın desteklenmesiyle ilgili başta koordinasyonun merkezi Çanakkale Valiliğimiz ile ve  üniversite hastanemiz yakın bir temas halindeyiz. Süreç içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlara bağlı olarak desteklerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Bunu 17 Mart tarihinden itibaren yapıyoruz. Bu konuşmaların çok öncesinde, uzun süredir desteklerimizi devam ettiriyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)