Çanakkale Köprüsünün yapımı devam ederken; tartışmalar yeniden alevlendi. Son 15 günde peşpeşe köşe yazarlarının “Kazık” olarak nitelendirdiği, yapımından da Binali Yıldırım’ın sorumlu tutulduğu Çanakkale köprüsü’nü savunmak ise ihaleyi alan konsorsiyuma düştü. Araç başına 15 Euro + KDV alınacağı açıklanan köprüye 45 bin araç geçiş garantisi verilmesi de “Kazık” diyenlerin elini güçlendiriyor.
“ÇANAKKALE BOĞAZI’NDAN GÜNDE KAÇ ARAÇ GEÇİYOR” SORUSU!
Çanakkale Köprüsünün ihalesi yapıldı, temeli atıldı, inşaatı sürüyor. Bu saatten sonra ise geri adım atılmasının imkanı da yok. İhaleyi alan konsorsiyum inşaatı 1 yıl erkenden bitirerek 1 yıl boyunca fazladan araç geçiş garantisi alarak kar edecek. Köprünün ise devlete, dolayısıyla vatandaşa getireceği yük için ise ilk kez ihaleyi alan konsorsiyum net bir açıklama yaparak köprünün maliyetini, günlük aldıkları araç geçiş garantisini açıkladılar. Geriye ise Çanakkale Boğazı’ndan günde kaç araç geçtiği sorusunun cevabı kalıyor.
GESTAŞ GÜNDE 12BİN 431 ARAÇ TAŞIYORMUŞ!
“Köprü yatırımı rantabl mı? Karlı bir yatırım mı olacak” sorularının cevapları ise GESTAŞ’ın bir yılda ve günde kaç araç taşıdığıyla doğru orantılı bir soruydu. Bugüne kadar GESTAŞ günde kaç yolcu taşıdığını, kaç aracı boğazdan karşı karşıya geçirdiğini ise hiç açıklamadı. GESTAŞ’ın yıllık yolcu ve araç taşıma rakamlarını ise İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren açıkladı.
Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren'in aktardığı GESTAŞ'ın verilerine göre 2017 yılında 4.223.592 araç bu vapurları kullandı. 2018 yılında bu rakam 4.185.053 olarak gerçekleşti. 2019 yılında 4.537.338'e yükseldi. 2020 yılının ilk altı ayında 1.447.535'te kaldı.
KÖPRÜYÜ KULLANMAYACAK BOZCAADA, GÖKÇEADA İLE AVŞA-MARMARA ADALARI DAHİL
Köprü ile ilgili yazı yazan Gazeteci İsmail Saymaz; "İl Genel Meclis Başkanı araç geçiş rakamlarını paylaşırken; bugün yapımı devam eden köprüyü kullanma imkanı olmayan adalara giden araçların da bu rakama dahil edildiğine dikkat çekti. Göğüsgeren; “Bu rakamlara Çanakkale 1915 Köprüsü'nü hiç kullanmayacak olan Bozcaada ve Gökçeada ile Avşa-Marmara adası yolcuları da dahil. Geçen yıl Çanakkale Boğazı'nı vapurla geçen araç sayısını 365 güne bölersek; günde12.431 araca denk ediyor. Günlük 45 binlik araç garantisi vermek hangi hesaba ve mantığa dayanıyor, anlamak mümkün değil. İstanbul Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden sonra… Sükseli bir kazık daha bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.
BOĞAZ TRAFİĞİNİN 4 KATI ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ VERİLDİ
İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren’in açıklamalarından günlük araç geçişinin 12 bin 431 olduğu, bu rakamlardan adalara giden araçlar çıkartıldığında ise sadece Boğaz’dan geçişin bile günlük 5-6 bin seviyelerine gerileyeceği tahmin ediliyor. Yaz sezonunda özellikle Bozcaada ve Gökçeada’ya tatilciler genellikle araçları ile giderken, günü birlik tatilcilerinin sayıları bile bazı on bini bulabiliyor. Öte yandan GESTAŞ’ın ortalama günlük 12 bin 431 araç taşıması, köprüye ise günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmesi arasında 4 kata yakın fark bulunması da dikkat çekiyor.
Editör: TE Bilisim