Bakan Karaismailoğlu, "Mudanya Bulvarı Hızlı Tren Üstyapı Şantiyesi"nde saha incelemesinin ardından yaptığı konuşmada, tüm şehirlerde olduğu gibi Bursa'yı da dünyayla ulaşımın her modunda bağlamak için ciddi planlamalar yaptıklarını söyledi.
Proje, iki yılda tamamlanacak. Hattı, yılda 30 milyon yolcu kullanacak. 59 milyon ton yük hızlı ve konforlu şekilde taşınacak.
Biga TSO Başkanı Şadan Doğan'ın gündeminde olan Biga-Bandırma demiryolu ise henüz sürecin çok başında. Biga ve Çanakkale için demiryolunun önemi raporlara da yansıdı. 2021 yılında da Biga’ya demiryolu gelmesi için çalışmalarını sürdüren Şadan Doğan yönetimindeki Biga TSO, demiryolu konusunda hem Ulaştırma Bakanlığı'na hem de Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na yazılı başvurularda bulundu. 11 Mart 2021 tarihinde Bakanlığa raylı sistem hakkında görüşlerini ileten Biga TSO yönetimi; Biga-Bandırma arasında yapılacak olan raylı sistemin il genelinde bulunan tüm OSB ve işletmelere büyük maliyet avantajı sağlayacağına dikkat çekmişti.
Ocak ayı meclis toplantısında Biga TSO faaliyetlerini değerlendiren Şadan Doğan; Çanakkale’nin özellikle Biga’nın uzun zamandır gündeminde olan demiryolu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile görüşmelerine devam ettiklerini söyledi. Demiryolu ile ilgili Şadan Doğan; “Demiryolu projesi üzerindeyiz. Sayın grup başkanvekilimizle de görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç bu. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi görünüyordu, demiryolu da hayal gibi de görünse çalışmalarımıza başlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Bursa'nın ulaşım ağını kuvvetlendirecek her projenin öneminin farkında olduklarını belirten Karaismailoğlu, "13 milyarı Yap-İşlet-Devret kapsamında olmak üzere, Bursa'ya son 20 yılda sadece ulaşım ve iletişim alanında yaptığımız yatırım miktarı, yaklaşık 29,5 milyar liradır. Bursa'nın 2003'te 194 kilometre bölünmüş yolu vardı, 600 kilometreye ulaştırdık. Projeyi 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Hızlı tren projesi tamamlandığında 2024-2050 yılları arasındaki 26 yıllık projeksiyonda, zamandan 4,3 milyar lira, kara yolu bakım ve işletmesinden 585 milyon lira, hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti, biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kirliliği gibi dışsal faydalardan 10,5 milyar lira olmak üzere, toplam ekonomik tasarruf 15,4 milyar lira olacak" diye konuştu.
(Haber: Ahmet Tunç)