EKONOMİ

İş dünyası dertli: Sorun ekonomi...

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan'ın yönettiği oturumda meslek komitelerinin başkan ve temsilcileri yürüttükleri çalışmaları meclis üyeleriyle ve kamuoyuyla paylaştılar. İş dünyasının genel sıkıntılarını hammadde maliyetleri, kur hareketliliği, finansman yetersizliği, yüksek enflasyon, kredi faizlerinin yüksekliği, koronavirüs ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlar oluşturdu.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nın ardından Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'na geçildi. Biga TSO Başkanı Şadan Doğan'ın yönettiği oturumda meslek komitelerinin başkan ve temsilcileri yürüttükleri çalışmaları meclis üyeleriyle ve kamuoyuyla paylaştılar. Biga TSO bünyesinde 9 meslek komitesi bulunuyor.

Diğer İmalat Sanayi ve Madencilik başlıklı 2 No'lu Meslek Komitesi adına kürsüye çıkan komite üyesi Metin Mutlu; "Başta ülkemiz olmak üzere küresel piyasalarda da artan en büyük üretim girdilerimizden elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki son fiyat artışları ile hammadde girdilerindeki artışlar ve yeni yıl zamlarıyla birlikte değerlendirildiğinde bütçe dengesini bozan, rekabet etme şansını, sağlıklı fiyatlandırmayı ve öngörülebilirliği çok zorlaştıran bir sürece sanayicilerimizi sürüklemektedir. Birçok işletme sermaye yetersizliği yaşamaya başladı. Yüksek orandaki faizlerle kredi almak hem çok maliyetli hem de temini imkansız bir hal aldı. Pandemi döneminde dünya pazarlarında yakalanan rekabetçi olma ve yenilenen pazarlardan pay alma şansını kaybetmemiz gerekiyor. Maliyetleri olağanüstü artan başta küçük işletmeler olmak üzere çoğunluk küçülme ve istihdam azaltma riski ile karşı karşıya. Benzer sebeple talebin azalması zincirleme şekilde üreticiye olumsuz yansıyor. Sektörümüzün yaşadığı bu sıkıntıların giderilmesi adına gerekli çalışmalara başladık" ifadelerini kullandı.

İnşaat, İnşaat Malzemeleri Ticareti ve Mühendislik Hizmetleri başlıklı 3 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Emin Doğan ise; "İnşaat maliyetlerindeki artışlar, konut fiyat artışları ve satışlarda yaşanan durgunluk hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörler arasında yer alan inşaat sektörü, gerek yarattığı istihdam gerek büyüklüğü açısından özellikle ülkemizde ekonominin lokomotifi görevini üstleniyor. İnşaat sektörü son zamanlarda önemli sorunlardan birisi olan inşaat malzemeleri fiyatlarındaki aşırı artışların sektörde çok ciddi olumsuz etkilerinin görüldüğü, ayrıca konut satışlarının durma noktasına geldiği, konut satışı durduğu takdirde birçok sektörün bu durumdan olumsuz etkileneceği şeklinde değerlendirmelerde bulunduk" şeklinde konuştu.

Motorlu Araçlar ve Yedekleri, Akaryakıt Ticareti ve Ulaştırma başlıklı 6 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Bıyıklı; "Karabiga kavşağı üzerinde son dönemlerde meydana gelen ve ölümle sonuçlanan trafik kazaları nedeniyle bu kavşağa trafik ışıklarının konulması, Özel Can Hastanesi önündeki trafik ışıklarına numaratör konulması ve EDS hız limitlerinin 50'den 80'e çıkarılmasını Bölge Trafik Müdürlüğü, Biga Belediyesi ve Biga Kaymakamlığı'na ilettik" dedi.

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan da söz alarak; " Bu konular önemli. Biz Ankara'ya bir takım ziyaretler için gittik. Karayolları Bölge Müdürümüzü Bursa'da ziyaret ettik. Karabiga kavşağı kesinlikle ışıklandırılacak. Olmamasının sebebi petrol ofisinin orada olması. Kavşakla ilgili bir yapılandırma yapılacak. Bu konu çözüldü. Can Hastanesi'nin oradaki ışıkların eskiden numaralar vardı. Cezaların çoğu da oradan geliyor. Onun da çözülmesi için görüşülüyor" şeklinde konuştu.

Konfeksiyon ve Tekstil Ürünleri Ticareti başlıklı 7 No'lu Meslek Komitesi Başkanı İrfan Çınar; "Gelinlik ve abiye fuarı yapabilir miyiz diye çalışma yaptık. İzmir'de fuara katıldık. Bizim sanayi odasında gelinlik ve abiye satışı yapan üyemiz yok. Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleri de sıcak bakmadı. Olumsuz diye düşünüyorum" dedi.

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ise gelinlik ve abiye fuarı ile ilgili çok talep geldiğini söyleyerek; "Bu konuda bize çok talep geliyor. Hangi odanın üyesi olmaları çok önemli değil. Yapılması genel olarak isteniyor. Sadece gelinlik ya da abiye olmuyor o fuarlarda. Beyaz eşyasından başlayarak genel düşünüp çalışmak geliyor" ifadelerini kullandı.

Konaklama, Lokanta, Finans, Sigorta ve Diğer Hizmetler başlıklı 9 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Servet Bayram; "Pandemi döneminde en çok sıkıntı yaşayan lokanta, restoran, kafe gibi yeme içme faaliyetleriyle ilgilenen üyelerimiz olmuştur. Toparlanma ve normalleşme süreci içine girmeye çalıştığımız bu dönemde sektörlerimizle ilgili çok ciddi kararlar alınması gerekiyor. Bu sektörde faaliyet gösteren binlerce işletmeyi geri dönüşü olmayan çok ciddi bir sıkıntılar beklemektedir. Komite üyelerince sigorta maliyetlerindeki artışlar, fiyat artışları ve satışlarda yaşanan durgunluğu görüştük. Sektörel sorunlar, genel ekonomik sıkıntılar ve pandemi sürecindeki son durumla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kurdaki dalgalanma, yüksek enflasyon, hammadde fiyatlarındaki artış gibi sıkıntıların iç piyasalardaki düzeni alt üst ettiği belirtilerek yaşanan ekonomik durgunluğun tüm sektörlerde olduğu gibi restoran, yiyecek ve içecek sektörünü de olumsuz etkilediği, finansman ve alacak sorunlarının işverenlere olumsuz yansıdığı bildirildi" şeklinde konuştu.

Son sözü alan Başkan Şadan Doğan; "Pandeminin ekonomideki olumsuz etkileri devam ediyor. Savaşın da başlamasıyla bütün ülkelerde sorun yaşanıyor. Ekmek, ekmek çeşitleri için verdiğimiz fiyatlar yeterli değil. Ama daha fazla verme şansımız yok. İnşaat sektöründe de çok ciddi sorunlar var. İnşallah tüm sektörlerdeki sorunlar bir an önce çözülür. Biz komitelerimizden öneriler bekliyoruz. Komite üyelerimizden ne kadar öneri gelirse bizim için o kadar iyi olur" ifadelerini kullandı.

Toplantının son bölümünde kadın girişimciler kurulu üyelerine, basın mensuplarına ve oda çalışanlarına çiçek takdim edildi.

(Haber: Ahmet Tunç)