Ayvacık bölgesinde 5 ekoturizm projesi ile Muharrem Erkek ve Av.Mehmet Altın’a ait ortak arazi için verilen Ekoturizm imar planı değişikliğine itirazların kanunen 60 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekirken sonuçlandırılmamıştı. Temmuz ayında yapılan oylamada ise itirazların sonuçlanmamasına rağmen AK Partili Meclis Başkanı Nejat Önder tarafından yaptırılan 3 oylama ise skandala dönmüştü.
OYLAMA SKANDALINA DÖNÜŞEN DOSYA YİNE MECLİSE GELDİ
İtirazların değerlendirmesinin yasal 60 günlük süre içinde gündeme almayıp değerlendirmeyen İl Genel Meclisi Temmuz ayında gerçekleşen ve tartışmalı üç oylamaya sahne oldu. Yapılan oylamada meclis üyelerinin kaldırdığı oylarla geçen ancak oylama sonuçlarını farklı açıklayan ve imar değişikliğini iptal edilmişti.
Oylamada yaşanan olaylar sonucunda Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, oylamadaki usulsüzlüklerin kamuoyunda şaibeye yol açmaması için tekrar değerlendirilmesi istemi ile meclise dosyayı iade etti.
“60 GÜNLÜK RED GEÇTİ, KAMU KURUMUNA GÜVEN ZEDELENMESİN”
Söz konusu dosyanın görüşmelerine geçildiğinde CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan söz alarak; “Temmuz ayında son oturumunda konu gündeme gelmiş ve oylanmıştır. Toplantıdan sonra tespit ettiğimiz kadarıyla 17 evet – 16 hayır, 1 çekimser oy kullanıldığını gördük. Zaten valilikte üçüncü kez tekrarlanan oylama nedeniyle dosyayı iade etmiştir. Askıda itirazlara neden olunması halinde 60 gün içerisinde itirazların kabulü yada reddi yönünde cevap vermemesi halinde itiraz red edilmiştir şeklinde yargı kararı vardır. Ne yazık ki 60 günlük red süresi geçtiğinden kamu kurumuna güven zedelenmesi söz konusudur. Oylanacak olan dosya ile Ayvacıkta ki 5 dosya meclise sunulmasına rağmen Haziran ayında dosyalar gündeme getirilmediğinden 60 günlük süre geçmiştir. Şu an bu itirazlar hukuka uygunluk teşkil etmiyor ancak maalesef bu durumu tekrar görüşüyoruz. Kullanılan oylar hem meclis kayıtlarında hem de basın mensuplarının kayıtlarında mevcuttur” diyerek meclis üyelerini bilgilendirdi.
“FARKLI OY KULLANAN ARKADAŞLARIMIZ OLDU”
AK Partili Bülent Korkmaz ise yaptığı konuşmada; “İmar komisyonunda 3 komisyon üyesi arkadaşımız yenilendi. Sonuçta bu oylama ile bahsedildi. Geçen ayki toplantıda 3 defa oylama yapıldı. Sonuçta ilk oylamada hem evet hem hayır şeklinde oy kullanan arkadaşlar oldu. İkinci oylamada oyunu değiştirdi. Üçüncü oylamada bizden bir arkadaş hem evet hem çekimser oy kullandı. Valimizin gönderdiği bu dosya için teklifimiz imar komisyonunda sevk edilerek değerlendirilmesi yönündedir” dedi.
“DOSYA SİYASALLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
CHP’li Sadık Göğüsgeren ise dosyanın komisyonda görüşülecek bir işlemi olmadığını oylanması gerektiğine dikkat çekti. Göğüsgeren; “Vali Bey üçüncü kez açık oylama şeklinde olması gerekirken yapılmamıştır diyor. Vali beyin teklifi tekrar komisyonlara gitmesi değil; burada zaman kaybına da gerek yok tekrar oylanmasına diye göndermişler. Bu dosyaların 1 ay daha komisyonlara gönderilmesine oyalamaya gerek yoktur. Vali bey çok doğru bir üst yazı ile meclise göndermiş. Sanki Ekoturizm dosyası üzerinden değil de siyasallaştırılmaya çalışılıyor gibi geliyor bana. Herhangi bir dosyada şahıslar üzerinden karar almak meclis olarak karar almak doğru değildir. Bu dosya meclisten ilk geçtiğinde AK Parti ve MHP grubu da CHP ile aykırı olarak hareket etmemiştir. Bir an önce oylayıp neticelendirelim diyorum” hatırlatmasında bulundu.
SÖZ HAKKI – YÖNETMELİK TARIŞMASI
Eceabat Meclis üyesi CHP’li Ali Şinasi Tınaz söz alarak önceki ayın meclis tutanaklarında Nejat Önder’in kullandığı sözleri hatırlattı ve meclis üyelerine söz hakkı tanımamasını eleştirdi. İlçelerindeki sorunları anlatamadıklarından şikâyetçi olan Tınaz ile Nejat Önder arasında tartışma yaşandı. Grup başkanvekilleri dışında il genel meclisinde meclis üyelerine söz hakkı verilmemesinin yönetmeliklerde olduğunu hatırlatan Önder’e Tınaz; “Bugüne kadar yönetmelik uygulanmıyorken; şimdi mi uygulamak akıllara geldi” ifadelerini kullandı.
Nejat Önder ise; “yönetmeliklerden neden rahatsızsınız. Benim uygulamam keyfi bir şey değil; benden öncekiler beni ilgilendirmez” cevabını verdi.
“OYLAMADA BENİM HATAM OLDU. BİRİNİZ İTİRAZ ETTTİNİZ Mİ?”
Söz konusu dosyanın üç kez oylandığını ve üçünde de hayır oylarını fazla sayarak kayıtlara geçilmesinin kendisinin hatası olduğunu kabul eden Nejat Önder; “Benim hatamdı. 17-17 bitti bunu neden söylemiyorsunuz. Usulsüzlük olduğuna dair bir tanenizin itirazı oldu mu? Bu dosyanın geri gelmesini en çok ben istedim” dedi.
“OYLAMAYA KATILMAYAN KİŞİLERİN OYLARI HAYIR YAZILDI”
Güneş pehlivan; “Görüntüleri bizlerde izledik sizlerde. Evet siz haklısınız diyen AK Partililer oldu. İki farklı açıdan çok net bir şekilde görülüyor ki; her üç oylamada da yanlış yapılmış. Tek tek insanları yoklama sayacak biz değiliz. Bundan divan sorumludur. İlk oylamada 17-17 gibi bir sonuç yok. Gidip tekrar bakmakta fayda var; oylamaya katılmayan kişilerin oyları hayır yazılmış. Sayımda yanlışlık var; kimin ne oyu verdiği kayıtlarda yer alıyor. Yanlışa yanlış diyoruz. Bu konunun gündeme getirmek istemiyorum ama yönetmelikten neden rahtsızsınız diyorsunuz. Ben grubuma kararlar imzalamadım. Teslim almadığım yazışmaları ben almadığım halde neden imzalamamı istiyorsunuz. Valiliğin istediği çok açıkça belirtilmiş. Ortada bir komisyon raporu var. Aynı raporu tekrar incelemek gibi komisyona geri gönderemeyiz” dedi.
“HER ŞEY YÖNETMELİK OLUNCA YÖNETMELİKLERE UYUN DERLER”
Yaşanan yönetmelik tartışmasına Sadık Göğüsgeren de dahil olarak; “Oylamada bulunduk, divan yanlış görebilir. Bunun düzeltilmesinin yöntemi bu değildir. Üç grup başkanvekilinin mutabakatı ile sehven yanlış sayılmıştır diye tutanaklara geçirilmiş olmasını yaşamayacaktık. İki yıl meclis başkanlığımda hiçbir grup başkanvekilimizin onayı olmadan gündemi oluşturmadık. Çanakkale’yi karşımıza aldık Saros RES Projesinde. En azından o ibare sağlanmalıydı. Siz her konuda prosedür yasa derseniz; CHP grup başkanvekili de çıkar her konuda yasalara yönetmeliklere uyun der. Her şey yönetmelik olunca bugün herkes yönetmelik peşine düşüyor” dedi.
ÖNDER’DEN KADIN GRUP BAŞKANVEKİLİNE SÖZLÜ ŞİDDET!
Daha çok Çanakkale Belediye Meclis Toplantısında şahit olduğumuz tartışmalarından birine de İl Genel Meclisinde rastlandı. Yönetmelik tartışmalarının büyümesi üzerine Nejat Önder, CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’a sesini de yükselterek çeşitli iddialarda bulundu. Bunun üzerine mecliste tansiyon yükseldi.
CHP’nin kadın Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ı hem yalancılıkla hem de “İş takibi yapmakla” suçlayan Nejat Önder; “O zaman ben o partinin içinde iken grup başkanvekili yalan söylüyor. Siz ağabeyinize bir söz verdiniz. Bunu başaramıyor olduğunuzdan burada konuşuyorsunuz” dedi.
GÜNEŞ PEHLİVAN SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Nejat Önder bir süre daha CHP’nin Kadın Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’a iddialarda bulunmaya devam etmesi üzerine Güneş Pehlivan’da sesini yükselterek; “Ben bu mecliste görev yaptığım sürece hiçbir parti grubuna gidip de baskı veya telkinde bulunmayacağım demiş birisiyim. Buradan birçok dosya ve proje geçti, hiç birinde de gidip ne rica ettim, ne de baskı veya telkinde bulunmadım. Hiçbir görüşmeyi dışarıdan içeriye taşımadım. Bana ağabeyinize söz verdiniz diyemezsiniz. Böyle bir yakıştırmayı bana yapıştıramazsınız” tepkisini gösterdi. Pehlivan ve Önder arasındaki gerilim bir süre daha sürdükten sonra oylamaya geçildi.
İLK OYLAMA 15-16 BİTTİ.. İKİNCİ 16-16
Vali İlhami Aktaş’ın oylamasında usulsüzlük yaşandığı ve tekrar değerlendirilsin istemiyle meclise gönderdiği dosya Nejat Önder’in İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gönderilmesini istemesi üzerine oylamaya geçildi. Tülay Ömercioğlu’nun katılmadığı toplantıda 33 üye hazır bulunurken ilk oylamada üyelerden birisinin salon dışında olduğu fark edilmedi ve yapılan oylamada 15-16 sonucuyla dosyanın İmar ve Bayındırlık komisyonuna havalesi red edildi.
Hayır oylarının çokluğunun görülmesi üzerine Nejat Önder görüşün bir kez daha oylanmasına karar verdi. Bu esnada salonda olmayan meclis üyesi de salona dönünce bu kez oylama 16-16 sonucuyla bitti. Eşitlik halinde meclis başkanının oyu iki oy sayıldığından dosya İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gönderildi.
HABER VİDEOSU