EKONOMİ

“Gıda sanayisi, doğalgaz ve elektrik kesintilerinden muaf tutulmalı”

Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan İran’ın doğalgaz iletim hattında meydana gelen teknik arıza nedeniyle ortaya çıkan enerji krizinin etkileri sürüyor. BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını sonlandırdığını duyurdu.

Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan İran’ın doğalgaz iletim hattında meydana gelen teknik arıza nedeniyle ortaya çıkan enerji krizinin etkileri sürüyor. BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını sonlandırdığını duyurdu. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; İran kaynaklı bu kısıtlamaları, üretime en az etki edecek şekilde düzenleyen BOTAŞ’ın attığı adımı olumlu ancak yetersiz bulduklarını açıkladı.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Enerji kesintisinin gıda güvenliğindeki risklerini önlemek adına, kesintilerden hayvansal ürünlerde başta yağ olmak üzere ambalaj üretimi ve şartlandırılmış depolara da muafiyet sağlanmalı” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, son dönemde enerji terminalleri, gaz aldığı ülke çeşitliliği, boru hatları ile Türkiye’yi gaz açısından sıkıntıda bırakmamak için büyük gayret ettiğini belirten Başkan Üzen, İran gibi büyük bir tedarikçinin bir anda doğal gazı kesmiş olmasının üretim kayıpları açısından büyük bir sıkıntı yarattığını belirtti.

Üzen açıklamasında “Türk gıda sanayisi, Avrupa Yeşil Mutabakatı paralelinde enerjiyi en verimli şekilde kullanarak üretim yapma yönünde hızlı adımlarla ilerlemektedir. Bu nedenle sektörde uygulanacak bir enerji tüketim kısıtlaması ürün kalitesi ve güvenilirliği başta olmak üzere sürdürülebilir üretimi tehlikeye atacaktır.  Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi, gıda israfının önlenmesi ve halkımızın güvenilir gıdaya erişebilmesi adına doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarından gıda sanayicimizin tümünün muaf tutulmasının gerekir. Gıda sanayicileri olarak temennimiz sektörün bu süreci en az hazarla atlatmasını sağlamak” dedi.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray)