EKONOMİ

Çok sert tepki: "Ürettik, cezalandırıldık. Alay eder gibi..."

TMO, geçen yıl tonu 5.700 liradan aldığı mısır fiyatına, bu yıl yalnızca 300 lira artış yapacağını açıklayınca çiftçi temsilcileri tepki gösterdi.

Nişasta ve yem sektörünün önemli ham maddesi mısır için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ton başına 6 bin lira alım fiyatı açıkladı. TMO’nun geçen sene ton başına verdiği 5 bin 700 lira tutarındaki fiyata, 300 lira tutarında artış yaparak “alım fiyatı” açıklamasına çiftçi temsilcileri tepki gösterdi, alım fiyatının revize edilmesini veya ton başına prim desteği verilmesi istedi.

"Ürettik, cezalandırıldık. Alay eder gibi açıklanan mısır fiyatını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, TMO'nun açıkladığı mısır alım fiyatına tepki gösterdi.

Türkiye’ nin uzun yıllardır mısır ithalatı yaptığını belirten Ergün; Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2018-2019 sezonunda 3 milyon 682 bin ton mısır ithalatı yapıldığını, bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise mısır ithalatının 1,5 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyleyerek; “Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne göre, ithalat 2022 yılında 2 milyon 983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı” dedi.

Dünya’ nın en pahalı girdileri ile üretim yapan Türk çiftçisinin ise 6,5 milyon ton olan Türkiye’nin mısır üretimini bu yıl 8,2 milyon tona çıkararak döviz açığımızın ciddi oranda kapanmasını sağladıklarını ifade eden Ergün; gümrük vergilerinin sıfırlanarak 2023 yılının ilk 6 ayında yapılan 1 milyon 505 bin ton ithalat sayesinde şişen stoklara rağmen üreterek ülke yeterliliğine büyük katkı yaptıklarını belirtti.

"YALNIZCA YÜZDE 5 ARTIŞ, OLACAK İŞ Mİ?"

Üretici Fiyat Endeksi'nin artışına oranla açıklana fiyata tepki gösteren Ergün; "Tüm bunlara rağmen TMO mısır alım fiyatını kilogram başına 6.00(Altı) TL olarak açıklayarak adeta biz çiftçileri cezalandırıyor. Mısır fiyatının geçtiğimiz yıl TMO tarafından 23 Ağustos 2022'de kilogram başına 5 lira 70 kuruş olarak açıkladı. Bu yıl verilen fiyat ise sadece yüzde 5 artışa denk geliyor. Evet yanlış duymadınız sadece yüzde 5. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi yani biz çiftçilerin üretim masrafı bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 62 artış göstermiş. Yıllık ortalama artış hızı ise yüzde 102 olmuş. Buna rağmen TMO’nun açıkladığı fiyat yüzde 5 artmış. Bu olacak şey mi?" dedi.

"ÜRETİCİ TERBİYE Mİ EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR?"

Açıklanan fiyat artışının bir an önce revize edilmesi gerektiğini ifade eden Ergün; "Bu rakamları biz uydurmuyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun kendi sitesinden derledik. Açıklanan bu fiyatla ne yapılmak isteniyor? Enflasyon düşük çıksın diye üretici terbiye mi edilmeye çalışılıyor? Yoksa üreticiyle dalga mı geçiliyor? Biga Ziraat Odası olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Zira bu durumu kabul etmek üretmeyin demektir. Bu durumu kabul etmek ithalatın devamını kabul etmek demektir. Bu durumu kabul etmek alay edilmeyi ve cezalandırılmayı kabul etmek demektir. Açıklanan fiyat tohumluk mısır fiyatını da aşağı çekecek. Biga’da 1'inci ve 2'nci ürün danelik ve tohumluk mısır üretimi bu yıl 35.000 dekarı geçecek ve dekar başına ortalama 800 kilogram verimden hesaplandığında 28.000 ton mısır üreten Biga çiftçisi dalga geçer gibi açıklanan bu fiyat sonrası büyük zarar edecek. Söz konusu fiyatın derhal revize edilerek yapılan büyük yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Tunç)