EKONOMİ

Çiftçilerin sorunları gündeme getirildi; Süt fiyatları ve emekli ikramiyesi ele alındı

AGRO TV ile Günaydın Programının bugünkü canlı yayın konuğu Çanakkale ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz oldu. Taner Öztürk’ün sunduğu programda kendisine sorulan sorulara yanıt veren Özkurnaz, gündem değerlendirmesinde bulundu.

Çanakkale ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, bu sabah Taner Öztürk’ün sunduğu AGRO TV ile Günaydın programının canlı yayın konuğu oldu. Programa katılan Özkurnaz, çiğ süt fiyatının 15 buçuk lira olması hakkında söylemleri değerlendirdi. Aynı zamanda gündemde yer alan emeklilere verilecek olan ikramiyeyi de ele aldı.

“Arz talep dengesi değişti”

Gündemde yer alan sorulardan birisi olan çiğ süt fiyatına yanıt veren Başkan Özkurnaz arz talep dengesinde bir değişiklik olduğunu dile getirerek“ Piyasada her gün fiyatlar değişmeye başladı. Sütte azalma olduğu için sanayiciler tarafından yoğun bir talep ortaya çıktı. Arz talep dengesinde bir bozukluk var diyoruz şu an için. Burada sanayici arkadaşlar, süte farklı farklı yollardan fiyat vermekle süt elde etmeye çalışıyorlar. Bizim de yıllık sözleşmelerimiz söz konusu oluyor. Her üç ayda bir maddelerimiz belli. Üç ayda bir sanayicilerle bir araya geliriz. Eğer anlaşmazlık olduğu zaman sütte bir pazarlık söz konusu olabiliyor” ifadelerine yer verdi.

“Sütün 15 lira olması ciddi anlamda tüketici ve sanayiciye sıkıntı yaratır”

Son dönemde süt üreticileri ve sanayicileri arasında sıklıkla konuşulan sorulardan birisi de çiğ süt fiyatının 15 buçuk liraya yükselmesiydi. Edirne’de gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Başkan Özkurnaz “Ancak en son dönemde bu 15 buçuk olma esprisi de Edirne bölgesinde bir toplantı yapılıyor ve orada sanayiciler birbirlerine rakip olarak bir arada duruyorlar. ‘Sütün fiyatı 14 lira olsun, 14 buçuk lira olsun veya 15 buçuk’ diye bir firma lanse ediyor fiyatı. Ve bunun üzerine de olay büyüdü. Bizler de bununla ilgili sanayicilerle bir araya gelelim gibi bir düşüncemiz vardı. Sanayicilerle bir araya geleceğimiz günde çok bir sıkıntının olduğunu ve bu konuda Bakanlıkta bu toplantıyı yapalım ama konumuz sütün fiyatını konuşmak olmamalıdır diye düşündük. Sütün fiyatının 15 buçuk lira olması üretici için belki çok bir şey ama bir de tüketicinin tarafından gördüğümüzde daha büyük bir sıkıntı yaratacağı da ortada. Çünkü sütün 15-16 lira olması ciddi anlamda hem sanayiciye, hem tüketiciye büyük bir etki edeceği inancındayız. Bu konuda biz sanayicilerimizle telefon görüşmelerimiz zaten gerektiği zaman yapıyoruz. Bunun üzerine böyle bir fiyat ortaya çıktı. Edirne Bölgesinde bir toplantı yapıldı ama Ankara’da. Nasıl olduğu hakkında bilgimiz yok. Sütün fiyatını Edirne bölgesi geriye çekmiş oldu. Biz de eski fiyatında 13 buçuk liraya kadar süt satılıyor” diye konuştu.

“Hayvancılık ciddi bir iştir”

Süt fiyatının yağ oranına göre kalitesinin değiştiğini ve bunun ilgisinin hayvancılıkla da ilgisi olduğunu aktaran Özkurnaz “ Ama kaliteli süt oranı da var. Yağ oranlarının yüksekliği gibi. O kalite yüksekliğinde 14 liraya süt mevcut. Daha büyük çiftliklerde nasıl bir pazarlık oraya biz müdahale etmiyoruz. 14 buçuk liraya da süt veren olabiliyor. Şu an 13,5 lira 13,80 lira gibi bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu da süt üretiminde çiftçinin refah seviyesini yükseltiyor. Sütte de bir azalma olduğu için arz talep dengesinde bu sıkıntılar oluşuyor. Maliyetlere baktığımızda bu fiyata bir rahatlama yok. Bundan sonraki süreçte, hayvancılık adına konuşacak olursak, bir aile ‘Ben hayvancılık yapacağım’ dese de bir esprisi olmaz. Arazin varsa hayvancılık yapacaksın, yoksa yapmayacaksın. Yoksa zarar eder. Bu hobi değil. Hayvancılık ciddi bir iştir” sözlerine yer verdi.

“Yetkililerin üzerine düşeni yapması gerekir”

Adana Kozan’da süt fiyatının 8 liraya satılmasını eleştiren ve bunun yanlış olduğunu dile getiren Başkan Özkurnaz “Bu sanayiciler burada pragmatik düşünüyorlar. Aslında farkında olmadan kendilerini bitirecekler. Türkiye’de bir gerçek var. Ülkemizde sanayicinin liraya süt satmasında üreticimizi ezmesinin bir mesajıdır. Bir litre süt satmanın ne kadar maliyeti olduğunu bütün çiftçimiz biliyor. Aslında o sanayicinin cezalandırılması gerekir. Burada çiftçinin üzerinde yük olmayacak. Ben her şeyini hazır alıyorum yemin, bunların maliyeti farklı olur. Ama ben kendi arazimde üretiyorsam bunun fiyatı farklı olur. Kesif yeminde fiyat belli ama diğer slajdır, arpadır, samandır gibi değişik yemleri hayvana vermek maliyet getiren bir konudur. Kendi arazin yoksa kendin ekip biçemiyorsan bunu yapmaman gerekir. Pragmatik bir düşünceyle hayvancılık yürütülemez, yazık olur. Sanayici de yarın süt bulamayabilir. Yetkili arkadaşlarımızın bunun sorumluluğunu alması, üzerine düşeni yapmaları gerekiyor diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

“Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekir”

Emeklilere yapılacak olan 5 bin liralık ödeme hakkında sorulan soruya da yanıt veren Özkurnaz, tüm çiftçilerin mağdur olmaması dileğini dile getirerek “Ben olaya şöyle bakıyorum, Türkiye genelinde 24 milyona sahip bir ülkeyiz. Bunun 4-5 milyonu marjinal arazi olabilir. 15-16 milyon hektar gibi bir tarım arazisi işleniyor. Burada 5 milyon 200 bin gibi çiftçimiz var. Fakat ÇKS yaptıran çiftçimiz sayısı da 2 milyon 172 bin civarında. Geriye kalan çiftçinin ÇKS’si yok ama tarıma devam ediyorlar. Bunun birçok nedeni olabilir, yerler hisseli olmayabilir. Veya başka işle uğraşabilir. Çiftçimiz kayıtlıysa, 2 milyon 500 bin civarında gözüküyor. Bu arkadaşlarımızın, çiftçi kaydı var ama başkası tarlasını icara verebiliyor. Burada arkadaşlarımızın 5 bin lirayı alması, emeğinin karşılığını alması gerekir. Pek çok çiftçinin bu konuda mağdur olduğunu düşünüyorum. Burada bir kamuoyu oluştu ama hükümetin durumu nedir onu araştırmak lazım. İnşallah durum değişir ve bu paralar çiftçimize ödenir diye temenni ediyoruz” dedi.

(Kaynak: Çanakkale Olay)