CHP’li Özgür Ceylan, Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’ne ait Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamayla ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, vasıfsız elaman iddialarını sordu.

Özgür Ceylan kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE’nin 30 Haziran 2021 tarihinde TBMM Genel Kurul’unda yoğun eleştirilere rağmen kabul edilen ve 3 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürüldüğünü hatırlatırken, önergede “Yürürlüğe giren kanun ile MKE ve bağlı ortaklıklarında çalışan binlerce kamu işçisi, 657’ye tabii olarak çalışan memurlar, 399’a göre kadro karşılığı sözleşmeli çalışan memurlar ve kurum üs yöneticileri ya kendilerine dayatılan sözleşmelere imza atacak ve 4857 sayılı iş kanununa tabi işçi statüsüne geçmeyi kabul edeceklerdi ya da yıllarca emek verdikleri, değer kattıkları, kurumlarıyla vedalaşacaklardı” ifadelerine yer verdi. Kanunun yürürlüğe girmesi ile kurumun personel rejiminin değiştiğini ve kurumdan ayrılan çalışanların yanı sıra birçok yeni personelin de istihdam edildiğini ifade eden Özgür Ceylan, “10 Haziran’da gerçekleşen patlamada hayatını kaybeden 5 işçiden 3’nün kısa süre önce işe başlatılan ve eğitim sürecini henüz tamamlamamış çalışanlar olduğu iddiası doğru mudur? MKE AŞ’ye dönüştürüldükten sonra kar maksimizasyonu anlayışıyla mı çalıştırılmaktadır? Kazanın yaşandığı işyerinde işçi kadrosunun yarıya indirildiği iddiası doğru mudur? Çalışanların sadece uzmanlaştıkları atölyelerde değil, o günkü iş yüküne göre atölyelere gönderildiği iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

CHP’li Özgür Ceylan, 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle MKE ve bağlı ortaklıklarında çalışan kaç kamu işçisi, memur, üst yönetici ve teknik personel 4857 sayılı iş kanununa tabi işçi statüsüne geçmeyi kabul ettiği ve MKE AŞ ile sözleşme imzaladığı hakkında bilgi isterken, “Toplam kaç personel ve yönetici başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçerek MKE’den ayrılmıştır? 3 Temmuz 2021 tarihinden yanıt vereceğiniz tarihe kadar geçen sürede MKE AŞ bünyesine hangi pozisyonlar için toplam kaç yeni personel işe alınmıştır?” diye sordu.

"İŞ GÜVENLİĞİ BİRİMİ VAR MI?"

AK Parti İlçe Kongre Tarihleri Açıklandı AK Parti İlçe Kongre Tarihleri Açıklandı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, kurumun MKE A.Ş.’ye dönüştürüldüğü tarihten bugüne iş sağlığı ve güvenliği biriminin aynen muhafaza edilip edilmediği hakkında bilgi isterken, ortak sağlık ve güvenlik biriminden (OSGB) hizmet alımı yoluna gidilip gidilmediğini sordu. Özgür Ceylan, NGL (nitrogliserin) ve diğer bazı kimyasal maddelerin teleks-mikser tabir edilen ekipmanla karıştırıldığı, bu işlemin uzaktan kumanda ile gerçekleştirildiği ve üretim sırasında içerde insan bulunmadığının iddia edildiğini belirtirken, “Şayet prosedür buysa söz konusu patlama esnasında atölye içinde çalışanların bulunması nasıl izah edilmektedir?” diye sordu.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç