Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıların ardından Türkiye, Fas üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Marmara, Ege ve Akdeniz'de hava sıcaklığı daha da artacak. Sıcaklığın mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üstüne çıkması bekleniyor. İstanbul'da sıcaklıklar 37-38 dereceye kadar çıkacak. Çanakkale, Balıkesir, Bursa'da İzmir'de 39, Manisa, Aydın, Denizli hattında 42-43'leri bulacak. Antalya'da 43-44, Adana'da 43 dereceler ölçülecek.
Uzmanlardan yapılan uyarılarda; "Bu dereceleri bekliyoruz. Bunlar gölgedeki sıcaklıklar. Eğer siz güneşteyseniz 55 derece civarı hissedeceksiniz" denildi.
" AŞIRI SICAK VE NEMLİ HAVA SAĞLIĞINIZI BOZABİLİR"
Özellikle 75 yaş ve üzeri kişiler ile bebeklerin ve küçük çocukların, yaşamsal organlarıyla ilgili hastalıkları bulunanların çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş; "Önümüzdeki günlerde havanın mevsim normalleri üzerinde seyredeceği öngörülmektedir. Aşırı sıcak ve nemli havanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmelidir. Özellikle 75 yaş üzeri kişiler, bebekler ve küçük çocuklar; kalp, akciğer, böbrek gibi yaşamsal organları tutan, uzun süreli ciddi hastalığı bulunan kişiler; özbakımı konusunda yetersiz kalan mental sağlık sorunu bulunanlar; sıcak havada uzun süre açıkta çalışanlar ya da güneşten ve sıcaktan korunamayan evsizler en çok etkilenecek kişilerdir. Olanak varsa özellikle 11-15 saatleri arasında dışarıda dolaşılmaması, zorunluluk varsa gölge alanlarda bulunmaya özen gösterilmesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanılması, sıcağın etkisini arttıracak egzersiz ve etkinliklerden kaçınılması ve kafeinli içecekler ile alkollü içecek tüketiminin azaltılması, bol miktarda su içilmesi önerilir. Ayrıca vücut ısısını arttırmayacak özellikte sıkı olmayan giysiler tercih edilmelidir. Kısa süreli de olsa çocukların ve evcil hayvanların araç içlerinde bırakılmaması gerekir" dedi.
"ÖNLEMLER ALMALARI UYGUN OLACAK"
Sıcağın ve aşırı nemin etkisinin hastalıklara neden olabileceğini söyleyen Dr. Güneş; "Sıcağa eşlik eden aşırı nem nedeniyle terlemeden beklenen vücut ısısını düşürücü etki gerçekleşmeyecek, terin buharlaşması gecikebilecek ve bu da vücut ısısının artışına neden olabilecektir. Bu durumda olanak varsa soğuk su ile yıkanmak yararlı olacaktır. Sıcak çarpmasına ilişkin bulguların (kas kasılmaları, ateş, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, bulantı ve kusma) ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kamu yönetiminin aşırı sıcak ve nemli havadan etkilenme olasılığı bulunan kamu ve özel sektör çalışanları için koruyucu önlemler alması uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.
SAĞLIK BAKANI DA UYARDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de etkili olması beklenen sıcak hava dalgası sebebiyle dikkatli olunması uyarısı yaptı.
Bakan Koca açıklamasında, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasının klinik bir durum olduğuna dikkat çekti. Yaşlıların, çocukların, kalp rahatıszlığı veya tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olanların yüksek risk grubunda olduğunu belirtti. Bakan Koca, hava sıcaklığının yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarı çıkılmaması çağrısı da yaptı.
ORMAN YANGINI TEHLİKESİNE DİKKAT
Aşırı sıcak ve nemin düşük oluşu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ormanlık alanlar için yangın tehlikesini beraberinde getiriyor.
Uzmanların yaptığı açıklamalarda; "Buradaki en önemli durum nem ve rüzgar. Nem çok yüksek değil orta seviyeli. Nemin yüksek olmaması bizim sağlığımız açısından iyi. Nem yüksek olsa durulacak bir hava olmazdı. Ancak nemin düşük olması orman yangını riskini artırıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinde orman yangını seviyesi çok yüksek" değerlendirmelerine yer veriliyor.
(Haber: Ahmet Tunç)