POLİTİKA

Bu sözler ortalığı karıştırır!

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, son günlerde Çanakkale kamuoyunu yakından ilgilendiren GESTAŞ finansman dosyası, RES Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, son günlerde Çanakkale kamuoyunu yakından ilgilendiren GESTAŞ finansman dosyası, RES Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çanakkale’de AKP yakını basın kuruluşlarınca yapılan yanlı yayınlar ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Projenin geçmesi taraftarı olduğunu açıklayan Göğüsgeren, dedikodu, iftiralar nedeniyle meclis üyelerinin baskı altına alındığını ve korku duyduklarını açıkladı.

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, AKP’ye yakın basın grubu tarafından yapılan yayınlar ve iddialar üzerine açıklamalarda bulundu. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, meclis toplantısının olağanüstü toplanma nedeninin ve basın mensuplarının salona alınmaması kararı ile ilgili AKP’ye yakın basın kuruluşunca yanlı ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiler içeren haberler yapıldığını söyledi. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren neden basın mensuplarının toplantıya alınmadığını şu sözlerle açıkladı;

“OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA YETKİSİ VALİLİKLERDEDİR..”

“Ülkemiz için de tehdit oluşturan Koronavirüs (Covit-19) tehdidi nedeniyle İl Genel Meclisi Olağanüstü toplantı yapma yetkisi 2019/5 Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile İl Valisi yetkisine verilmiştir. Nisan ayında İl Genel Meclisi çalışma yönetmeliğinin 19. maddesi ile İl Genel Meclislerinde görev yapan ihtisas komisyonları seçimi, İl encümen üyeleri seçimi yapılır hükmü mevcuttur. Olağanüstü dönemlerde her ne kadar meclis toplantısı yapılmasa dahi haftalık encümen toplantıları yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca ihtisas komisyonları da çalışma ve araştırmalarına devam etmektedir.  Bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmadığından mayıs ayında encümen ve komisyon çalışmalarının muallâkta kalmadan çalışabilmesi için toplantı yapılması şart olmuş ve Sayın Valimizin izni ile 28 Nisanda Olağanüstü İl Genel Meclisi toplantısı düzenlenmiştir. Bu arada Valilikten gelen konular gündeme alınmak zorundadır.”

“SALGIN RİSKİ NEDENİYLE BASIN ALINMADI ANCAK TUTANAKLARA ULAŞILABİLİR”

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, Covid-19 salgını nedeniyle meclis üyelerinin bile toplantıya katılmasında büyük risk olduğunu, bu nedenle mecliste grubu bulunan siyasi partilerin ortaklaşa karar alarak hem çalışanların hem meclis üyelerinin hem de basın mensuplarının sağlığını korumak için karar alındığını belirterek; “Çanakkale’mizin basın emekçilerinden sadece bir kısmı basına kapalı yapılan oturumu anlayamadığımız duygular içinde değerlendirmesine anlam veremedim. Çünkü yapılan toplantının tutanaklarına erişebilmek mümkün. İl Genel Meclislerinde her konuşmanın kaydı elektronik ortamda tutanaklara geçmektedir. Tutanaklara ulaşamayan basın emekçimiz var ise derhal yardımcı oluruz. Karar sadece basına değil ziyaretçilere de kapalı olarak alınmıştır. 34 İl Genel Meclis Üyemizden 3 tanesi zaten sağlık koşulları yönünden risk taşımakta ayrıca 3 tanesi de 65 yaş üzerinde olduğundan özel izin ile toplantıya katılabilmiştir. Meclis Üyelerimiz ve daire memurlarımızın sağlığını daha fazla risk altında bırakmamak için mecliste bulunan 3 siyasi partinin mutabakatı ile ortak karar alınmış ve Meclis Başkanlığımız kararı uygulamıştır. Türkiye geneli genel uygulama da bu şekildedir” dedi.

“GESTAŞ.. BİLGİ İSTEDİĞİMİZİ İLETTİM. VALİMİZ UYGUN GÖRMEDİ..”

Çanakkale kamuoyunda gündeme geldikçe infial yaratan konuların başında gelen GESTAŞ’ın finansman talebi ile ilgili yürüyen süreç hakkında bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren; “GESTAŞ’ın borçlanması ve kefalet isteğine şirket yönetim kurulu içinden arkadaşlarımız vasıtası ile talep gelseydi bu süreç beklide hiç sıkıntısız çözülebilirdi. Ancak maalesef bunun için geç kalındı. Meclise gelen talep sonrası Meclis Başkanlığına gelen Plan ve Bütçe Komisyonu isteği doğrultusunda GESTAŞ’ın Mali durumu hakkında bilgi isteği olan soruları Çanakkale Valiliğine ilettim. Sayın Valimiz usulüne uygun olmadığı gerekçesi ile talebimizi iade ettiMeclisimiz de yeterli bilgi alamadığı gerekçesiyle GESTAŞ borçlanmasını bilgilerin tamamlanması esası ile daireye iade etti.  Yani GESTAŞ borçlanma ve kefalet isteği red edilmedi “gerekli bilgilerin verilmesi” talep edildi.  CHP grubunun da aldığı grup kararı gerekçesi gerekli bilgilerin Plan ve Bütçe komisyonuna verilmemesidir. Şimdi yeni komisyonlar oluşturuldu. Yeni kurulan Plan ve Bütçe Komisyonumuz konu hakkında çalışacak, gerekli görüşmeleri yapacak ve raporu meclise sunacaktır. Yeterli bilgi alındığında konu yeniden değerlendirilecektir. Yeni atanan GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç bu konuda açık ve şeffaf bir anlayış sergilemektedir” dedi.

RES PROJESİİÇİN ŞİRKETİN EVRAKLARI EKSİK!

Çanakkale merkez ve Çan’da kurulmak istenen Saros Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili AKP’ye yakın basın kuruluşunda çıkan iddialar ile projenin durumu hakkında bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Merkez ilçe Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alan Köyleri ile Çan İlçesi Kumarlar, Üvezdere, Dondurma, ve Kadılar köylerinde 27 adet rüzgar tribünü gündeme gelmiştir.  Bu arada Çanakkale Belediyespor’dan alacağı olan şahıslar tarafımı aramış Çanakkale Belediyespora söz konusu şirket tarafından 200.000 TL bağış yapılacağını ve bu projenin meclis tarafından onaylanıp onaylanmayacağını sormuşlardır. Konunun Mecliste çoğunluğu bulunan CHP grubu tarafından ele alınacağını ve meclis tarafından sonuçlandırılacağını, kendi adıma yetkili olmadığımı açık yüreklilikle cevapladım. İmar Komisyonuna havale edilen konu imar komisyonumuzca yapılan çalışma sonrasında bir takım evrakların eksik ve yetersiz olduğu gerekçesiyle daireye iadesi kararı meclisimizce oy birliğiyle karar alındı. Daha sonraki süreçte söz konusu şirket eksik evrakları tamamlayıp daireye sundu ve biz tekrar gündeme aldık.”

“HİÇBİR RES PROJESİ İLE İLGİLENMEZLER.. BU PROJEYİ HERGÜN GÜNDEME TAŞIDILAR”

Şirketin RES projesi ile ilgili eksik evrakları olduğunu, fakat bu süreçte AKP’ye yakın medya grubunun bugüne kadar hiçbir RES projesi ile ilgilenmezken, birden bir bu projeyi hergün gündeme taşıdığını ve meclis üyelerine rüşvet almışlar gibi yayın yaptıklarını açıklayan İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren; “Bu dosyada sorun Çanakkale Belediyespora yapılacak bağıştan ibarettir. Özellikle Çanakkale de AKP’ye yakın basın kuruluşları hiçbir RES dosyasıyla ilgilenmez iken bu dosyayı her gün gündeme taşıdılar. Hatta bazı yerel gazeteler bu dosyaya evet oyu veren İl Genel Meclis Üyelerini neredeyse rüşvet almış gibi algı yarattılar. Hatta Meclis Başkanı olarak Meclis toplantısında bu tür haberlere tepki göstermiş ve kasıtlı haber olarak nitelemiştim” dedi.

“SAĞ BASIN HABER YAPTI.. SOL BASIN HAREKETE GEÇTİ”

Yapılan haberlerden sonra konunun çevre örgütlerinin yakın durduğu sol basın gruplarını da harekete geçirdiğini ifade eden Göğüsgeren; “Sağ basın haber yaptı sol çevreciler harekete geçti.  Meclis üyelerimiz ağır ithamlar altında kaldı. Daha önce meclisimizde İlimiz Ayvacık İlçesi Sapanca Köyü, Lapseki İlçesi Yaylalar Karaömerler Kızıldam köyü ve Ayvacık İlçesi Kırca köyü sınırlarında olmak üzere 3 adet RES projesi bulunmaktadır. Ancak bu dosya Çanakkale’de dedikoduların ve bilgi sahibi olmadan her şeye karşı olan bazı çevrelerin kurbanı oldu. Açıkçası şahsım olarak bu karar içime sinmiyor ve konuyu konuşmak bile cesaret istiyor. Mecliste grubu bulunan siyasi partilerde bu konuda irade koymakta zorlanıyor. Söz konusu RES dosyası şimdi yeniden imar komisyonunda ve şirket bir önceki kararımızda eksik bulduğumuz belgeleri tamamlamış halde. Şimdi ne olacak konusu ise belli değil” dedi.

“PROJEYİ KONUŞMAK BİLE CESARET İSTİYOR.. DEDİKODULARA KURBAN EDİLME KORKUSU..”

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, yapılan yanlı haberler nedeniyle RES’e olumlu bakmalarına rağmen projeyi konuşamadıklarını, yoğun iftira ile baskı altında kaldıklarını açıkladı. CHP grubunun da RES projesi nedeniyle kendi içerisinde fikir ayrılıkları yaşadığını aktaran İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren; “Meclis Başkanı Meclisi adına konuşamaz. Bizim statümüz Belediye Başkanları gibi değil. Ben konuşmadan ve Meclis karar vermeden karar alan siyasileri de anlayamıyorum. CHP  RES’lere olumlu bakan ve seçimde broşür bastıran bir parti. Mecliste çoğunluğu bulunan partide CHP. Bu konuda grupta fikir ayrılıkları var. Bu fikir ayrılıklarının büyük kısmı söz konusu dosyaya karşı olmak ve RES’lere karşı olmaktan değil,  akçeli işlere bulaşmak ve para dedikodularına kurban edilmek korkusundan kaynaklanıyor. Şimdi bu işin sorumluları olarak karar vermek zorundayız” dedi.

“SAYIN VALİ PROJE KONUSUNDA EN UFAK YORUM YAPMADI”

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, herkesin İl Genel Meclisinin alacağı karara saygı göstermesinin gerektiğine dikkat çekerek Vali Orhan Tavlı’nın da dosya üzerinde hiçbir yorum yapmadığını açıkladı. Göğüsgeren; “Siyaset bazen bedel ödetir. Ancak doğru gördüğünü bildiğini savunmaktan korkan insandan da siyasetçi olmaz. Siyasi partilerin sadece Çanakkale Merkez endeksli otoritelerden değil kendi seçim bölgelerinden de RES konusunda fikirler alınarak karar verilebileceğini düşünüyorum. Meclisin aldığı karara da İl Genel Meclis Üyelerinin vereceği oyada herkes saygı duymak zorunda. Bu arada bu konuyu bulandıran ve çevre örgütlerini ateşleyen bir neden de Sayın valinin bu RES dosyası üzerinde ricacı olduğu dedikodusudur. Sayın Vali söz konusu dosya üzerinde en ufak bir yorum yapmadı” dedi.

“ELEŞTİRİ YAPACAKLARA AÇIKÇA YOL GÖSTERİYORUM”

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, dedikodu, iftira ve yalan haberler nedeniyle kamuoyuna yanlış bilgi yansıtılması üzerine tepki göstererek CHP kimliği ile proje hakkındaki düşüncelerini de samimiyetle açıkladı; “Eğri oturacağız doğru konuşacağız. Eleştiri yapacaklara açık açık yol gösteriyorum. Ben bugün bu makamda otururum yarın başka arkadaşım oturur. Görev kalıcı değil. Kaygılarına yenilen biri değilim. İftira atmak karakterimde yok.  Mızlanmak çaresiz kalmak yok. Kendi fikrim ve düşüncem bellidir. Ancak ne grubum adına ne meclis adına karar veremem hatta yorumda yapamam. Şimdi konuşmamı siyasi CHP’li kimliğim ile tamamlıyorum. Bugün AKP’nin Türkiye’de kan kaybetmesinin en önemli  nedeni CHP’li belediyelerini çalışmalarını engellemeye çalışması, AKP’li belediyelere ayrımcılık yapmasıdır. CHP’li belediye ekmek dağıtıyor AKP yönetimi engelliyor. Neden? Çünkü ekmeği dağıtan CHP’li belediye. AKP’li belediye dağıtırsa serbest. Ama toplum eski toplum değil. AKP seçmeninin düzgün muhafazakarların vicdanı hiç rahat değil. Aynı ANAP ve DYP gibi şımarık yönetimlerin gazabına uğrayan bir AKP hükümeti geriye gidiyor. Bunu niye anlattım Bir CHP’li olarak bizim bundan ders çıkartmamız lazım. Sadece AKP  yapıyor diye eleştirirsek asla iktidar olamayız.”

(Haber Merkezi)