Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün koordine ettiği SOGEP kapsamında, Biga Kaymakamlığı tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) sunulan ve desteklenmeye hak kazanan “Güçlü Kadın Kooperatifleri Güçlenen Türkiye” isimli proje ile bölge kadınları hem istihdam oluyor hem yerel üretim destekleniyor.
GMKA DESTEĞİYLE BİGA’DA KADIN KOOPERATİFLERİNE ÜRETİM VE SATIŞ ALANLARI KURULDU
Proje kapsamında Biga’da, kadın kooperatifinin üretim tesislerinde iki adet üretim atölyesine ekipman desteği, tadilat ve kurulum işleri gerçekleştirilirken Gümüşçay Belediyesi'nde bulunan üretim atölyesinde vakumlama ve depolama odaları oluşturuldu. Alınan makine ve ekipmanlarla Çerkez peyniri üretim alanı kurularak üretim yapılıyor. Ayrıca mevcut yapı geliştirilerek üç odalı üretim bölümü ve yönetim-e-ticaret ofisi olarak faaliyetler yürütülüyor.
Biga Pazar alanı içerisinde tahsis edilen kafeterya alanının tadilatı ve kapasite geliştirme çalışmaları yapılarak, bu alanda yöresel kahvaltı salonu ve el sanatlarına ait hediyelik el işi standı oluşturulmuş durumda. Ayrıca, katkısız süt ürünleri ve unlu mamullerden oluşan yöresel ürünlerin sunumu, sergilenmesi ve satışı için de alanlar hazırlandı.
PROJE, KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE ÖRNEK OLUYOR, İSTİHDAM OLANAKLARI ARTIYOR
Proje çerçevesinde, kooperatiflerin örgütlenmesi, iletişim ve koordinasyonunun güçlendirilmesiyle kadınların üretime katılımı sağlanırken, bu katılım pazarda yer edinme ve markalaşma yolunda da önemli adımlar atılmasına olanak tanıyor. Kooperatiflerin finansal, kurumsal ve teknik kapasitelerinin güçlenmesiyle, il genelinde kadın girişimciliğine de örnek teşkil ediyor.Proje, kooperatiflerin örgütlenme kapasitesinin artırılması, güven oluşturulması, iletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi, niş ürünlerle markalaşma çalışmaları yapılarak üretim, pazarlama, finansal, kurumsal ve teknik kapasitelerinin güçlendirilmesi yoluyla kadın girişimciliği ve istihdamının da önünü açıyor.
Projeye dahil olan kadınlar daha önce; El Sanatları Eğitimi, Arıcılık ve Arı Ürünleri Eğitimi, Süt Ürünleri ve Unlu Mamulleri Üretimi Eğitimi, Finansal Kaynaklara Erişim ve Fon Kaynaklarını Kullanma Eğitimi verilerek niteliklerinin geliştirilmesi de sağlandı.
“BÖLGE KADINLARININ EKONOMİK HAYATA KATILIMINI DESTEKLİYORUZ.”
GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman proje hakkında, “Bu proje, Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölge kadınlarının ekonomik hayata katılımını desteklemek ve yerel kalkınmayı teşvik etmek amacıyla yürüttüğümüz projelerden bir tanesi. Biga’daki kadın girişimciliğinin ve kooperatiflerin güçlenmesi, sadece kadınlarımızın ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına değil, aynı zamanda bölge ekonomisinin de canlanmasına önemli katkılar sağladığını düşünüyoruz. Bu proje ile hem kadınlarımızın üretim kapasitesini artırıyor hem de onların yenilikçi ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerine olanak tanıyor.” diye konuştu.
(Haber Merkezi)