EKONOMİ

“Biga’da felaketin maliyeti; 3 milyar lirayı bulabilir”

Biga’nın zarar gören köylerinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ifade eden ve çeltik hasadının yüzde 5’inin yapılabildiğini ve çeltikte zararın yüzde 90 seviyelerinde olduğunu dile getiren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Felaketin maliyeti; 3 milyar lirayı bulabilir” dedi.

Biga çiftçisi, tarihinin en büyük dolu felaketini yaşarken; sivil toplum kuruluşları da yaşanan zararın doğru anlatılabilmesi, tespit edilebilmesi ve karşılanabilmesi için yoğun mesai harcıyor. Çanakkale İl ve Biga İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile Biga Ziraat Odası ekipleri sahada çalışmalarını sürdürüyor.

Dolu ve fırtınadan etkilenen Güvemalan, Gerlengeç, Sinekçi, Bozlar, Sığırcık, Geyikkırı, Yeniçiftlik, Tokatkırı, Hacıhüseyin Yaylası, Kocagür, Değirmencik, Bekirli, Çakırlı, Kanibey, Emirorman, Çeşmealtı, Eğridere, Çınarköprü, Karahamzalar, Karacaali köyleri ve Karabiga, Gümüşçay beldelerinde maddi hasar oluştu. Çiftçinin ekili ürünlerinde ciddi zarar meydana geldi.

Biga’nın zarar gören köylerinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ifade eden ve çeltik hasadının yüzde 5’inin yapılabildiğini ve çeltikte zararın yüzde 90 seviyelerinde olduğunu dile getiren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Felaketin maliyeti; 3 milyar lirayı bulabilir” dedi.

Biga İlçe Tarım Müdürlüğü'nden de çiftçilere çağrıda bulunularak; "12.10.2024 tarihinde ilçemizde yaşanan dolu, şiddetli fırtına ve aşırı yağışlardan dolayı zarar gören üreticilerimizin ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi) ne kayıtlı fakat Tarsim Sigortası olmayan parselleri için verdikleri dilekçelerine istinaden zirai ekiplerimizle zarar ziyan tespitlerine devam etmekteyiz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Allah tekrarından ve beterinden korusun" denildi.

“BİGA’NIN ZARARI: 3 MİLYAR LİRAYI BULABİLİR”

Yaşanan felaketin çiftçiye zararını açıklayan ve Biga’nın zararının 3 milyar lirayı bulabileceğini ifade eden Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Son yıllarda Biga’da meydana gelen doğal afetlerden en büyüğünü yaşadık. Çeltik hasadı yeni başlamıştı. Hızlı bir şekilde devam ediyordu. 70 bin dönüm etkilendi afetten. Kemer’den başlayıp Bekirli, oradan Karahamzalar, Karacaali, Tokatkırı, Örtülüce, Yeniçiftlik, Karabiga hattında ciddi bir alan etkilendi. Çavuşköy’ün birazını ve Gümüşçay’ı etkilemiş. Çeşmealtı, Bozlar tarafı daha da berbat. Şarköy’ün üzerinden Gelibolu’dan girip, o alanın üstünden deniz kenarından bölgemizi etkiledi. Biçilemeyecek tarla var. Mayıs ayında yağmur yağdığı için zaten geç ekenler vardı. Bir başağı kırmış, 2 metre öteye atmış. Dolunun küçük ve sık yağdığı yerlerde zarar daha büyük. Tarlama gittiğimde tüm tanelerin döküldüğünü gördüm. Saplar kalmış bir tek. Hiç yatma yok çeltiklerde. Tam yerler kurumuştu. Yağmur yağdı, her taraf su oldu. Geçen sene az ekilmesine karşın 3,5 milyar lira çeltik değeri varmış. 60 bin dönümdü. Bu sene 100 bin dönüm alan ekildi. Geçen sene 600 kilodaydı verim, bu sene tonlara dayandı. Bu sene çeltik tarımının yaratacağı katma değerin 6 milyar lirayı bulması bekleniyordu. 45 bin dönüm arazide yüzde 40’larda düşünürsek; Biga ekonomisine zararı 3 milyar lirayı bulabilir. Biga’nın sahil şeridi dahil 1 milyon 300 bin dönüm alanı var. Bunun 450 bin dönümünü vuruyor. 3’te biri yani. Ormanı falan çıkarırsan en yoğun çeltik ekilen bölgeler bunlar. Bunun içerisinde tarım arazilerini, domatesi vs çıkarırsak ilk tespitler 50 bin dönüm alan zarar görmüş durumda. 1500-2000 çiftçiden bahsediyoruz aşağı yukarı. Sulamanın en yoğun olduğu bölge. Çeltik ekilişi geçen yılın 2 katına çıkmıştı. Esnafımız da çeltiği bekliyordu. Ekonomiye para girecek diye” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK UMUDUMUZ ÇELTİKTİ”

Çiftçinin kar etmediğini ve bu yıl çeltik hasadına büyük umut bağladığını dile getiren Güray Ergün; “Silajlık mısır, zeytin, biber hasadı var. Marul var. Mevsimlik ürünlerde zarar var. Sadece çeltik de değil yani. Biga’mızın üretici açısından ekili ürünlerin bir bölümü yok oldu. Çok büyük bir felaket. Hayvancı da etkilenecek bu durumdan. Çiftçi zaten para kazanmadı bu yıl. Buğday, domates, biber para kazanmadı bu yıl. Bir tek çeltik kalmıştı. Verimlilik iyi, rekolte iyi, randıman iyi diye seviniyorduk. Fiyat düşük olmasına rağmen verimden kurtarıyorduk. Çok büyük darbe oldu bize. Afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Bir raporlar çıksın. İktidarıyla muhalefetiyle vekillerimizle bir arada bir çözüm bulmak zorundayız. Çok zor durumda ekim yapan çiftçilerimiz var. Bütün banka müdürlerimizi toplayıp çiftçimiz için ne yapabiliriz, konuşacağız. Afet bölgesi ilan edebilmesi durumunda, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları erteliyor. Daha önce Bozlar’da ilan edilmişti. Devlet destek oluyor, can suyu oluyor. Gelecek yıl bakanlıktan tohum yardımı yapılabileceği söylendi. Çiftçimiz için bastıracağız, görüşeceğiz” dedi.

“FELAKETİN CİDDİYETİ YETERİNCE ANLAŞILAMADI”

Felaketin boyutlarının yeterince anlatılamadığını dile getiren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Tarım Müdürlüğümüz beyan topluyor. Kayıt altına alınması için çalışıyor. Bu konuda herkes kayıtlarını yaptırsın. Olayın ciddiyeti çok büyük. Yeterince anlaşılamadı. Bunun anlatılması lazım. Kamuoyu oluşturulması yönünde çalışıyoruz. Bu zarar, Biga ekonomisini etkileyecek. Bu, sadece bizi etkilemeyecek. Tüm kurumlarımızla birlikte hareket etmemiz lazım. Büyük bir ses getirmemiz lazım. Gündemden düşürmememiz lazım. Çiftçimizin durumunu anlatmaya çalışıyoruz. Buğday, arpa gibi kışlık hububat ürünlerinin sonbahar ekim zamanı geldi. Sonbahar ekimlerinin yapılabilmesi için gübre, mazot, tohum gibi ihtiyaçları için çiftçimize para lazım olacak. Hem bu sayede çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için maddi ihtiyaçları ortaya çıkacak” dedi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ile Biga Ticaret Borsası heyeti, Biga Belediyesi heyeti, esnaf odaları başkanları bugün Biga Ziraat Odası’nı ziyaret ettiler. Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, Biga TSO Başkan Yardımcısı Tevfik Başarır ile yönetim kurulu üyeleri Sedat Özer, Özgür Yılmaz, Hakan Akın, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Meclis Başkanı İbrahim Kahraman Soydan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Sezen, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Tekin, CHP Biga İlçe Başkanı Cemal Mantar, Belediye Meclis Üyesi Levent Özcan, CHP Biga İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Yılmaz; Biga Ziraat Odası’nı geçmiş olsun ziyaretinde bulunanlar arasında yer aldılar.

Misafirleri Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Meclis Başkanı Taner Kömürcü, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri ağırladılar.

(Haber: Ahmet Tunç)