Biga’da 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği’nin organize ettiği çeşitli etkinliklerle kutlandı. Biga Belediyesi önünde düzenlenen etkinliğe Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Özlem Şen, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile hayvanseverler katıldı.
Program sırasında günün anlam ve önemine ilişkin davetlilere hitaben bir konuşma yapan Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Özlem Şen şu ifadeleri kullandı:
“Kuruluş amacımız sessizlerin sesi olmak. Hayvan hakları nedir? En temel anlatımıyla hayvan hakkı; bu ölçüde yaşayan tüm canlılar gibi hayvanların da diğer türlerle eşit hakları daha imtiyazlı olmadığı realitesine karşı gelişmiş insan ve insanlık piramitinin en üstüne koyan reflekse karşı durmak ve hayvan hakları savunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Gerçeği hatırlatmak ve bu gerçeklilik konusunda bilinç yaratmaktır kısacası. Kendileri adına bu hakkı savunamayan canlılarımız için onların hakkını savunmak ise yaradana karşı bir borçtur. Bu sebeple hayvan hakları cümlesini ağzımızdan kalemimizden düşürmüyoruz ve düşürmeyeceğiz. Hayvan haklarını korumak savunmak sahip olduğumuz hayvan sevgisinin olmazsa olmaz bir parçası ve boynumuzun borcudur. Yaşamlarımızda hayvanları koruma gününün amacı hayvanlara karşı sevgi ve acıma duyguları uyandırmak onları korumak ve haklarına saygı duyulmasını sağlamak. Hayvan sevgisi insandaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve sevgi gibi duyguları geliştirir. Bugün bir hayvan sevindirmeye ne dersiniz? Yurdumuzda hayvanları koruma derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Laheyde dünya hayvanlarını koruma gününü ilan ettiler. Hayvan hakları evrensel bildirisi ise Paris'te UNESCO merkezinde 15 Ekim 1978 tarihinde tören ile ilan edildi. Buna göre maddeler şöyle sıralandı; Hayvanlar eşit doğar ve eşit yaşam hakkına sahiptirler. Tüm hayvanların saygı görmeye hakkı vardır ve hiçbir insan hayvanları yok edemez, kendi çıkarları adına karşılıksız olarak kullanamaz. Hiçbir hayvana kötü ve zalimce davranılamaz. Vahşi hayvanlar kendi doğal çevrelerinde yaşama ve çoğalma hakkına sahiptir. Eğitim amacıyla dahi olsa vahşi hayvanlar özgürlüklerinden mahrum bırakılamaz. Fiziksel ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına haykırıdır. Beslenmek için bakılan hayvanlar barındırılmalı taşınmalı ve ölümleri de korkutulmadan acı çekmeden olmalı. Hayvanlar insanlar tarafından eğlence aracı olarak kullanılamaz. Hayvanları seyrettirilip gösteri yapılması hayvan onuruna aykırıdır. Zorunlu olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı işlenmiş bir suçtur. Hayvanların beslenmelerinin engellenmesi, yaşam alanlarının değiştirilmesi, şiddet uygulanması, bulundukları park, bahçe, site ve benzeri her türlü kamuya ait bölümlerde dahil olmak üzere yaşam haklarının kısıtlanması 5199. maddeye göre suç teşkil eder ve ceza ya mahsustur. Kısacası koruyup eziyet etmeyelim, sevip yardımcı olalım. Zira istesek de istemesek de sevsek de sevmesek de anlasak da anlamasak da bu dünya sadece bize ait değil. Onlarla paylaşmak zorundayız. Hayvanları koruma gününde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygularken merhametli vicdanlı bir nesil yetiştirmek istiyor isek çocuklarımıza da örnek olalım. 4 Ekim dünya hayvanları koruma günü kutlu olsun.”
Etkinlikte söz alan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise, “Bu güzel ilçemizde hem bizler hem de sokak hayvanları mutlu huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Sıkıntılarımız var. Hayvanları sevenlerimiz olduğu gibi sevmeyen demeyelim ama küçük çocukları okula giden ailelerimiz maalesef okullarımız yıkıldı. İkili öğretimden dolayı erken saatte okula gidip geç saatte okuldan çıkan öğrencilerimizin aileleri sokak hayvanları ile ilgili endişelerinin olduğunu biliyorsunuz. Biz de bu süreci hem derneğimiz hem de belediyemizin veterinerliği bu süreci güzel bir şekilde yönetme gayretini gösterdiler ve bugüne kadar da ilçemizde çok büyük bir problem ve sıkıntı olmadı. Biz ilçe genelinde erkek ve dişi öncelikle sokak hayvanlarını kısırlaştırma işine başladık ve kısmi olarak şu anda bu kısırlaştırma işlemleri devam ediyor. 2019-2023 yılları arasında bizim resmi kayıtlarımızda iki binin üzerinde sokak hayvanını kısırlaştırdığımız ve ilçemizin muhtelif yerlerinde bulunan beslenme odaklarının sayısını da 30 civarında arttırdık. Mevcut geçici barınağımızda yeni padoklar oluşturarak köylerimizde de yapılan kısırlaştırmada orada tedavi sürecinin izlenmesi için farklı bir yer yaptık. Bu bizim ilçemizdeki şu anki ihtiyacı cevap vermiyor, bunun da farkındayız. Şu anda çevre şehircilik il müdürlüğünde son kontrolleri yapılan projemiz bize onayı verilip teslim edildiğinde inşallah ihalemize çıkıyoruz ve hem doğal yaşam alanının içinde olduğu hem de herkesin erişebileceği noktada şu an sanayi sitemizde borsamızın arasında belediyemize ait olan alana güzel son model cihazların olduğu daha hijyenik ameliyatlarının yapılabildiği ve mesai bitiminden sonra icat yönteminin de devreye girecek. İnşallah Biga’daki sokak canlarımıza hizmet vermeye devam edecek. Çevre yolumuz çok hareketli zaman zaman çevre yolumuzda kazalar oluyor. Bizim şu anki mevcudumuzda ortopedik müdahale sağlayacağımız cihazlarımız olmadığı için sağ olsun Sıtkı arkadaşımız hem derneğimizin yönlendirdiği hem de bizim yönlendirdiğimiz sokak canlarına destek veriyor. Biz şu an bir veterinerle çalışıyoruz. Yeni projemizi hayata geçirdiğimiz zaman bir veteriner kadrosu daha ilave edip Biga merkezdeki hem de Biga’mızın köylerindeki bütün sokak canlarımızın ihtiyacı olan tedavileri kısırlaştırma sürecini daha güzel ve daha kapsamlı bir şekilde yapacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından hayvanseverlerin “Bugün değil hergün onlara sahip çıkalım”, “Sokak hayvanlarına dokunma”, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir” gibi pankartları kaldırmasıyla program sona erdi.
(Haber: Ahmet Tunç)