Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan Meclis toplantısı 426 günlük aradan sonra yüz yüze gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis başkan yardımcısı Turgay Kılıç, Çanakkale Köprüsü inşasının 4 ay sonra biteceğine işaret ederek; “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü 4 ay içerisinde bitiyor. Köprünün açılması ile Çanakkale’miz daha rahat ulaşılabilir bir şehir olacak. Bu da şehrimizdeki turizmin, lojistik sektörünün, fabrikalaşmanın daha da artacağı anlamına geliyor. Fabrikalaşmanın olması için en önemli 3 etken var 1. Ham maddeye yakın olmak, 2. Enerji ye yakın olmak 3. de Lojistiğinin rahat olması. Ve bunların hepsi şehrimizde artık var. Böylelikle yatırımcılar bölgeyi tercih edecek ve istihdam yaratacaktır. Öncelikle Çanakkale’mize değer katacak, sonra Ülkemize değer katacak. Her fırsatta dile getirdiğim; Çanakkale köprümüzün açılmasında emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Geçtiğimiz haftalarda Biga’da tarım fuarı vardı, yine Çanakkale de zeytinyağı hasat etkinliği yapıldı. Çok güzel ve verimli çalışmalardı, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu tür projeler İlimize ve Ülkemize değer katıyor. Değerli Meclis Üyeleri, TOBB başkanımız sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu Odamızı ziyaret etti. Ziyaret esnasında ÇTSO da meclis üyelerimizle birlikte yemek yedik, sohbet ettik. Başkanımız çok memnun kaldı. Üretkenliğimize şaşırdı. ÇTSO’nun Odalar arasında en aktif odalardan olduğunu her fırsatta çevresine de anlattığına birçok kez şahit olduk. Gurur duyduk. Başkanımızın Oda ziyaretinde ve ağırlanmasında başta Yönetim Kurulu Başkanımız olmak üzere tüm Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık” dedi.
“ANLADIK Kİ HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK..”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, uzun süre sonra yüz yüze yapılan ilk meclis toplantısı ile ilgili olarak; “Sayın Meclis Başkanım, Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyeleri, en son 2020 Ağustos ayında yaptığımız yüz yüze toplantımızdan sonra sizlerle tekrar bu ortamda bir arada olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtiyor, şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hoş geldiniz diyorum. 426 gün sonra yüz yüze toplanmanın heyecanını yaşıyoruz. Gerçekten bunu hesapladık zaman çok çabuk geçiyor. Bu vesile ile virüs probleminin hala bitmediğini ve virüsle mücadelenin önemini konuşmanın başında yinelemek istiyorum. Arkadaşlar dünyada 1 kişiden yayılan virüs bize gerçeklerle yüzleşmeyi gösterdi. Yaklaşık 2 yıllık bu süreçte anladık ki her şeyin başı sağlık. Bunu unutmamalı ve hayatımızı yeni kurallara göre düzenlemeliyiz. Maske-Mesafe-Hijyen. Sağlık yoksa ekonomi de yok, hiç bir şey yok” dedi.
“BEN ÇANAKKALEMİZİN SİYANÜRLE, DOĞA KATLİAMI İLE ANILMASINI KABUL ETMİYORUM”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Semizoğlu, Assos’ta yapılan kaya ıslahı çalışmaları üzerindeki tartışmalara değinerek; “Assos Antik Limanda kaya ıslah çalışmaları ile ilgili açıklamamızı yaptık. Şimdi biz kanun ve yönetmelik çıkartamayız. Rifat Başkanımızın dediği gibi bizim amacımız şehrimizin bilinirliğini artırmak, tanıtımını yapmak, şehrimizde iş yapan üyelerimizin bürokrasiyle ve diğer sorunlarını üstlere aktarmak. Arkadaşlar ben Çanakkale’nin siyanürle anılmasını istemiyorum, Çanakkale’nin doğa katliamıyla anılmasını istemiyorum. Yazın başında bir müsilaj problemi vardı. Bu konu ile ilgili ulusal kanallardan arayan arayana Glumberg’den aradılar Başkanım Çanakkale’de müsilaj var dediler. “Çanakkale’nin müsilajla aynı cümlede geçmesini bile kabul edemem burası Boğaz” dedim. Oradan geliyor ve gidiyor. Şimdi Assos Antik Limanı’ndaki olaya ben başından beri dahilim. Olay şu; geçen sene bir kaya düşüyor ve Assos Antik Limanı altını çizerek söylüyorum Assos kapatılmadı, Assos Antik Limanı kapatıldı. Orada küçüklü, büyüklü 19 tane işletme var ve bunların bir derneği var. Dernek Başkanı da bizim aynı zamanda Komite Başkanımız Erdal Çakır. Burası Afet Bölgesi ilan edildi. Afet Bölgesi ilan edildiği an oraya giriş çıkış kesinlikle yok. Biz ne yaptık? Afet Bölgesi ilan edilmesi kararı Cumhurbaşkanımızın önündeydi. Bu kararı geciktirdiğimiz kadar geciktirmeye çalıştık. Buna oradaki 19 tane işletme sahibi arkadaşımız da şahit. Sayın Valimiz de şahit. Sayın Bülent Turan da şahit. Sayın Jülide İskenderoğlu da şahit. Bunu geciktirdik ondan sonrada söz konusu ihalenin yapılması için bütçenin aktarılmasını çok sağ olsunlar Milletvekillerimiz sağladı. Şuanda bizim Babakale civarında 80 tane afet konutu bekleyen, hak kazanmış vatandaşımız var. Bütçesizlikten dolayı afet konutları yapılamıyor. Ona rağmen aynı kurum oraya gerekli parayı çıkarttı ve 26 Mart’ta bu ihale yapıldı. İhale şartnamesinde işin bitme süresi 500 gün. Yine toplantılar yaptık. Müteahhitle Vali Beyimizin Başkanlığında toplandık. Bu 500 gün olmaz çünkü Nisan ayında işi teslim alıyor. 500 gün olursa oradaki işletmeler 2 sezon kaybediyor. Bunu 300 güne çekeceğiz. Bakıyorum hep aynı insanlar zaten her şeyde kavga ediyorlar. Bu kaya elle kaldırılırsa başka şey olacak, kepçeyle kaldırılırsa başka şey mi olacak? Sonra ihale geçen sene 26 Mart’ta yapıldı” dedi.
“BUNLARDA KASIT VAR, BUNLAR ÇANAKKALE’YE HİÇBİR ŞEY KAZANDIRMAZ”
Yapılan itirazlarda kasıt olduğuna inandığını ifade eden Semizoğlu; “Eğer bunu siyaset malzemesi yapacaklarsa bunun şartnamesi de açıktı. Gidip o zaman bu makine ile olmaz bu şöyle olmaz diye. 60 metreküp hafriyat olduğunu ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak biliyorum. İl Genel Meclis Üyelerimiz var. İl Başkanlarımız var. Çanakkale’nin siyasete, Çanakkale turizminin, benim, arkadaşlarımın tanıtmaya reklamını yapmaya çalıştığı Çanakkale turizminin böyle ufak tefek şeylere malzeme yapılmasını kınıyorum. Bu açıklamayı da yaptım. Amiyane tabirle ameliyat masasındaki hastanın fotoğrafını çekiyorsun, onu yayınlıyorsun. Bir tarafta çok güzel bir manzara güneşli havada çekilmiş bir fotoğraf. Yağmur yağdı şimdi toz ortadan kalktı gidin bakın aynı doğallığı ile orada duruyor. Ama bunları kınıyorum arkadaşlar. Bunlarda kasıt var, bunlar Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmaz. Eğer ki izin alındıysa, Hatırlayın: Siyanür varsa Bayramiç Beyazı yok. Siyanür varsa peynir yok. Biz vermedik ki arkadaş biz tanıtmaya uğraşıyoruz. Siz Çanakkale’yi siyanürle anmaya çalışıyorsunuz. Ben bunlara karşıyım. Siyaseti kim nerede yapacaksa yapsın ama Çanakkale’nin tanıtımı ve turizmi üzerinden siyaset yapanları kınıyorum” dedi.
“ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİMLERE HAZIRLIKLI OLALIM”
Çanakkale Köprüsünün il ekonomisine ve istihdamına büyük katkıları olacağına inandığını belirten Semizoğlu; “1915 Çanakkale Köprümüz ileri teknolojisi ve üstün teknik özellikleri ile bir Amerikan mühendislik dergisine kapak oldu. Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı için emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Arkadaşlar bu köprünün hala ne anlama geldiğini anlamış değiliz. Köprü öyle bir şey ki İstanbul dediğimiz ilimiz, bizim Yunanistan’ın 2 katı. Şu bulunduğumuz nokta köprü bittiği zaman Mahmutbey gişelerine 2 saat olacak. Şubat ayında herhalde köprünün üzerinden geçeceğiz. 2 Yunanistan nüfusunun 2 saat uzaklıkta olması Çanakkale gibi bir ile ekonomik ve sosyal manada çok değişik şeyler yaşatacağına inanıyorum. Onun için herkes bu gelişime ayak uydurmak için elinden geleni yapsın. Gelecekler bizden işyerlerimizi, evlerimizi isteyecekler alacaklar. Verilen paraya iyi paraymış diyeceğiz ama ondan sonrası yok. Şunu unutmayalım sattığımızı geri alamayacağız. İşimizi gücümüzü geliştirerek devam etmeniz gerektiği konusunda telkinde bulunmak istiyorum. İşimizi, gücümüzü geliştirelim ve çok büyük değişimlere hazırlıklı olalım” dedi.
ÇTSO TEMİZ ENERJİ İHALESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Güneş Enerjisi sistemi kurarak odanın kendi elektrik ihtiyacını üretmesi için ihale yapıldığını açıklayan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Paris İklim Anlaşması 07 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanarak Ülkemiz tarafından da onaylanmış oldu. Arkadaşlar Paris İklim Anlaşması gerçekten birçoğumuzun farkında olmadığı ve birden önümüze duvar gibi çıkacak bir anlaşma. Bunu incelemenizi öneriyorum. Biz de bu bağlamda Odamızın enerji ihtiyacını karşılamak için Güneş Enerji Sisteminin satın alınma işlemini gerçekleştirdik. İhaleyi yaptık. Çok kısa bir sürede artık Odamızın da kullandığı elektriği kendi panellerimizle elde edeceğiz” dedi.
“ÇANAKKALE’DE OTOPARK SORUNU 40 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ”
Çanakkale’nin otopark sorununu çözmek için inisiyatif almak istediklerini ancak hiçbir yetkiliden geri dönüş alamadıklarından dolayı sitem eden Semizoğlu; “Turizm sektörü meslek temsilcilerimizin de sık sık dile getirdiği otopark sorunu için ÇTSO olarak bir inisiyatif aldık ve bu işi üzerimize biz yapalım dedik. Kimseden bugüne kadar ses çıkmadı. Sonra bunu eleştirince siyaset yapıyorsun diyorlar. Arkadaşlar ben siyaset falan yapmıyorum. Durum tespiti yapıyor ve bana gelen taleplerin sesi olmak istiyorum. Çanakkale’de merkezde otopark sorunu olduğunu da asgari ücrette vergi yükünün ağır olduğunu da bıkmadan her platformda söyleyeceğiz. Gazeteci arkadaşlar açıklamaların içinden cımbızla çekip lafı alıyorlar. Biz bildiğimiz doğruları söylemeye ve üyelerimizin sesi olmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz. Sayın Meclis Üyeleri, gündemimizde Köprü ziyareti vardı ileri bir tarihe erteledik. Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı, Dünya’nın 1. veya 2. en büyük köprüsü. Gerçekten İlimizde çok büyük bir fark yaratacağını hissediyorum. Yine Ezine İhtisas Gıda OSB de 60 parselden 1 veya 2 tane parsel kaldı. Bu demek oluyor ki bu sene içerisinde orada 60 tane fabrika yapılacak. Başka iyi bir haber de Çan Karma OSB’den geldi. Onun da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı müjdesini aldık. Her iki OSB’nin temelleri bu salonda atıldı arkadaşlar. İlimizin ekonomik hayatına sağlayacağı katkılarda tüm Meclis Üyelerimizin payı olduğunu söylüyorum. Bu vesile ile de siz değerli Meclis Üyelerimize gerek kendi işlerinde gerekse ÇTSO kimliği ile şehrimizin vizyonuna kattığı değerler için çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim