CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, 2500 yıllık askeri geleneğe sahip Türk Silahlı Kuvvetleri subaylarının yurtdışına eğitime gönderileceği ülkelerin seçiminde büyük bir hata yapıldığını ifade ederken, “Bizden daha alt seviyedeki ordu harp okullarındaki eğitim, Türk subayına ne katacaktır? Şunu unutmamalısınız ki Türk subayı ancak Türk Harbiyesinde yetişir. 1920 yılında ülkemizi paylaşmak isteyen işgalciler de Sevr Anlaşması'nın 168'inci maddesiyle askerî okulları kapatmak istiyordu biliyor musunuz? İşte bu sizin yaptığınız da şu anda aynı şey. Buna pire için yorgan yakmak denir, başka bir şey denmez” diye konuştu.
Özgür Ceylan, “Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik” yapılmasına ilişkin torba kanun teklifinin, 1325 Sayılı Askeri Okullar Kanununda değişiklik içeren 4. Maddesi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, teklifi ağır bir dille eleştirdi. Özgür Ceylan, değişiklik teklifinin uygulamada zaten devam eden bir sistem olduğunu belirtirken, “Askerî öğrencilerin yurt dışında, yabancı harp okullarında değişim programlarıyla eğitim öğretim görmesi meselesi. Teklifle öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor, bunda karşı olunacak bir şey yok ancak burada dikkat çekilmesi gereken hangi ülkelerin harp okullarına öğrenci göndereceğimiz meselesi” dedi.
"ASKERİ EĞİTİM YILI, SEVİYESİ BİZDEN DÜŞÜK ÜLKEYE NEDEN ÖĞRENCİ GÖNDERİYORUZ?"
CHP’li Özgür Ceylan, eğitim seviyesi, eğitim yılı bizden daha düşük bir ülkeye öğrenci gönderilmesinin hiçbir mantığı bulunmadığını belirterek, “Teklifte bu konu belirsizdir. Bu değişimin, bizden daha ileri teknoloji ve donanıma sahip, mesela NATO üyesi ülkeler gibi ülkelerle gerçekleştirilmesi durumunda faydalı olması mümkündür. Yoksa bizden daha alt seviyedeki ordu harp okullarındaki eğitim, Türk subayına ne katacaktır? Şunu unutmamalısınız ki Türk subayı ancak Türk Harbiyesi’nde yetişir” diye konuştu. AKP İktidarının 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ordu eğitim sistemini de bozduğunu ileri süren Özgür Ceylan, “Askerî liseleri, harp okullarını ve harp akademilerini kapattınız. Dünyada hiçbir benzeri görülmeyen Milli Savunma Üniversitesi adı altında astsubay ve meslek yüksekokullarını, harp akademilerini açtığınız garabet bir sistemle maalesef ki askerî eğitim sistemine çok büyük darbe yaptınız. Şunun altını çizerek belirtmek isterim ki askerlik, kendine özgü doğası, gerçekleri olan çok özel bir meslektir ve üniversitede asker yetişmez” diye konuştu.
"SEVR ANLAŞMASINDA ASKERİ OKULLARIMIZI KAPATMAK İSTEDİLER"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, askeri okulların kapatılmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederken, “1920 yılında ülkemizi paylaşmak isteyen işgalciler de Sevr Anlaşması'nın 168'inci maddesiyle askerî okulları kapatmak istiyordu biliyor musunuz? İşte bu sizin yaptığınız da şu anda aynı şey. Buna pire için yorgan yakmak denir, başka bir şey denmez değerli arkadaşlar” diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tek sorunun yurtdışına gönderilecek askeri öğrenciler olmadığını ifade eden Özgür Ceylan, “Ordumuzun bir tek bu sorunları mı var? Hayır. Bakın, ordumuzda şu anda eğitimin haricinde çok fazla sorun var. Bunların en başında gelenleri özlük sorunları” dedi. Özgür Ceylan TSK mensuplarının yaşadığı özlük sorunları dile getirerek, “Bakın, emekli binbaşılarımız makam, görev tazminatları bir türlü verilemediği için çok büyük ekonomik sıkıntı içerisindeler. Aynı şey emekli astsubaylarımız için de geçerliliğini korumakta. Yaklaşık 20 bin eski uzman çavuşumuzun kanunen hiçbir engel olmadığı hâlde kamuya atamaları yapılamamakta. Yine eski uzman çavuşlarımızdan ve uzman çavuşlarımızdan adi malullerin birinci derece sağlık tazminatı talepleri görmezden gelinmekte” dedi.
Şehit aileleri, yakınları ve gazilerin de büyük sorunlar yaşadığını ifade eden Özgür Ceylan, “Bu ailelerimiz, özellikle er statüsündeki şehit yakınları maalesef ekonomik sıkıntılarla boğuşuyorlar. Er statüsündeki şehit yakınları ve malul gazilerimizin maaşı geçmişte en düşük memur maaşına endeksliyken bugün memura verilen 8.077 tutarındaki seyyanen zamdan faydalanamıyorlar” dedi. Özgür Ceylan, “Muvazzaf ve bu er statüsündeki askerlerimiz, şehit yakınlarımız ve gazilerimiz arasındaki bu ayrıma son verelim, onlara destek çıkalım” diye konuşarak, şehit yakınları ve gazilere destek istedi.
"VATANDAŞ AKP'DEN KORUNMAK İÇİN NE YAPSIN?"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifin deprem yaralarını sarmak adına verildiğini ifade ederken, “Evet, 6 Şubat depreminin yarasını sarmak için verilen bu kanun teklifi maalesef ki her zamanki gibi AKP'nin alelacele torba yasa şeklinde getirdiği bir kanun teklifi olarak karşımıza çıktı” dedi. Yaşanan deprem felaketinin kuşkusuz çok korkunç olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Onlar için ne yapsak azdır. Ama son dönemde dikkat ediyorsanız, deprem gibi, sel felaketleri gibi felaketler olduğunda, ardından devletin de yani AKP'nin de vatandaşa çöktüğü ikinci bir felaket daha yaşamaya başladık. Vatandaşımız depremden, selden korunmak yanında, bir de AKP'den korunmak zorunda kalıyor maalesef. Depreme dayanıklı konut, sele dayanıklı dere yatağında ev yapmamakla çözüm üretilebilirken AKP'den korunmak için ne yapılabilir, biz de henüz bilmiyoruz” diye konuştu.
Her felaketten sonra vatandaşa “Pamuk eller cebe” denildiğini ifade eden Özgür Ceylan, “ İBAN verilerek para isteniyor, para toplanıyor, toplanan paraların da ne olduğu bilinmiyor. Yıllardır toplanan deprem vergilerinin akıbeti de belli değil. Bu çıkacak katmerli MTV'nin de motorlu taşıtlar vergisinin de sonu bizce aynı olacak. Şeffaflık yok; milletimizin vatanseverliği, yardımseverliği istismar edilerek “Devlet nerede?” diyenler de vatan hainliğiyle suçlanıyor” dedi.
(Haber Merkezi)