Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi’nin katılımıyla Troya Kültür Yolu Festivalinin startı verildi.
Festival ile ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, festivalin ikinci kez Çanakkale’de yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “Çanakkale için yine çok heyecanlı bir hafta başlıyor. Troya Kültür yolu Festivali başlıyor. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve Kültür Ve Turizm Bakanımızın Çanakkale’deki etkinliklerden çok mutlu olduğu, Çanakkalelilerin de festivali çok sevdiği anlayışından hareketle seneye de yaparız demişti. Bir kez daha bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Troya Kültür Yolu Festivalinin ikincisini başlatıyoruz. Bakanımıza, Bakanlığımız çalışanları ve emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyoruz”
“ÇANAKKALE HALKI KÜLTÜR VE SANATIN HER BİR ALANIYLA BULUŞMA FIRSATI YAKALIYOR”
İsmail Kaşdemir konuşmasının devamında; “Çanakkale halkı bu festivali çok sevdi. Yüzlerce kültür, sanat ve müzik gibi birçok sanat dalı Çanakkale’de halkla buluşuyor. Çocuklarımız, kadınlar, gençler kendilerini ifade etme, iyi vakit geçirme imkanı buluyorlar. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da artan bir katılımla Kültür yolu Festivalini gerçekleştireceğiz. Bugün festivalimizin ilk günü; etkinlikler akşam gerçekleşecek olan kortej yürüyüşünün ardından festivalimiz devam edecek. Hamidiye Tabyalarında Ferhat Göçer konseri gerçekleştirilecek. Devletimizin, Kültür ve turizm Bakanlığınca restore edilen Hamidiye Tabyalarında bütün Çanakkale buluşacak. Hamidiye Tabyaları tam bir kültür ve festival alanı haline geldi. Çocuklarımızın oynadığı, kadınlarımızın vakit geçirdiği, yaşlılarımızın dinlenebildiği bir yer haline geldi. Bütün halkımızı Troya Kültür Yolu Festivaline davet ediyorum. Tüm halkımız dokuz gün boyunca sanatın her bir alanına ilişkin etkinliklere katılabilir ve iyi vakit geçirebilirler” dedi.
“40 NOKTADA 500’DEN FAZLA ETKİNLİK DÜZENLENECEK”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ise yaptığı konuşmada; “Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden birisi olan Kültür Yolu Festivalinin duraklarından birisi olan Çanakkale’deyiz. 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayan, sonrasında Trabzon ve Erzurum’daa devam eden festivalin Çanakkale durağında hız kesmeden start veriyoruz. Biz Festivalleri planlarken; şehirlerin marka değerlerini gözetmeye önem verdik. Çanakkale Troya Kültür yolu Festivalinin ikincisini yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bundan sonraki yıllarda da festivaller her şehir için belirlenen tarihlerde yapılmaya devam edilecek. Bu festivalleri yaparken; esnaflardan turizmcilerden verileri de alıyoruz; böylece sektörün boş olduğu dönemlerde yapmaya özen gösteriyoruz. Festivallerimiz çok yoğun bir etkinlik programı içerisinde devam edecek. 9 gün boyunca sergi, konserler, tiyatrolar gibi etkinlikler sahnelenecek. Çocuklarımıza yönelik festivallerde çok fazla etkinlik planladık. Her festivalde olduğu gibi gastronomi kısmı da mutlaka festivalimiz içerisinde yer alıyor. 40’dan fazla destinasyonda 500’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Festivallerimizin hem şehrin hem de ülkemizin tanıtımına büyük katkısı oluyor. Aslına bakarsanız süresi ve çeşitliliği bakımından dünyanın en geniş festivali olarak göz önünde. Bunu da uluslar arası alana taşımak için çalışıyoruz. Festivalimizin yıllar içerisindeki başarısını katlayarak ülkemiz için önemli bir değer haline geleceğine inanıyoruz. Bakanımız başta olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
(Haber: Çiğdem Özden Demiray-Ahmet Tunç)