Çanakkale'de 16-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Troya Kültür Yolu Festivali’nin açılışı ‘Troyalılar geliyor’ yürüyüşüyle yapılacak. Ardından Anadolu Ateşi ‘Troya Gösterisi’ni Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde sergileyecek. 10 gün boyunca sürecek olan festivalde; 41 farklı mekanda 112 etkinlik gerçekleştirileceği ve 1000'den fazla yerli ve yabancı sanatçının festivale katılacağı açıklandı.

Programda Biga’ya da yer ayrıldı. Biga’daki ilk etkinlik 19 Eylül tarihinde başlayacak. Etkinlikler kapsamında konserler, çocuk etkinliği ve tiyatrolar Bigalılarla buluşacak.

Troya Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısı Anadolu Hamidiye Tabyası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; sadece Çanakkaleliler değil, tüm çevre illerden de misafirlerin festivale katılmasının önemli olduğunu söyledi.

troya 6

"ÇANAKKALE'DE DÜZENLENMİŞ EN BÜYÜK FESTİVAL OLACAK"

Kaşdemir, Troya Kültür Yolu Festivali’nin Çanakkale’de gerçekleştirilecek en büyük etkinlik olduğuna dikkat çekerek; “Festival hazırlıklarında son aşamaya geldik. Çok heyecanlıyız, çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gücünü ve profesyonelliğini Çanakkale’de yaşamaktan büyük bir heyecan duyacağız. Büyük bir merak içerisindeyiz. 16-25 Eylül tarihleri arasında Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkalelilere çok yoğun duygular yaşatacak. Çanakkaleliler olarak yoğun duygular yaşayacağımıza inanıyorum. Bizim bildiğimiz kadarıyla Çanakkale’de bugüne kadar bu kadar yoğun ve arka arkaya kültür ile sanatın çok değişik branşlarının yaşandığı başka bir etkinlik olmadı. Bu konuda bakanlığımıza müteşekkiriz. 10 gün boyunca 41 ayrı mekânda 112 etkinliğin ilimizde yapılacak olması bizleri heyecanlandırıyor. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu festivalin bir paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çanakkaleli hemşerilerimiz ve il dışından gelecek misafirlerimizi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. 16-25 Eylül tarihleri arasında kimseye söz vermeyin; hep birlikte festivalin tadını çıkartalım” şeklinde konuştu.

troya 2

Müzikle umuda yolculuğun ikinci durağı Biga oldu Müzikle umuda yolculuğun ikinci durağı Biga oldu

"İLİMİZİN TANITIMI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise yaptığı kısa konuşmada; “16 Eylül tarihinde başlayacak olan Troya Kültür Yolu Festivali’nin ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen Kültür Turizm Bakanımıza ve Bakan Yardımcımız nezdinde herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Festivalin ilimizin tanıtımı noktasında önemli bir ivme sağlayacağına inanıyorum. Festival boyunca ilimizin güzelliklerinin tanıtılacak olması, misafirlerin ve halkımızın kültür ve sanat etkinlikleri ile dolu dolu güzel bir 10 gün geçirmelerini umut ediyoruz” dedi.

"3 AYLIK ZORLU HAZIRLIK SÜRECİMİZİN SONUNA GELDİK"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise yaptığı konuşmada, festival için 3 aydır yoğun bir çalışma içerisinde olduklarına dikkat çekerek; “3 aylık yoğun, bazen yorucu ama bir o kadar da keyifli bir hazırlık sürecinin sonuna geldik. Troya Kültür Yolu Festivalleri büyük bir projedir. Bakanlık olarak yaklaşık 3 yıldır yürüttüğümüz bir projedir. İstanbul’da başlattığımız festivali ilerleyen yıllarda 81 ilimize yaymak istiyoruz. Kültür Yolu konseptinin özelliği; kültür ve sanatı şehirlerimize belirli bir aks üzerinden yaymak, bunları bir şehir festivali haline getirmek; düzenlenen şehirlerde insanların kültür ile sanatla hiç beklemedikleri bir anda karşılaşmalarını sağlamak, kentlerini yeniden keşfetmelerini sağlamak, şehir dışından misafirlerin bu vesile ile şehirlere gelmesini sağlamak, yerel kalkınma ve sosyal gelişmeye katkı sağlamaktır. Bu hedefler ışığında organizasyonu şehir festivali olarak tasarladık. Bu konsepten iyi sonuç alınca ve birçok şehirlerden talepler de gelince bunu yaygınlaştırma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

troya 8

"ÇANAKKALE, TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE SEVİLEN BİR İLİMİZ"

Üçüncü kez düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivallerine Çanakkale'nin katılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Yavuz; "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz festivalin etabında; Ankara ve İstanbul’un yanına Çanakkale, Diyarbakır ve Konya illerimizi de katarak genişletme kararı aldık. Çanakkale bu yıl Diyarbakır ile birlikte seçildi. Ülkemizin bir doğusundan bir de batısından illeri festivallere katmak istedik. Konya’yı da ülkemizin merkezinde olan illerden bir tanesi olduğu için dahil ettik. Bir diğer özel sebep ise; Çanakkale Türkiye’nin her yerinde çok sevilen bir şehir. Başka bir şehirde kime sorsanız ‘Çanakkale’ye gitmek ister misiniz’ diye, ben olumsuz bir cevap alacağımızı sanmıyorum. Çanakkale’nin çok iyi bir imajı var. Çanakkale ayrıca milli duyguların da yoğun olarak yaşandığı bir şehir. Çanakkale ve Çanakkaleliler, ülkemizin her ilinde, her insanın gönlünde bir yer tutmayı başarmış bir şehir. Doğal ve tarihi güzelliklerini ise anlatmamıza gerek yok. Festivalimizin bu anlamda Çanakkale’ye çok yakışacağını düşündüğümüzden seçim yaptık" ifadelerine yer verdi.

troya 7

“41 MEKAN... 112 ETKİNLİK... 1000’DEN FAZLA SANATÇI…”

Çanakkale'nin 10 gün boyunca kültür ve sanata doyacağını, festivalin hem Çanakkale'nin ekonomisine hem de sosyal yaşamına büyük katkıları olacağını ifade eden Bakan Yardımcısı Yavuz; "3 aydan bu yana hem Valiliğimiz ile hem de Alan Başkanlığımız ve diğer kurumlarımız ile ciddi bir hazırlık süreci geçirdik. Özellikle kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren STK’larımızla, sanayi odamızla, üniversitemizle yoğun bir dönemi geride bıraktık. Gözlemlediğim kadarıyla Çanakkale bu tür kültür sanat etkinliklerini de çok seviyor. İlimizde kullanılacak çok uygun ve çok sayıda mekânlar da var. Festivalin en önemli özelliklerinden bir tanesi de; şehrin tamamını bir sahneye çeviriyor olması. Sanat galerisi gibi, müze gibi yerleri zaten kullanıyoruz; ama onların dışında bütün şehri tiyatro sahnesine çeviriyoruz. Çanakkale bu açıdan bizlere fiziksel olarak çok güzel imkânlar sundu. Bizler de Çanakkaleliler ve misafirler için 100’den fazla etkinliği 40’dan fazla mekânda 1000’den fazla sanatçı ile gerçekleştireceğiz. 16 Eylül Cuma günü başlıyor festivalimiz. Tüm Çanakkalelileri festivalimizin hem açılışında hem de diğer tüm etkinliklerinde görmeyi arzuluyoruz" dedi.

troya 4

FESTİVALİN BİGA PROGRAMI

Programda Biga’ya da yer ayrıldı. Biga’daki ilk etkinlik 19 Eylül tarihinde başlayacak. Etkinlikler kapsamında konserler, çocuk etkinliği ve tiyatrolar Bigalılarla buluşacak.19 Eylül Pazartesi ve 20 Eylül Salı günleri saat 20:00’de Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Eyvah Nadir’ adlı tiyatro oyunu sahne alacak. 20 Eylül Çarşamba günü ise Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 20:00’de ‘Çanakkale Destanı’ adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. 22 Eylül Perşembe günü saat 14:00’te Biga Belediye Meydanı’nda çocuk etkinliği ‘Suşa ile Kiki’ yer alacak. 23 Eylül Cuma günü sanatseverler Parion Antik Kenti’nde buluşacak. Saat 21:00’de başlayacak konserde Trio Patara sahne alacak ve antik kentte müzik resitali gerçekleşecek. 24 Eylül Cumartesi günü ise yine Parion Antik Kenti’nde saat 21:00’de sanat müziği akşamı yaşanacak. Neşe Dursun Saraç ile Turgut Karadeniz harika bir akşam yaşatacak Bigalılara.

(Haber: Ahmet Tunç-Çiğdem Özden Demiray)

11

10

9

8

7

6

5-1

4-1

3-1

2-1

1-4

Editör: Ahmet Tunç