Çanakkale, 10-11 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Zirve 17: Çanakkale Su Zirvesi için önemli bir adım attı. Zirve öncesinde, çeşitli kurumların temsilcilerinin bir araya geldiği çalışma grupları toplantısı Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlendi.
Toplantıya, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Teknopark ve Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) katıldı. Zirvenin onursal başkanlığını Çanakkale Valisi Ömer Toraman üstlendi.
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Cengiz, toplantıda zirvenin hedeflerinden bahsetti. Prof. Cengiz, su kaynaklarıyla ilgili farkındalık oluşturulmasının önemine vurgu yaparak, Çanakkale'nin su kaynaklarının artan nüfusla birlikte daha fazla kullanıldığını belirtti.
ATİKHİSAR BARAJI VE SU YÖNETİMİ
Atikhisar Barajı'nın, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olduğunu hatırlatan Cengiz, deponun mevcut durumunun tespit edilmesi gerektiğini ifade etti. Kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi gibi konular üzerinde durulacağı açıklandı.
ÇALIŞMA GRUPLARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİM
Toplantıda, Atikhisar Barajı Değerlendirme Grubu, Su Yönetim Planı, Atıksu Yönetimi ve Risk Yönetimi grup çalışmaları gibi önemli konular ele alındı. Zirvenin sonunda, 'Zirve 17' başlıklı bir kitap yayınlanacağı belirtildi.
ÇANAKKALE BELEDİYESİ'NİN SU STRATEJİSİ
Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Doruk Özdemir, Atikhisar Barajı'nın 1975 yılından bu yana kenti su baskınlarından koruduğunu ve tarımsal faaliyetlere katkı sağladığını ifade etti. Özdemir, su tasarrufu için her yıl artan bir ciddiyetle çalışmalara devam ettiklerini ve kayıp kaçak oranını %60'lardan %24'lere düşürdüklerini belirtti.
Çanakkale'de 10-11 Nisan'da düzenlenecek Zirve 17: Çanakkale Su Zirvesi'nin çalışma grupları toplantısı gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Doruk Özdemir, toplantıda konuşma yaptı.
(Haber Merkezi)