Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz’u, “Soykırımı Düşünme ve Anma Günü” ilan etti. Türkiye'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla ilgili genelge resmi gazetede yayınlandı.
Biga Belediyesi, Biga Kent Konseyi ve Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği ortaklığında hazırlanan anma programı bugün Srebrenitsa Anıtı'nın bulunduğu Korhan Kuruçay Parkı'nda gerçekleştirildi. Programa Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay, Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran ile önceki dönem Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri ile Boşnaklar katıldılar.
Törenin başında Saygı Duruşu'nun ardından Bosna Hersek ulusal marşı ile İstiklal Marşı okundu. Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Duran, Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap ve Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay birer konuşma gerçekleştirdiler. Dua okunmasının ardından ise anıta karanfil bırakıldı.
"UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"
Soykırımın unutulmaması gerektiğini ifade eden Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Duran; "1995 yılında Srebrenitsa'da 8372 kişinin katledilmesinin 29'uncu yıldönümünde şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. 29 yıl önce işlenen soykırımı unutmadık, unutturmayacağız. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihli karar ile acıların paylaşımının, soykırımda insanlığa karşı işlenen suçların kınanması amacıyla ülkemizde de uluslararası düşünme ve anma günü olarak kabul edilmiştir. İzzetbegoviç'in de dediği gibi 'zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır. Sözlerime son verirken acılarımızın anlaşılması, kabul edilmesinde ve bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE İNSANLIK DIŞI KATLİAM"
Bosna Hersek'te yaşanan katliamın insanlık dışı olduğunu ve bu utancın Avrupa'nın göbeğinde yaşandığını hatırlatan Biga Kent Konseyi Başkanı Ergün Erkap; "Bundan tam 29 yıl önce Avrupa'nın göbeğinde bir insanlık utancı yaşandı. Her zaman namusu ve onuru ile barış içinde yaşamış olan biz Boşnaklar, Bosna'da katliam mağduru olduk. 8372 masum insan, çoluk çocuk, anne, kızan... İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük katliam olarak tarihe geçen Srebrenitsa'da Potoçari'deki akü fabrikasından çığlıklar yükseldi. Ağırlıkla kadın, çocuk ve ihtiyarlardan oluşan savunmasız müslüman Bosnalılar, Sırpların katliam silahlarının hedefleri oldular. Bu katliam sırasında Bosnalı çocuklarımızdan birinin şu sözleri bütün bir insanlığı sorumlu kılıyor. Katliamda 4 yaşında bir çocuğun ölmeden önce söylediği gibi; 'Çocukları küçük mermilerle vururlar, değil mi anne?' yüreklerimizi, insanlığımızı yaralıyor. Bosna ziyaretlerimiz sırasında fabrika ve çevresinde o mazlum insanların toprağın altından bizlere seslenişini duyar gibi olduk. İnsanlık olarak bu katliamda hayatlarını kaybeden müslüman Boşnak kardeşlerimizin hatıralarının ilelebet sürdürülebilmesi adına Bigamıza kazandırılan bu Srebrenitsa Anıtı için huzurlarınızda belediyemize bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bosna'daki toplu mezarların yoğun olduğu bölgelerde dikkat çeken ve zamanlar Srebrenitsa katliamının sembollerinden biri haline gelen mavi kelebeklerin ve sizlerin huzurunuzda bugün Bosna'da olamasak da, Potiçari'deki masumların ve tüm dünyadaki Boşnak kardeşlerimizin acısı ile hemhal durumdayız. Katliamda hayatını kaybeden 8372 masum insanın bu yıl yalnızca 14'ünün DNA tespiti yapılabilmiş ve onların isimleri ile bugün Potiçari mezarlığında törenler düzenlenmektedir. Bizler de Kent Konseyi olarak belediyemiz ve Bosna derneğimiz ortaklığında acımızı ve sesimizi, bu insanlık dramını duyurmak için bir araya geldik. BM Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihli kararla 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Anma Günü olarak kabul edilmiştir. Ben yeniden belediye başkanımız Alper Şen nezdinde Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"HEPİMİZE BİR SORUMLULUK YÜKLEMEKTEDİR"
Farklı kültürlerin ülkemizde birarada yaşayabildiğini dile getirere soykırımı kınayan Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay; "Bugün, insanlık tarihinin en karanlık günlerinden birini, Srebrenitsa Soykırımı'nı anmak için buradayız. 11 Temmuz 1995’te yaşanan bu trajedi, 8 binden fazla Boşnak kardeşimizin hayatını kaybetmesine neden olan acımasız bir katliamdır. Bu acı, Boşnak kardeşlerimizin kalbinde derin yaralar bırakmış, tüm insanlığın vicdanını sarsmıştır. Biga’mızda Boşnak, Pomak, Çerkez gibi birçok farklı kültürden insan, yüzyıllardır barış içinde bir arada yaşamaktadır. Bizler, bu topraklarda kardeşlik ve hoşgörü içinde yaşamayı başaran bir toplum olarak, Srebrenitsa’da yaşanan bu büyük acıyı derin bir üzüntüyle anıyoruz. Farklı kültürlerimizin zenginliği, birlik ve beraberliğimizin güvencesidir. Srebrenitsa Soykırımı’nı hatırlamak, bu tür trajedilerin bir daha asla yaşanmaması için hepimize önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Adaletin sağlanması, barışın korunması ve insan haklarının savunulması için bizlere düşen görev, bu acıları unutmamak ve unutturmamaktır. Biga’mızın farklı kültürlerinden insanları olarak, bizler de barış ve adalet için bir arada yaşamaya, geçmişten ders alarak geleceğe umutla bakmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Srebrenitsa’da hayatını kaybeden tüm Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyor, ailelerine ve tüm Boşnak halkına başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.
"Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü'ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'te 8 binden fazla insanın katledilmesi nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa'da yaşanan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihli kararla 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak kabul edildiği anımsatılan genelgede, bu kararda tarihsel bir olay olarak Srebrenitsa soykırımından sorumlu olanlar da dahil olmak üzere uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan hüküm giyenleri yücelten eylemlerin çekincesiz şekilde kınandığı ve üye devletlere soykırımın inkarının, çarpıtılmasının ve gelecekte benzer olayların meydana gelmesinin önlenmesi için uygun programların eğitim müfredatına dahil edilmesinin tavsiye edildiği hatırlatıldı.
Genelgede, şu ifadelere yer verildi:
"Bu kapsamda Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarının anısına ve onuruna düzenlenecek özel anma etkinlikleri, eğitim ve halkı bilinçlendirme faaliyetleri vasıtasıyla tüm dünyada farkındalık oluşturmak için kabul edilen 11 Temmuz Günü, acıların paylaşılması, soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanması amacıyla ülkemizde de 'Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü' olarak yad edilecektir.
11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikler Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir. Bu çerçevede tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim."
(Haber: Ahmet Tunç)