Ramazan Bayramı'nda beslenme önerileri

Herkese iyi günler. Ramazan ayının sonuna geldik ve bir bayrama daha ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ramazan ayında beslenme düzenimizde meydana gelen zorunlu değişikliklerden sonra herkesin aklına takılan konulara kısa bir göz atalım istedim. Gelin birlikte bayramda nasıl beslenebiliriz, nelere dikkat edebiliriz konuşalım...

•Oruç döneminin bitmesi ile artan sıvı ihtiyacını karşılamak için su tüketimini mutlaka arttıralım. İçecek olarak ayran veya mineralli sular tercih edebilirsiniz. Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Diğer besinlerle veya içeceklerle alınan sıvının içtiğiniz suyun yerini asla tutmayacağını unutmayın.
•Oruç tutarken beslenme ve su tüketimi dengesizliğine bağlı yavaşlayan metabolizma ve beraberinde gelen kabızlığı önlemek için posalı/lifli besinlerin tüketimini arttıralım. Özellikle mevsim meyve-sebzeleri, tam tahıllı besinler ve kurubaklagiller bizim için iyi bir alternatiftir.
•Oruç tutarken vücudumuzun alıştığı gece yeme düzenini değiştirmeli ve yatmadan en az 2-3 saat önce besin alımı durdurmalıyız.
•Bayram kahvaltıları da bizim için en riskli noktalardan biridir. Kahvaltılarda daha hafif ve az yağlı yiyecekler (haşlanmış yumurta, beyaz peynir, tam tahıllı ekmek, mevsim yeşillikleri) tüketebilirsiniz. Yüksek kalorili bol yağ ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden (börek, poğaçalar, sucuk, salam, reçel gibi)  uzak duralım.
•Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edelim, küçük hacimli yüksek enerjili gıdalar olduğu unutmayalım. 1 dilim baklava (40gr) yiyecekseniz ortalama 180 kkal eşit olduğunu unutmayın. Tüketmek istiyorsanız ve diyetinizden bir azaltma yapacaksanız 1 dilim için ortalama 2 porsiyon meyve + 2 tam ceviz + 1 dilim ekmek kadar besini gün içerisinde azaltmayı unutmayın. Bu kaloriyi yakabilmek için orta tempoda 45dk yürüyüş yapmak gerekebilir.
•Misafirleriniz için daha düşük kalorili olan kuru meyveleri, badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri kullanabilirsiniz.
•Tatlı veya çikolatalarla öğün geçiştirmemeye çalışın.
•Bayramda kendimizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetmek kontrolsüz ve bir anda yenen besin tüketimini beraberinde getirebilir. Bu sebeple gittiğiniz yerlerde ikramlara daha kolay karşı koyabilmek amacıyla evden sağlıklı besinler içeren hafif bir öğün yapıp gidebilirsiniz. 

Bu süreçte olması gerekenden fazla yediğinizi düşünürseniz de sıkmayın canınızı, yılda 1 kez ailenizle ve sevdiklerinizle geçirdiğiniz bu güzel dönemin tadını çıkartın. Bayram sonrası diyetleri için bizi aramayı unutmayın...

Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bayram sofraları diliyorum. Güzel günleriniz olsun…