GÜNDEM

Perinçek'ten aktif fay uyarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ) emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale Boğazı'ndaki ve Gelibolu yarımadasındaki faylara dikkat çekti. Çanakkale bölgesinde yaşanan küçük depremlerle ilgili paylaşımda bulunan Perinçek; "Bir fay 2-3 büyüklüklerde deprem yaratıyorsa aktiftir" ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili yıkıp geçen depremlerden sonra ülkenin tamamında vatandaşlar tedirgin yaşamaya başladı. Belediyelerin depremle ilgili hazırlıkları, olağanüstü meclis kararları, imar düzenlemelerinde ve ruhsat ve inşaat denetimlerinde ise çevre ilçe belediyeleri ve Çanakkale merkez belediyesinde dikkat çeken düzenlemeler yapılırken, Biga'da hala belediye yönetimi tarafından şeffaflıktan uzak bir süreç yönetimi uygulanmaya devam ediyor. Uzmanlar ise deprem gerçeğiyle ilgili hem vatandaşları hem de yetkili kamu idarelerini uyarmaya devam ediyorlar.

Çanakkale de deprem bölgesi içinde yer alıyor. Çanakkale bölgesindeki fayları yakından izleyen jeologların başında gelen Prof. Dr. Doğan Perinçek ise durmadan, yorulmadan uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. Yıllardır Çanakkale bölgesindeki faylar üzerinde çalışan Perinçek, yaşanan depremlerle ilgili yorumlarını ve öngörülerini paylaşmaya devam edyor.

"BULUNDUKLARI YER İTİBARİYLE DİKKATİMİZİ ÇEKİYOR"

Son yaşanan depremlerin ardından 25 Mart Cuma günü paylaştığı harita ile deprem yorumlarına devam eden Perinçek; “Çanakkale Boğazı içinde ve kıyılarında haritaladığımız aktif faylardan bir tanesi bugün 2.7 büyüklükte deprem yarattı. Arkadaşlarla bu fayları 2004 yılında çalıştık ve sonraki yıllarda yurt içinde ve yurt dışında makale haline getirdik. Boğazda ve boğaz içinde tanımladığımız fayları harita üzerinde kırmızı çizgi ile ve sadeleştirerek gösterdim. Çanakkale Boğazı'nda Nara Burnu - Eceabat arasındaki 90 derecelik dönme de faylar nedeniyle oluşmuştur. Söz konusu faylardan belediye başkanı ve bazı meslektaşlarımın haberi olmasa da; faylar zaman zaman 3 büyüklüğe varan depremler yaratıyor. Bir fay 2-3 büyüklüklerde deprem yaratıyorsa aktiftir. Boğazdaki faylar uzunluğuna bağlı olarak 5-6 büyüklüğe kadar deprem yaratabilir. 1875 Güzelyalı depremi de söz konusu fayların ürünüdür. Eceabat yakınındaki fay üzerinde olan 2.7 büyüklükteki depremin derinliği ise 17 km. Bu depreme ek olarak son 24 saat içinde Şeytan Üçgeni içinde 0.9 ve 1.7 büyüklüklerde iki küçük depremde yaşadık. Bu depremler küçük olsa da bulundukları yer itibarıyla dikkatimizi çekiyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Tunç)